Го сакам Надреализмот , од сите правци најмногу ми се допаѓа бидејки се одликува со многу фантазија , со подсвесното , апстрактното, со потешките мотиви. Како типичнии мотиви овде се некомпитабилните форми во биолошкиот свет , некои пак го создаваат биолошкото можно но и некои невидени и непостоечки облици во светот. Главно сликите се со фантастични форми , светот на апсурдот. Од овој правец како представник ми се допага Салвадор Дали. Потоа го сакам и експресионизмот ( обично уметнички дела во кои се опишва внатрешната состојба на уметникот )од овде Ван Гог го обожавам. Од другите правци го сакам импресионизмот поради светлината во делата и кубизмот .
Убави слики има Ван Гог,според сликата што ја има постирано Вики,а сепак има уметници со сличен стил како неговиот. Еве нешто од ренесансата,барокот
Ja sakam umetnosta, ama najvekje srednovekovnata, zatoa sto taa e mracna, misticna, polna so zagatki, tolku plodna i detalna. Mislam deka najinteresnite dela se sozdadeni vo taa epoha. Ne gi obozavam mnogu modernite pravci, a osobeno ne me privlekuva apstraktna umetnost. Koga pred mene gledam slikarsko delo, sakam toa sto go gledam da bide realisticno, a sepak sekoj vo svoite oci da go dozivuva i tolkuva na svoj nacin...
Една од убавите слики на барокниот уметник Караваџо, Тајната вечера, во која може да се забележи одлично познавање на анатомијата на човекот,поставувањето на светлото и сенката,давање акцент на човечката фигура со затемнување на позадината,но не само во оваа слика,туку целото творештво на Караваџо се одликува со горенаведените карактеристики
Гледам дека има вљубенички во фантастиката и надреалистите. Да не закачувам слика по слика оти има многу, можете да ги видите на линков: http://www.kuckamen.com/category/%D0%B3 ... %98%D0%B0/
Обожавам да сликам и да цртам,особено портрети и актови . моето сликарство се движи кон кубизмот, а исто така ги сакам и мозаиците.. иако мнооогу долго време се прават (леле кога ке ми текне... камче по камче ) ама мислам дека вреди за трудот мојот мозаик Тоше Проески го правев цела година
Ај сега да прашам,каде да најдам кај нас во мк бои за цртање,ми требат акрилни бои,дали знае некој каде се продаваат...
акрилни има во новото веро ама мали тубички, има и во длум продавницата за сликарски материјали кај новата железничка јас си земав од sewa продавниците тие се поевтини и се продаваат во пакување по повеке бои како темперните и има разни нијанси а мислам дека може и да се најдат во некои од продавниците за бои и лакови
Caki83, секоја чест, убаво сработено, но мене ме буни само перспективата на мозаикот на Тоше. Зошто таа перспектива, т.е. зошто дел од главата е жртвувана на сметка на горниот дел од торзото, кое според мене не би требало да доминира? Некако центарот на сликата ми е... празен. (Не критикувам, само ме интересира изборот )
Лајонес, мислам дека девојката го има правено мозаикот според еден постер на Тоше кој изгледаше баш така, се гледаше дел од торзото.