Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Слабо железо во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Dace_dare.123, 11 ноември 2015.

1. J@cqueline

J@cqueline Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    177
    Ај па тоа спанач во време на моја баба тоа.
    Ај паталка да ви каже една финта и природно железо или синтетско да внесувате битно е да пиете витамин ц за да се трансформира железото во облик кој е лесно искористлив за телото преку желудникот. А за да се искористи најдобро треба доволно киселост во желудник.
    Џигер може ама не пречесто.

2. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Еве и јас да ви пишам и овде, мене флорадикс сируп ми помага во комбинација со ацерола сабајле и вечер по 10мг. Пиев и тотхема претходно ама почна да ми се гади од неа, тешка е за желудник. Сирупов е природен и нема многу лош вкус. Бременоста ја почнав со железо 5, а вчера на последна контрола 17 за неполни 4 месеци. 8) Плус пијам секојдневно природен сок од цвекло, лимон и морков.

На crazylady, ***Bony***, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Jas denes se napiv sabajle heferol eve dva pati povrativ i nizok pritisok edvaj sega se stabilizirav nz dali e od heferolot ilo posto i fcera povrativ a me go piev si povrakam ednas vo denot ama denes mn mi e los nz dali da se napijam i vecer da ne mi bide pak isto

4. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Не би требало да е од хеферолот. Мислам дека повраќаш од притисокот. Напиј се малку кока кола и нешто благо касни а може и едно кафе да се напиеш. И мене од низок притисок ми се гади и ме боли глава, ама кока кола секогаш ми помага.

5. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Samos to rucav go meriv nnizok poev pepsi casa odma povrativ potoa kafe pak za 1 ipol meriv isto pak nizok

6. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    7.257
    Јас исто кога почнав да пијам хеферол многу повраќав првите неколку дена и желудникот страшно ме болеше, после тоа почнав да пијам го пијам веднаш после јадење со 2 чаши вода и како полесно да ми беше.
    Обавезно земај Ц витамин заедно со хеферолот за добра преработка на железото.

На J@cqueline му/ѝ се допаѓа ова.
  7. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Da jas posle jadenje go zema 10 min prvo vitamin c potoa heferolot

8. J@cqueline

J@cqueline Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    177
    Обавезно витамин ц како што пишав погоре и @mamaJana истото го потврдила.
    На почеток хеферолот е тежок. Ако не престанеш да повраќаш смени го со сируп нешто течно неместо апчиња.
    Исто има добар рецепт со семе од коприва и мед.

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    Аронија јади си и овошје, јас го подкренав така без таблети

10. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    ако сте за лекови Феротон дефинитивно.Гадно е ама као најубав бил од сите тие плус во комбинација со сок од боровница не е така лош
    а ако е за природна база, нема подобро од мед и семе од коприва.Како крцкав мед.
    Јас и во бременост и сега при доење ми беше слабо железото, почнав секој ден да јадам мед и коприва и од 13 на 25 го поправив одма

11. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    A по колку лажички јадеш семе од коприва со мед? И јас на почеток јадев по една лажичка наутро (му ставив и лимон плус) и плус пиев тотхема сабајле и вечер и само за 4 единици ми се качи железото за еден месец. Изгледа кај сите различно делува.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    една мед и една мелено семе од коприва.ако јадеш сусам можеш и лажица мелен сусам исто е топ за железото.мене ми е одвратен па во смути го ставам да не го осетам :)

13. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Јас купив таан пред некој ден и го измешав со мед. Сладок ми е така. Па ќе видиме ќе има ли уште подобрување :)

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.270
    И јас го имам медот со таан и плус какао, семе од коприва, семки од тиква, сончоглед, ленено семе, лешник :) многу е вкусно за јадење.

На eta, mariz и lady.N им се допаѓа ова.
  15. Gili B.

Gili B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2018
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    477
    Мене ништо не ми помага ни сируп ни таблети...
    Буквално никакви препарати за железо не ми ги сака организмот до последен ги повраќам.;(
    Докторката ми рече да примам крв зашто не било доволно за мене и бебето :worried:

16. jasbi

jasbi Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.572
    Jas bev isto kako tebe ne mi pomagase nisto od lekovi. Pa pocnav da slusam soveti od postari pa pocnav da pijam Madzun, poveke leka za rucek, kakao na gladno od sabajle a i ako sakas i preku den,mozes i kako puding od kakao i gustin da si napravis. Mene mn mi pomogna i poleka se stabilizira zelezoto. Se nadevam i tebe ke ti pomogne

На Gili B. и aceee99 им се допаѓа ова.
  17. Gili B.

Gili B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2018
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    477
    Многу ми се лоши, ми се врти и ми снемува воздух, ништо не ми помага незнам што да правам веќе... Со јадење со сокови, овошје, зеленчук се јадам и пак ги повраќам уште полошо ми е сега од првите три месеци ова недостаток на железо изгледа никогаш нема да се стабилизира!!!
    Многу сум очајна, ми се плаче;(;(;(

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.228
    Допаѓања:
    76.223
    Го блендираш? Или само семињата мелени па измешано? Сакам за дечињава да си направам. Имам сега само таан со мед измешано, не ми текнало и друго да додадам... :)

19. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Кажете ми искуство со хеферол апчиња . 35 недела сум а железото за месец дена од 13 паднало на 7 . Морам што побргу да се вратам во нормала :|

20. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Јас ги пиев месец дена, од 19 ми падна на 12.