Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Слабо железо во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Dace_dare.123, 11 ноември 2015.

1. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    5.366
    Од тотхема, дали има некој обојување на забите?

2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Pij go posle rucekot mene taka mi kaza maticnata da go pijam za da nemam maki so zeludnikot

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Цел живот железото ми е ниско. 27 недела сум и до сега паднато е малку, ама матичната вика не е многу, нема потреба да пијам нешто за сега. Има некоја граница колку треба да биде за да препорачаат некој суплемент, или општо што повисоко толку подобро во бременост?

4. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мене железото ми беше опаднато за разлика од последниот пат. Гледам пишува дека 7.6 е долна граница а мене ми беше 19. Матичната ми кажа не е страшно ама за да спречиме повеќе опаѓање ми даде да пијам Хемовит. 31 недела сум.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Ми дошло железото до 9. Ми дадоа тотхема. Ја имам пиено пред години, не ја ни растварав. Сега не можам да ја пијам на гладно ко што ми рекоа, 3 пати ја повратив, и ако не е растворена во секундата ми се лоши. На времето како сокче ми беше, сега едвај пола кутија испив. И почнав со киселини, мачнини во желудникот, 31 недела сум. Амбициозно си купив 2 кутии тотхема, првата уште ја немам допиено. Ако на некоја трудница и служи, да ја поклонам неотворената кутија, а кажете што да пијам за железово. Утре ќе ми зимаат пак крв, ај да видам дали мрднало железово бар малце...

6. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    639
    пробај со нешто природно.Мед и семе од коприва измешај си и по една лажичка секој ден доволно е.Аронија исто така е супер за железо.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Семе од коприва земав уште во втор месец, пошо од секогаш имав ниско железо, ете превентивно. Сега кога веќе активно паѓа вредноста, не очекувам дека од тоа ќе го качам...:?:

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Eni.r

Eni.r Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2018
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    2.210
    Јас имав 3ка железо по 2 кутии сидерал форте ми стигна до 9.( во меѓувреме какао една шоља на ден обавезно,чај од коприва, пробав и со семето ама ништо ми се згади.)сега пиев сидерал фолико ги завршувам и ке продолжам пак со форте во комбинација со уште некои заради хемоглобинот што е низок.. во меѓувреме мандаринки помаранџи цитрони јадам .. пробај со сидерал може ке ти помогнат..

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Јас цел живот мака мачам со железото...во бременоста ми беше 2 пред пороѓај едвај до 6...се убив од пиење тотема и пазев на исхрана ама јбг. Фала Богу здраво право се роди бебе. А никаква мака неам шо толку ми е слабо. Нит се задишвам, нит ми се спие.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  10. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Jas tothema.mi dade ama nemozam da pijam zedov heferol sega ne mu kazuvam tie se dobri

11. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Ја на последна крвна слика имав 19 железо, матичната ми даде хеферол да пијам за да не падне повеќе, и сеа денес праев повторно, 12 ми е паднато и покрај хеферолот што го пијам.

12. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.780
    Повеќе спањак, за јакнење на железото.

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.267
    Сидерал форте (капсули) или Сидерал фолико (прашоци) земајте најдобри се, се малку поскапи ама никакви несакани ефекти немаат, баш никакви, сега ги пијам капсулите и немам проверено пак крв, пред да ги почнам железото ми беше 6ка.

14. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.245
    Допаѓања:
    4.616
    А јас со железо 8.2 и хемоглобин 97 сум па си велам со храна да пробам да ги покачам, ако успеам.

15. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    20181201_172344.jpg eve moite posledni rezultati od krfta

16. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Пробајте на природен начин - многу спанаќ и какао секој ден наместо кафе или чај!

На lackygirl и flower55555 им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.267
    Најубо е природно, но јас цела бременост ја поминав со малку јадење бидејќи немав апетит еве до крај исто. Јајце 5 пати ако каснав и тоа пржено, ми се гадеше од јајце, од месо и затоа зедов вештачко оти со природно никогаш нема да го качам. Какао обавезно пијам секој ден.

На maja8 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Инаку по природен пат најмногу може да се качи железото со јадење телешеки џигер, ама кој може да го јаде :)

19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.384
    Џигерот има висока концентрација на витамин А кој се смета токсичен за фетусот и затоа е на листа на намирници кои треба да се избегнуваат во бррменост. Плус тој е филтер на сите токсини од телото и не е баш најздрав за консумација.

20. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    На предавањето за исхрана на трудници во Систина докторката зборуваше за ова и кажа дека и покрај витаминот А кој го содржи џигерот, може слободно да се јаде по еднаш во неделата бидејќи е најдобар извор на железо, и дека дозата на витамин А што притоа би ја внеле нема никаква штета.

На eta и Milaаа991 им се допаѓа ова.