Саламици Овие колачи ми се Кога ќе ги видам, цела маса полна со колачи, а во уста не се ставаат. Обично ги има по слави и други прослави каде што е важно да е полна масата, па ќе видите каснато и оставено колаче затоа што јас не знам некој што ги сака овие колачи. Главна состојка им е шербет, мелени бисквити и мелени ореви, се се меша, плус се додава нешто шарено внатре, може локум или што ви се наоѓа по дома, значи вкусот не е важен, важен е квантитетот. На мојот список на гадни колачи се втори, први се турските бомбониери ( поки, роки...како и да се викаат).
Ролат обланди 5 јајца; 24 лажици шекер ; 24 лажици врела вода; 24 лажици брашно ( се мати и се става да се пече);Во другата кора само се додава 2 лажици какао Фил: 750 гр млеко;6 лажици брашно;1 маргарин;3 лажици какао;250гр шекер; Маргаринот и брашното се пржат се додава млекото и шекерот – предходно зовриени. Секоја кора се дели на 10 дела од едното 10 и десет до кафеавата. Обландите се премачкуваат со фил и се редат, кафеава па жолта, па пак кафеава...
Ролат со чоколадни бананчиња 250гр мелени бисквити 50гр мелени ораси 2 чаши млеко 125 гр шекер(да зовријат со 70гр маргарин и 50 гр чоколадо) Се прави како кора на која се редат бананчињата, а потоа се мота.
Состојки: 500 gr мелени бисквити или плазма 4dl сок од портокал 300g шеќер 1 маргарин кристал 100g чоколада (за готвење) 1 пакетче ресани (со вкус на портокал) 150g ораси или кикиритки 1 лист обланда На оган се става портокалот, шеќерот, маргаринот и чоколадото да се растопат. Се сечкаат орасите, како и ресаните. Се трга од оган смесата и им се додаваат орасите, мелените бисквити и ресаните.Се меша. Се формира ролат со помош на обландите и смесата.
Ролат со гриз 3 големи филџани гриз 3 големи филџани зејтин 3 големи филџани млака вода 3 лажици шеќер брашно Од состојките се замесува меко тесто и се дели на 2 дела. Во едниот дел се става какао или кафе и пак се размесува. Од двете теста се раскуваат кори. Кафеавата кора се става врз белата. Се витка ролат и се сечат парчиња. Се печат во подмачкано тавче. Откако ќе се испечат, се оставаат да се изладат. Потоа се валкаат во топлиот шербет. Шербет: 1л. вода 1кг. шеќер
Црешов ролат Состојки За пандишпанот 5 јајца 5 лажици (100 гр.) шеќер 4 лажици (40 гр) какао 1 ванила за филот 250 мл. млеко 5 лажици шеќер 2 лажици густин 2 жолчки 1 ванила 100 мл. слатка павлака малку рендана кора од лимон За црешовото полнење 500 гр. цреши 3 лажици кафен шеќер 100 мл. вишновка 2-3 зрна каранфилче 1 ванила 1/2 лажичка цимет За прелив 1 лажица густин и сирупот кој останува од варените цреши Подготовка Црешесто и вкусно...право изненадување на вкусовите... Подготовка Пандишпанот - Со миксер добро уработете јајцата со шекерот и ванилата. Потребно да се утрои обемот. Внимателно додадете го пресејаното какаото, разбркајте со шпатула. Исипете го тестото во плекче 30х30 см. постелено со хартија за печење, ставете да се пече околу 8-10 мин.во предходно загреана рерна на 170 степени. Кога ќе се малку олади, замотајте го во ролат заедно со хартијата. Сигурно забележавте дека нема брашно во состојки за пандишпанот, нека не ве буни тоа, овој пандишпан е без брашно. Крем - 200 мл. млеко ставете во касеролата да се загрева заедно со шеќерот. Во остатокот од млекото растворете го густинот, додадете ги жолчките и со миксер сматете. Кога проврие млекото тргнете за кратко настрана, додадете го густинот и жолчките, ванилата, вратете на повторно на огнот и нека се свари во густ крем. Оставете да олади. - Сматете ја слатката павлака, додадете во оладениот крем, измиксајте со миксерот да се добие фина хомогена смеса. Додадете сега ренданата кора од лимон. Оставете го околу половина час во фрижидерот. За црешовото полнење - Исчистете ги црешите од семките, ставете во касеролата заедно со сите останати состојки и нека провријат околу 2-3 мин. Со решетка лажица извадете ги и оставете да се цедат и оладат. (внимавајте да не ги преварите црешите, тие треба да останат цели, само да сосема малку омекнат и да се ароматизират, доволно толку време) За преливот Добиениот сируп во кој се вареа црешите згуснете го со додавање на густинот, само кратко да проврие, тргнете го од огнот и нека се олади. Завршниот дел - Одмотајте ја кората, премачкајте со дел од филот, наредете ги исцедените и оладени цреши, замотајте повторно во ролат. - Со дел од филот што останува премачкајте го одозгора ролатот, а можете целиот фил да го ставите во кората, а одозгора да го декорирате со сматена слатка павлака, тоа останува на вас. Како сакате така го декорирајте. Сечете и послужете прелиен со преливот...
Го напишав и во друга тема Салама со кафе Тесто: 250 гр. кокос 250 гр. мелени бисквити 200 гр. шеќер во прав 3 филцани сварено засладено кафе Фил: 3 варени жолчки ( јас не ги ставам ) 125 гр. путер 100 гр шеќер во прав 100 гр. желе бонбони малку рум Подготовка: Во еден сад се промешуваат сите состојки предвидени за тесто и се замешуваат со варено кафе.На наместена алуминиумска фолија се расплескува кора прст дебела, се премачкува со филот, се завиткува како ролат кој, пред да се сече, треба добро да се стегне најдобро на собна температура ( јас практикувам 20 мин во замрзнувач дека ми се брза). Фил: Путерот пенесто се мати со шеќерот во прав, се додава малку рум (една лажичка), желето исецкано на коцки и на крајот варените пасирани жолчки (кој не сака не мора). На крај се прелива со едно чоколадо за готвење (претходно стопено на оган со малку путер)
Ролат со мармалад 1кг. брашно 1 квасец 5 јајца 10 лажици зејтин 8 лажици шеќер млеко Се замесува средно тврдо тесто и се остава да стаса. Откако ќе стаса, се дели на 4 дела. Од сите делови се расукуваат кори и се премачкуваат со мармалад. Се виткаат во ролат и се премачкуваат со изматена жолчка. Се печат во подмачкан плех.
3 пакувања ресани 1 пакување крем бананчиња ( 140 гр ) 100 гр сецкани ореви 100 мл млеко 100 гр маргарин 150 гр црно чоколадо за глазура 1. Ресаните и крем бананчињата ги сецкаме. 2. Во еден сад ги ставаме ресаните, крем бананчината и оревите. Ги мешаме заедно. 3. Во сад на оган го ставаме млекото да се стопли. Го додаваме маргаринот да се стопи во млекото. Откако ќе се стопи го додаваме во садот со претходната смеса. Мешаме. 4. Смесата ја ставаме во калап. Оставаме да се здрви. 5. Врз калапот ставаме глазура.
домашен ролат со банани за раванија или пандишпан(како и да е) 5јајца 10лажици шекер 10лаж брашно 1пециво 5лаж варена вода охладена сите овие состојки ги промешуваме и во тепсија со хартија се пече( правоаголна тепсија или калап) од како ке де испече ја виткаме раванијата во чиста крпа и со помош на крпата витакме ролат и се става настрана да се олади раванијата. во сад подготвуваме хопла или шлаг пена по ваша желба Rаванијата ја премачкуваме со шлагот и во средина ставаме кругови банани и виткаме ролат. ролатот згора го премачкуваме хопла или шлаг и украсуваме по желба со банани и чоколадо може 1сат да се стегне во ладилник сликата погоре