Славење на верски празници за време на коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by orevokrsacka, Apr 15, 2020.

1. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Во четврток и петок оние верници кои ќе отидат во црква се молат да го почитуваат препорачаното растојание меѓу себе, и да носат маска и ракавици. Внатре во храмот ќе бидат пуштени само одреден број на верници, другите ќе бидат пред храмот, исто на препорачано растојание. Веројатно колку ќе излезат во меѓувреме, толку ќе бидат пуштени да влезат, како по маркети и банки што функционира.
    Во сабота, недела и понеделник на службите во црква ќе биде присутно само свештенството, без верници бидејќи е полициски час.
    Од вторник натаму, ќе важат истите препораки како за претходно.
    За сите православни верници, во 23.45 часот во сабота, излезете на балкон со запалена свеќа, поминете го времето до 24.00 часот во молитва, испејте го велигденскиот тропар (Христос воскресна од мртвите, со смрт смртта ја победи, и на тие во гробовите живот им даде).
    Среќен и благословен празник, молете се крепете се меѓусебе, посебно во вакви невремиња. :)

2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Од уставот е ова. Не биле пишувани со мисла за пандемии...чак и во војна, во турско време што се вика, и комунистичко (кога се забранувало), црквите биле отворени и народ се збирал. Играле важна улога низ историјата. Никому не му текнало дека е можна ваква ситуација. Сепак, повикаа да се почитуваат мерките. Забраната за движење е една од нив. Па ќе видиме.

Оревокршачка, од МПЦ ли е тоа?

3. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Конкретно од програмата на црквата "Свети Петар и Павле".

cresa-jagoda and zhap4e like this.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Жабче јавно изразувањена мислата и вероисповеста не мора да значи одење во свет храм. Никаде небсе потенцира тоа, значи може да се забрани ова.

5. John Snow

John Snow Форумски идол

Не знам во Италија како беше, @vitamina да сподели искуство. Ги затворија храмовите?

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Затворени се. На стримови имаа миса и седеа дома.
    И Папата држеше вака миса.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас мислам слободно да остават кој сака да си иде во црква. Тој што е спремен да стави во уста лажица која ја излижале милион луѓе во време на пандемија, си заслужил да добие корона.
    Мене во нормални услови ми е гадно тоа што сите бацуваат икони, а не па сега....

8. John Snow

John Snow Форумски идол

Значи само ние најголеми верници, алал да ни е. Ене читам и у Германија биле затворени такоџе

9. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Власта има апсолутна моќ во вонредни ситуации, како и во оваа, тука секуларноста паѓа во вода.
    Ова е чист дипломатски потег. Сепак таа проста раја од луѓе е гласачко тело и тоа незанемарливо, а избори кога тогаш ќе има.

Кој сака нека се навреди, ама јас дигнав раце од убедување на кременковци зошто треба да се избегнуваат масовни собири и зошто не треба поготово во време на пандемија да кусаш од иста лажичка со илјада други гнаси од луѓе. Кога самите не им доаѓа у глава, труби до сабајле, џабе е.
    Колку и да е сурово, и 500 заразени и 500 жртви да има од нив, око нема да ми трепне.
    Амин. -.-

10. Maro87

Maro87 Популарен член

Ма тука ако се затворат има војна да избие....ако не избие, сите плукајте ме :drunk:

11. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Нема, ако тоа се спакуваше на начин на кој јавноста ќе го прифати.

12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Во Уставот пишува јавно изразување на верата,мислата,вероисповеста,ама не пишува какво изразување,дали вербално,дали невербално или двете,па некој може да си толкува дека државната власт не смее да му задира ни во кажувањето молитви,ни во одењето во црква и бакнувањето икони.

emiliana and zhap4e like this.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Не е така, Јуле. Затоа што и црквите се отворија со сите мерки за гарантирање заштита од ширење - минимум луѓе. Иако прво затворија. Во полициски час се даваат дозволи за движење на вработени во фирми итн. Ваљда сите имаат протоколи со кои и гарантираат дрн дрн.. ако и црквата ете се држи до тие протоколи, јас ко поединец доставам барање и миоа ме одбие, можам да тужам за спречување на моето право според уставот? И тоа што не е дефинирано како идење во црква, како ти ќе го спречиш мојот начин на изразување..

14. Maro87

Maro87 Популарен член

Абе какви тешки фанатици се има. Еве фејзбукот мој не го отварам, треба каша попара да направам, све да избришам. Викаат многу луѓе, абе нема таква сила која ќе ме спречи мене во црква да не одам....ќе си одам и крај. И што понатаму???

ane.bella and Amelia like this.
  15. John Snow

John Snow Форумски идол

Пола од тие верници шо запињаат за црквиве ако почитуваат еден заповед од 10те да ме обесите на мудата на Букефал на плоштад

16. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Ништо од тебе. Требаше државата да се договори со МПЦ да се држи богослужба само со свештени лица во црквите, без верници.

Amelia and Konfetka like this.
  17. Maro87

Maro87 Популарен член

Ќе се види утре, задутре колку ќе има. Друго не знам, шо се однесува до мене, треба да се затворат.

18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Мрѓа, 24вести ..ваљда ќе зборат и за ова..сега.

19. bicycle

bicycle Форумски идол

Утре ако се разболат ако дојде време да биде ставани на респиратор нека се откажат од тоа, поради такво курчење.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Жабче, на крај ете сите ќе бареме дека правата ни се ограничени и за секое едно нешто ќе бараме потврда. Дали според ова значи дека може и во сабота да одиме на црква оти ете не смеат да ни ограничат одење во црква? Едното е контра другото.

Како може сите останати држави да затворат цркви, храмови, ние не. Сега се вадеме на Уставот и на правата, кои претходно ги кршеме ако имаме потреба и ако целта ги оправдува средствата.
    Можеме и сега кога е загрозено јавното здравје.

candy.cane and queen19 like this.