Цел живот железото ми е ниско. 27 недела сум и до сега паднато е малку, ама матичната вика не е многу, нема потреба да пијам нешто за сега. Има некоја граница колку треба да биде за да препорачаат некој суплемент, или општо што повисоко толку подобро во бременост?
Мене железото ми беше опаднато за разлика од последниот пат. Гледам пишува дека 7.6 е долна граница а мене ми беше 19. Матичната ми кажа не е страшно ама за да спречиме повеќе опаѓање ми даде да пијам Хемовит. 31 недела сум.
Ми дошло железото до 9. Ми дадоа тотхема. Ја имам пиено пред години, не ја ни растварав. Сега не можам да ја пијам на гладно ко што ми рекоа, 3 пати ја повратив, и ако не е растворена во секундата ми се лоши. На времето како сокче ми беше, сега едвај пола кутија испив. И почнав со киселини, мачнини во желудникот, 31 недела сум. Амбициозно си купив 2 кутии тотхема, првата уште ја немам допиено. Ако на некоја трудница и служи, да ја поклонам неотворената кутија, а кажете што да пијам за железово. Утре ќе ми зимаат пак крв, ај да видам дали мрднало железово бар малце...
пробај со нешто природно.Мед и семе од коприва измешај си и по една лажичка секој ден доволно е.Аронија исто така е супер за железо.
Семе од коприва земав уште во втор месец, пошо од секогаш имав ниско железо, ете превентивно. Сега кога веќе активно паѓа вредноста, не очекувам дека од тоа ќе го качам...
Јас имав 3ка железо по 2 кутии сидерал форте ми стигна до 9.( во меѓувреме какао една шоља на ден обавезно,чај од коприва, пробав и со семето ама ништо ми се згади.)сега пиев сидерал фолико ги завршувам и ке продолжам пак со форте во комбинација со уште некои заради хемоглобинот што е низок.. во меѓувреме мандаринки помаранџи цитрони јадам .. пробај со сидерал може ке ти помогнат..
Јас цел живот мака мачам со железото...во бременоста ми беше 2 пред пороѓај едвај до 6...се убив од пиење тотема и пазев на исхрана ама јбг. Фала Богу здраво право се роди бебе. А никаква мака неам шо толку ми е слабо. Нит се задишвам, нит ми се спие.
Ја на последна крвна слика имав 19 железо, матичната ми даде хеферол да пијам за да не падне повеќе, и сеа денес праев повторно, 12 ми е паднато и покрај хеферолот што го пијам.
Сидерал форте (капсули) или Сидерал фолико (прашоци) земајте најдобри се, се малку поскапи ама никакви несакани ефекти немаат, баш никакви, сега ги пијам капсулите и немам проверено пак крв, пред да ги почнам железото ми беше 6ка.
Најубо е природно, но јас цела бременост ја поминав со малку јадење бидејќи немав апетит еве до крај исто. Јајце 5 пати ако каснав и тоа пржено, ми се гадеше од јајце, од месо и затоа зедов вештачко оти со природно никогаш нема да го качам. Какао обавезно пијам секој ден.
Инаку по природен пат најмногу може да се качи железото со јадење телешеки џигер, ама кој може да го јаде
Џигерот има висока концентрација на витамин А кој се смета токсичен за фетусот и затоа е на листа на намирници кои треба да се избегнуваат во бррменост. Плус тој е филтер на сите токсини од телото и не е баш најздрав за консумација.
На предавањето за исхрана на трудници во Систина докторката зборуваше за ова и кажа дека и покрај витаминот А кој го содржи џигерот, може слободно да се јаде по еднаш во неделата бидејќи е најдобар извор на железо, и дека дозата на витамин А што притоа би ја внеле нема никаква штета.