Железото ми е 10 на крвната слика Пијам премама, јадам зеленчук овошје, но не бива Минатиот месец ми беше 12 Дали да земам допуна нешто во овој случај и што би препорачале?
Очигледно железото од пре мама не е доволно, а и бебе си зема што му треба, ти треба железо и за пораѓај, а и после, не само сега. Јас пиев тотхема, консултирај се со доктор, а сега конзумирам семе од коприва со мед секојдневно, исто и какао. Важно е суплементите со железо да ги земаш со витамин С за да се врзе железото правилно.
Јас сум 31 недела, а пред 3 недели железото ми беше 3. После само 3 испиени кесички од ова железото се покачи на 12 . Скоро пак ке испитувам, ама сигурна сум дека е уште повеќе покачено.
Земам и семе коприва со мед по мало лажиче секое утро на гладно Земав синоќа тоник ФЛОРАДИКС по препорака на општиот матичен лекар пијам цедени сокови од цвекло морков, јаболка али еве послабо е и од минатиот месец кога не го ни конзумирав семето. Ќе причекам ако не до контролата кај гинекологот па ќе барам пак решение
Ставај си во соковите по неколку зрна и аронија. Кај некого едноставно мора и дополнително нешто да се зема, не е доволна само оваа исхрана, консултирај се со доктор. Имај убав ден
Мамички хемоглобинот ми е многу паднат. 35 недела сум морам да го средам. Кои се вашите искуства? Што да земам? Од што сте имале најдобри резултати? И онака со сила се терам да јадам некам да земам нешто што ќе ме тера на повраќање и ќе ми предизвикува мачнини па ве молам за совет колку побрзо почбам со нешто толку подобро. Покрај тоа се мислам да си купам сируп од аронија и тоа да пијам? Смеам чај од коприва во бременост да пијам?
Има по интернет која храна содржи железо но количините се толку мали што по цел ден само тоа треба да јадеш за да има ефект. Јас во бременост не би ризикувала. Во смисла можеш да си внимаваш на исхраната но да не се потпираш само на тоа а да си зимаш и суплементи.
Аронија, маџун, вишни, лубеница, црвено месо, јајца, спанаќ, мед со коприва, цвекло... Ама зависи колку ти е ниско. Консултирај со др дали имаш потреба за суплементи. Сепак не е за потценување слабокрвноста во бременост. Со храна можеш да влијаеш дур не паднало премногу.
Спанаќ, семе од коприва со мед... Јас би ти го препорачала Флорадикс сируп јас го пијам преку еден месец железото ми е 27. Има овошен вкус не е тежок и не прави констипација на природна база е за трудници.
Мене од скоро 30 ми падна на 12 и ми препорачаа суплементи чисто превентивно. Зошто не беше алармантно решив да пробам да го одржувам со храна. Јадев се' што ти набројаа, по нешто од тоа речиси со секој оброк секој ден и го качив над 20 за 6 недели. Наут, спанаќ, зрнести храни грав леќа грашок, суви сливи, урми, месо, јајца, чај од коприва, зелени листести растенија блитва марула...не треба два саати пред и после оброк да внесуваш калциум, односно млечни производи зошто ја намалуваат апсорбцијата на железото. Ако ти е премногу ниско, качи го со суплемент до некаде, не ризикувај. Мене ми дадоа тотема ампули ама не ги ни чепнав од што грозно ми изгледаа и грозно ми ги претставија. Ене ги седат неотворени...
Некоја од вас ги користела ли тотхема ампулите? Како ги поднесовте? И после колку време ви се покачи железото?
Денес испитував крвна слика и од 18 на 16 ми паднало железото за 1 месец, а хемоглобинот од 128 на 120. Сеуште не е страшно ама паѓа. 15 недела сум. Неможам месо да јадам можеби затоа ми паѓа, ќе пробам од сега малку да јадам со сила ако треба
Јас пишував претходно, ги користев (20 се во паковање) и после неполн месец хемоглобинот ми беше покачен за 2 единици. Не ги поднесував баш лесно, но што се мора, се мора. Наутро ги пиев, со вода и на гладно, но често морав потоа да каснам нешто, зашто ми се слошуваше.
Избегнувај млечни производи 2 часа пред и после оброк во кој има железо. Истото важи и за кафето. И во мешункастиот зеленчук има железо, во жолчки, лубеница, аронија, тиквички итн... Нема само во месото, иако најдобро се искористува од него. Пробај прави си манџички со телешко и грашок. Месото ситно исечкано да не се приметува, јас така можам да го јадам, а плус и грашокот има железо и фолна. И обавезно внесувај и доволно витамин Ц. Јас за таа цел јадам свежи пиперки или во салатите наместо киселина додавам лимон. Не дека и јас можам да се пофалам со јака крв. Последно во 17 недела хемоглобинот 122, железо 18,7, ама за бременост и нормално е да ни е ваква ситуацијата.
Zdr devojki mene hemoglobin ot I zelezoto mi se na dolna granica sto da pijam utre polnam 16ned od bremenosta
Moeto zelezo denesbese 6,9 anormalno e da e nad 6,6a hemoglobinot mi bese 10,9a norm e da e nad 11 pred 7god taka mi bese nisko I jadev seme od kopriva I med I se pokaci posle prekinav no jadev aronija borovinki visni sekojden nasabajle na gladno I go odrzuvav vo normala vo bremenost prestanav da jadam. I ete go rez .