^ Колку што ме држи сеќавањево, сите торти со фондан кои ги имам јадено, под фонданот имало фил. А и мислам пологично, филот служи како лепак. Ама не дебел слој кој би се разлеал, туку потенок.
здраво женски сакав да ве прасам дали некој има рецепт за оваа чудоми изгледа лесно за работа и доста интересно не знаев каде да писам тука се складни темите http://www.youtube.com/watch?v=sWVzZ529 ... re=related
zrdavo devojki jas sum nova na forumot citam deka imate dosta iskustvo so fondanot pa imam edno prasanje bi sakala tortata da ja prekrijam so lokum smesata ama koga i da pravam taa dobiva zoltenikava boja a mi treba da e bela dali e mozno od lokum da se dobie taka bela ili e podobro da se napravi po receptot za fondanot vi blagodaram odnapred.
Сега знам дека едно по друго мислење од мене ама морав да пишам Значи ајде некоја да ми го каже рецептот за правен фондан од локум .. Ќе ве молам
Модли за сечење на букви од фондан видел некој некаде? Спојлер да се спасам од пишување на лист и сечење по шема
Колачи локум и шекер во прав и со раце го месиш и си додаваш боја ама соодносот колку на колку е незнам најискрено види има тема за фондан мислам таму сигурно поубаво ке има објаснето
Ако е фонданот од локум и шеќер и биде ставен во стреч фолија, може да стои подолго, пример една недела. Додека фонданот од желатин многу побрзо се здрвува од другиот, иако е ставен во стреч фолија, од прилика 2-3 денови најмногу.
Феминки а да прашам, овој дома правениот фондан со локум и шекер во прав каков вкус има? Сум јадела торти со фондан, ама оној купечкиот, а многу се жалат дека овој имал чуден вкус.
Имам прашање до дамите кои правеле вакви торти: Дали знаете што е она со кое ги премачкуваат деловите кога спојуваат делови од некоја фигура од фондан? (на пример ако прават мече и кога ги спојуваат деловите пред да ги спојат премачкуваат со нешто, а не се спомнува што), не ми се верува да е вода За да ви биде појасно за што зборувам видете во видеото http://www.youtube.com/watch?v=QgCu8-yrIxc Исто така ме интересира како не омекнуваат фигурите што се на стапчиња, како овие или има нешто друго па е обложено со фондан? Се надевам дека некоја ќе ми ги разреши дилемите .
^ Јас со вода лепев фигури, само што не правев специфични како овие на видеото (моите беа срценца и ѕвезди и ги лепев одозгора врз тортата обложена со фондан) па не знам дали и таму со вода ги лепат за да додржат. А фигурите откако ќе се исушат се ставаат во фрижидер за да стегнат убаво. Не треба да се долго на топло затоа што претпоставувам ќе попуштат и ќе омекнат.
Фигурите се лепат со белка од јајце, исто така и светките на делот од тортата каде што сакате да е фигурата намачкајте со белка неизматена и ставете ја фигурата, а за цветовите за торта со фондан треба на врвот да бидат шилесни за да стојат убаво, и претходно со чечкалица се прават дупчина па се ставаат
Најдобра замена за она со што го лепат огриналниот фондан е белката од јајцето. Од свое искуство, секогаш со неа го лепам фигурите и навистина се преубави и не се одлепуваат . Додека фигурите што се на стапчињата нема шанса да омекнат, бидејќи фонданот се суши. Само си го правиш фонданот, пример, правиш кора, со штампа вадиш фигура... и веднаш додека е мек фонданот му се става стапчето. Така заедно со стапчето се остава убаво да се исуши, па се става на тортата кога убаво е исушено (најдобро е да постои минимум 24 часа). Најважно за фонданот е да биде на иста темепратура, на која с еправат фигурите. Зашто ако се направат, па потоа се стават на ладно, кога ќе ги внесете на топлина, тие веднаш ќе започнат да омекнуваат. Во никој случај не ги ставај фигурите во фрижидер (3Д фигури), туку кога ќе ја извадиш тортата тогаш ставај ги сите. * Ова важи за оние фрижидери кои кондензираат. Додека оние без кондензација тие се погодни за чување на торта и фигури од фондан. Ова го кажувам исто од искуство, зашто еднаш од не знаење упропастив една торта и целиот фондан се стопи .
Јас правев торта срце...ама јас немав калап него ја исеков во срце....нацртав на голем лист срце и го ставив врз пандишпанот и сечев...супер ми испадна
Колку лесно се правело,јас си мислев филозофија било и само спретни знаат да направат Ту да ве читав порано немаше да дадам 80 ден за една cupcake со фондант,сама ќе си ги направив.Памет за другпат! Навистина претеризам се цениве.