Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Следење на пратки

Дискусија во 'Мода и стил' започната од sanja.burgundy, 20 јануари 2014.

1. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    Ако се појави уште едно во пошта значи дека ти поминала без царина ако не, ќе добиеш писмо/емаил од царина да им доставиш фактура и ќе си платиш царина/ДДВ во зависност од износот на нарачката.

На lusii му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Emilija_89a

Emilija_89a Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Што значи ако пратката вика at customs во МК, повеќе од 12 работни дена. Дали значи дека има некој проблем, каде да се обратам ?:worried:

3. gavril1980

gavril1980 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo . Koj moze da mi pomogne za mojata pratka od stranstvo pisuva deka e vo Skopje PC 1005 ?
    Sto znaci : Skopje PC 1005 ???

4. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    2.893
    ПС- поштенска служба
    1005- поштенски број за Карпош
    Барај ја во подрачната пошта во Карпош.

5. chadorche16

chadorche16 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    191
    Дали знаеш која пошта е 1003? фала ти

6. ngorgiev

ngorgiev Нов член

Се зачлени на:
    27 август 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    11
    За сите што се редовни муштерии онлајн и имаат мака со следењето на пратките преку сајтот на Македонски Пошти, пред некое време решив да изработам апликација за лесно следење на пратките кај нас. Апликацијата е моментално во бета верзија, и истата може да ја пробате преку TestFlight за iOS на линкот тука.
    • Апликацијата е преведена на Англиски, Македонски и Албански.
    • Нема потреба од никакво регистрирање или најавување, и сите податоци се чуваат на вашиот уред
    • Можете да додавате, менувате и бришете пратки, како и да ги пребарувате
    • Информациите за следење што се враќаат од нашата пошта, пробав да ги преведам во нешто поразбирливо
    • Имате светла и темна тема ...
    Апликацијата ќе биде и официјално пуштена (после бета верзијата која е достапна за сите на iOS преку линкот погоре) за некое време кога ќе доиспеглам некој работи (најверојатно за недела две, а ако се е ко што треба на 03.09.2023 би била пуште и на AppStore за iOS и на PlayStore за андроид).
    Пробајте ја бета верзијата и пуштете фидбек за истата.

Поздрав.
    onboarding.png order list view with order details.png app drawer.png

Прикачени фајлови:

• app drawer.png
      app drawer.png
      Големина на фајлот:
      119,2 KB
      Прегледи:
      2
    • image.png
      image.png
      Големина на фајлот:
      8,1 KB
      Прегледи:
      2
    На Spidy, eliesaab, chadorche16 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. ngorgiev

ngorgiev Нов член

Се зачлени на:
    27 август 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    11
    Бидејќи тука лимите на фајловите е до 5mb, за тие што користат андроид, на it.mk форумот фо пост имам закачено APK фајлови од апликацијата која може да ја инсталирате на вашите телефони, а доколку почекате, среда одам малку на одмор, штом се вратам за недела дена, апликацијата треба да е достапна и на AppStore и на PlayStore.
    https://forum.it.mk/threads/site-pratki-vo-vashiot-dzeb.82876/page-3

На chadorche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. k.gj

k.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво, ако може совет - имам пратка од iHerb моментално на царина, прв пат ми се случува ова ама добро пратката беше 77.64€, ама малку не ми е јасно, нели од 45€ до 90€ се плаќаше само ДДВ? Дали ќе биде ослободена од царинење или можат да ми наплатат и царински давачки?

upload_2023-9-28_8-42-57.png

Колку е ДДВ на суплементи и колку време ги држат на царина праткиве, дали можам некако да ја убрзам работата ако им пишам мејл или ги побарам телефонски пред они мене да ме бараат?

Фала!

9. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.404
    Само данок ќе платиш 15%. Скоро секогаш вака ми пишува, а никогаш не ми ја царинеле ако не надминува 90евра.

На k.gj му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    262
    Не е за козметика , туку пратка на патики и не е од алиекспрес, платив со картица онлине, имав тракинг бројче, следев на 17track.net, пишуваше стигнато во Македонија,после неколку дена на царина, потоа Mail processing center, па Sorting and distribution center ,и на крај испорачано во 6 сабајле, а пратката не сум ја примила и неможе да се следи на македонски пошти.
    Имал некој ваков случај? Може ли да се провери дали стварно била на царина пратката ?
    Се мислам да пишам на банката да пријават интернет измама зошто немам добиено ништо, а е платено со картица па имам некаква трага и основ за пријава.

11. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    3.848
    Поточно за Али експрес можеш да си побараш рефундација на средтсва ако не ти е стасана.
    Но, сепак можрш директно во пошта да прашаш до каде е.

На zence му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    262
    Ме збунува тоа што пишува дека ми е испорачана пратката на веб страната 17track.
    Па сега пошта е крива или е онлине измама тоа незнам. Значи твоја препорака е да прашам во пошта, каде да се обратам, во поштата кај Железничка станица?

Последна измена: 28 септември 2023
  13. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    3.848
    Не сум од Скопје, не знам каде е поштата?
    Но сепак мислам по мое искуство дека е испорачана на поштата.
    И сега самата пошта кога ќе ја прими ( а тука им треба долго време) ќе се појави на нивниот сајт за следење на пратки.
    Сепак ти стои опцијата за рефундирање по истек на време.

14. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    Почекај една недела ако е во царина и ако се потребни документи може да ти доцни писмото. Провери си го и емалот, може и таму да ти пишат.

15. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    262
    Пишува дека пратката е испорачана, а не сум примила ништо.

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.321
    Допаѓања:
    113.969
    17 track не е веродостојна за следење пратки. Провери на официјална страна на Пошта, во делот следење на пратки.

Последна измена: 2 октомври 2023
    На zence му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    12.684
    Пишувал/а некој/а од тука приговор? Залудно потрошено време е или може нешто да влијае?

18. Emigra

Emigra Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    6
    Дали ако пратката ми подлежи на царина треба да ми стигне сепак до врата и да ја платам царината тогаш или како оди постапката? Бидејќи јас не сум од Скопје и нормално неможам да одам до таму само за царина да платам

19. PepicaAn

PepicaAn Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    46
    Здраво,

Ќе ве замолам за информација, кога се праќа препорачано писмо од Скопје до лице во Скопје, и кога на статус со код за следење пишува испорачано, значи дека писмото е лично доставено?

Претпоставувам не би требало д аима грешка бидејќи станува збор за препорачано писмо (кое само лицето моѓже да го пиодигне)? Дали има можност писмото да е сеуште во пошта а да пишува испорачано?

Ви благодарам многу