Смеса за декорација на торти - Fondant

Discussion in 'Рецепти' started by Miss.Waldorf, Nov 28, 2011.

  1. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,845
    Likes Received:
    25,874
    Gender:
    Female
    ^ Колку што ме држи сеќавањево, сите торти со фондан кои ги имам јадено, под фонданот имало фил.
    А и мислам пологично, филот служи како лепак. Ама не дебел слој кој би се разлеал, туку потенок.
     
    CIA likes this.
  2. 12042010

    12042010 Истакнат член

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    1
    здраво женски сакав да ве прасам дали некој има рецепт за оваа чудоми изгледа лесно за работа и доста интересно не знаев каде да писам тука се складни темите :lol:http://www.youtube.com/watch?v=sWVzZ529 ... re=related
     
  3. lolalola

    lolalola Активен член

    Joined:
    Oct 14, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    zrdavo devojki jas sum nova na forumot citam deka imate dosta iskustvo so fondanot pa imam edno prasanje bi sakala tortata da ja prekrijam so lokum smesata ama koga i da pravam taa dobiva zoltenikava boja a mi treba da e bela dali e mozno od lokum da se dobie taka bela ili e podobro da se napravi po receptot za fondanot vi blagodaram odnapred.
     
  4. PinkGir123

    PinkGir123 Популарен член

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    759
    Рецепти за торти

    Ајде некој од слаткарките дали знае каде се пордава фондан за торти ?
     
  5. PinkGir123

    PinkGir123 Популарен член

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    759
    Сега знам дека едно по друго мислење од мене ама морав да пишам :D
    Значи ајде некоја да ми го каже рецептот за правен фондан од локум ..
    Ќе ве молам :) :)
     
  6. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,343
    Модли за сечење на букви од фондан видел некој некаде?

    да се спасам од пишување на лист и сечење по шема :$
     
  7. 17mart

    17mart Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    398
    Колачи

    а знае некој да каже рецепт за фондан??? :*
     
  8. eva11

    eva11 Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2011
    Messages:
    1,851
    Likes Received:
    761
    Колачи

    локум и шекер во прав и со раце го месиш и си додаваш боја ама соодносот колку на колку е незнам најискрено види има тема за фондан мислам таму сигурно поубаво ке има објаснето
     
  9. Anouk

    Anouk Истакнат член

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    806
    Likes Received:
    1,381
    Девојки ме интересира колку време може да стои фонданот надвор од фрижидер ?
     
  10. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Ако е фонданот од локум и шеќер и биде ставен во стреч фолија, може да стои подолго, пример една недела. Додека фонданот од желатин многу побрзо се здрвува од другиот, иако е ставен во стреч фолија, од прилика 2-3 денови најмногу.
     
    Anouk likes this.
  11. Vodolijata

    Vodolijata Популарен член

    Joined:
    Jul 14, 2010
    Messages:
    160
    Likes Received:
    683
    Феминки а да прашам, овој дома правениот фондан со локум и шекер во прав каков вкус има? Сум јадела торти со фондан, ама оној купечкиот, а многу се жалат дека овој имал чуден вкус.
     
  12. meni-dini

    meni-dini Истакнат член

    Joined:
    Nov 27, 2012
    Messages:
    30
    Likes Received:
    8
    Јас на ова додавам и нишесте (густин).
     
  13. Unique.chick

    Unique.chick Истакнат член

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    2,392
    ЗНАЕ ЛИ НЕКОЈ КАДЕ МОЖАМ ДА НАЈДАМ КАЛАП ВО ФОРМА НА СРЦЕ ?
     
  14. Unique.chick

    Unique.chick Истакнат член

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    2,392
    Некој бараше Ајфон торта најдов само за телефонот со фондан а тортата смислете ја вие :)
     

    Attached Files:

    tace73 likes this.
  15. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,285
    Имам прашање до дамите кои правеле вакви торти: Дали знаете што е она со кое ги премачкуваат деловите кога спојуваат делови од некоја фигура од фондан? (на пример ако прават мече и кога ги спојуваат деловите пред да ги спојат премачкуваат со нешто, а не се спомнува што), не ми се верува да е вода :?:
    За да ви биде појасно за што зборувам видете во видеото
    http://www.youtube.com/watch?v=QgCu8-yrIxc

    Исто така ме интересира како не омекнуваат фигурите што се на стапчиња, како овие [​IMG] или има нешто друго па е обложено со фондан?

    Се надевам дека некоја ќе ми ги разреши дилемите :angel: .
     
  16. MSkorpionka

    MSkorpionka Популарен член

    Joined:
    Feb 4, 2011
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    4,102
    ^
    Јас со вода лепев фигури, само што не правев специфични како овие на видеото (моите беа срценца и ѕвезди и ги лепев одозгора врз тортата обложена со фондан) па не знам дали и таму со вода ги лепат за да додржат.
    А фигурите откако ќе се исушат се ставаат во фрижидер за да стегнат убаво. Не треба да се долго на топло затоа што претпоставувам ќе попуштат и ќе омекнат.
     
    sesilija likes this.
  17. l-a-d-y-di

    l-a-d-y-di Популарен член

    Joined:
    Jan 10, 2013
    Messages:
    880
    Likes Received:
    499
    Gender:
    Female
    Фигурите се лепат со белка од јајце, исто така и светките
    на делот од тортата каде што сакате да е фигурата намачкајте со белка неизматена и ставете ја фигурата, а за цветовите за торта со фондан треба на врвот да бидат шилесни за да стојат убаво, и претходно со чечкалица се прават дупчина па се ставаат
     
    sesilija and Serafima like this.
  18. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Најдобра замена за она со што го лепат огриналниот фондан е белката од јајцето. Од свое искуство, секогаш со неа го лепам фигурите и навистина се преубави и не се одлепуваат :) .

    Додека фигурите што се на стапчињата нема шанса да омекнат, бидејќи фонданот се суши. Само си го правиш фонданот, пример, правиш кора, со штампа вадиш фигура... и веднаш додека е мек фонданот му се става стапчето. Така заедно со стапчето се остава убаво да се исуши, па се става на тортата кога убаво е исушено (најдобро е да постои минимум 24 часа).

    Најважно за фонданот е да биде на иста темепратура, на која с еправат фигурите. Зашто ако се направат, па потоа се стават на ладно, кога ќе ги внесете на топлина, тие веднаш ќе започнат да омекнуваат. Во никој случај не ги ставај фигурите во фрижидер (3Д фигури), туку кога ќе ја извадиш тортата тогаш ставај ги сите.
    * Ова важи за оние фрижидери кои кондензираат. Додека оние без кондензација тие се погодни за чување на торта и фигури од фондан. Ова го кажувам исто од искуство, зашто еднаш од не знаење упропастив една торта и целиот фондан се стопи :tmi: .
     
    sesilija likes this.
  19. 17mart

    17mart Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    398
    Јас правев торта срце...ама јас немав калап него ја исеков во срце....нацртав на голем лист срце и го ставив врз пандишпанот и сечев...супер ми испадна :lol:
     
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,251
    Likes Received:
    125,198
    Колку лесно се правело,јас си мислев филозофија било и само спретни знаат да направат :lol:
    Ту да ве читав порано немаше да дадам 80 ден за една cupcake со фондант,сама ќе си ги направив.Памет за другпат! Навистина претеризам се цениве. :x
    [​IMG]
     
    moon1 likes this.