Форумџика на годината 2020

Смеса за декорација на торти - Fondant

Дискусија во 'Рецепти' започната од Miss.Waldorf, 28 ноември 2011.

  1. MandyLane

    MandyLane Популарен член

    Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    2.603
    Допаѓања:
    10.914
    Пол:
    Женски
    ^ Колку што ме држи сеќавањево, сите торти со фондан кои ги имам јадено, под фонданот имало фил.
    А и мислам пологично, филот служи како лепак. Ама не дебел слој кој би се разлеал, туку потенок.
     
    На CIA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 12042010

    12042010 Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    здраво женски сакав да ве прасам дали некој има рецепт за оваа чудоми изгледа лесно за работа и доста интересно не знаев каде да писам тука се складни темите :lol:http://www.youtube.com/watch?v=sWVzZ529 ... re=related
     
  3. lolalola

    lolalola Активен член

    Се зачлени на:
    14 октомври 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zrdavo devojki jas sum nova na forumot citam deka imate dosta iskustvo so fondanot pa imam edno prasanje bi sakala tortata da ja prekrijam so lokum smesata ama koga i da pravam taa dobiva zoltenikava boja a mi treba da e bela dali e mozno od lokum da se dobie taka bela ili e podobro da se napravi po receptot za fondanot vi blagodaram odnapred.
     
  4. PinkGir123

    PinkGir123 Популарен член

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    751
    Рецепти за торти

    Ајде некој од слаткарките дали знае каде се пордава фондан за торти ?
     
  5. PinkGir123

    PinkGir123 Популарен член

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    751
    Сега знам дека едно по друго мислење од мене ама морав да пишам :D
    Значи ајде некоја да ми го каже рецептот за правен фондан од локум ..
    Ќе ве молам :) :)
     
  6. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.277
    Допаѓања:
    5.158
    Модли за сечење на букви од фондан видел некој некаде?

    да се спасам од пишување на лист и сечење по шема :$
     
  7. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    388
    Колачи

    а знае некој да каже рецепт за фондан??? :*
     
  8. eva11

    eva11 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    734
    Колачи

    локум и шекер во прав и со раце го месиш и си додаваш боја ама соодносот колку на колку е незнам најискрено види има тема за фондан мислам таму сигурно поубаво ке има објаснето
     
  9. Anouk

    Anouk Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.378
    Девојки ме интересира колку време може да стои фонданот надвор од фрижидер ?
     
  10. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.218
    Ако е фонданот од локум и шеќер и биде ставен во стреч фолија, може да стои подолго, пример една недела. Додека фонданот од желатин многу побрзо се здрвува од другиот, иако е ставен во стреч фолија, од прилика 2-3 денови најмногу.
     
    На Anouk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Vodolijata

    Vodolijata Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јули 2010
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    683
    Феминки а да прашам, овој дома правениот фондан со локум и шекер во прав каков вкус има? Сум јадела торти со фондан, ама оној купечкиот, а многу се жалат дека овој имал чуден вкус.
     
  12. meni-dini

    meni-dini Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    1
    Јас на ова додавам и нишесте (густин).
     
  13. Unique.chick

    Unique.chick Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.371
    ЗНАЕ ЛИ НЕКОЈ КАДЕ МОЖАМ ДА НАЈДАМ КАЛАП ВО ФОРМА НА СРЦЕ ?
     
  14. Unique.chick

    Unique.chick Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.371
    Некој бараше Ајфон торта најдов само за телефонот со фондан а тортата смислете ја вие :)
     

    Прикачени фајлови:

    На tace73 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.262
    Имам прашање до дамите кои правеле вакви торти: Дали знаете што е она со кое ги премачкуваат деловите кога спојуваат делови од некоја фигура од фондан? (на пример ако прават мече и кога ги спојуваат деловите пред да ги спојат премачкуваат со нешто, а не се спомнува што), не ми се верува да е вода :?:
    За да ви биде појасно за што зборувам видете во видеото
    http://www.youtube.com/watch?v=QgCu8-yrIxc

    Исто така ме интересира како не омекнуваат фигурите што се на стапчиња, како овие [​IMG] или има нешто друго па е обложено со фондан?

    Се надевам дека некоја ќе ми ги разреши дилемите :angel: .
     
  16. MSkorpionka

    MSkorpionka Популарен член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.070
    ^
    Јас со вода лепев фигури, само што не правев специфични како овие на видеото (моите беа срценца и ѕвезди и ги лепев одозгора врз тортата обложена со фондан) па не знам дали и таму со вода ги лепат за да додржат.
    А фигурите откако ќе се исушат се ставаат во фрижидер за да стегнат убаво. Не треба да се долго на топло затоа што претпоставувам ќе попуштат и ќе омекнат.
     
    На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  17. l-a-d-y-di

    l-a-d-y-di Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    203
    Пол:
    Женски
    Фигурите се лепат со белка од јајце, исто така и светките
    на делот од тортата каде што сакате да е фигурата намачкајте со белка неизматена и ставете ја фигурата, а за цветовите за торта со фондан треба на врвот да бидат шилесни за да стојат убаво, и претходно со чечкалица се прават дупчина па се ставаат
     
    На sesilija и Serafima им се допаѓа ова.
  18. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.218
    Најдобра замена за она со што го лепат огриналниот фондан е белката од јајцето. Од свое искуство, секогаш со неа го лепам фигурите и навистина се преубави и не се одлепуваат :) .

    Додека фигурите што се на стапчињата нема шанса да омекнат, бидејќи фонданот се суши. Само си го правиш фонданот, пример, правиш кора, со штампа вадиш фигура... и веднаш додека е мек фонданот му се става стапчето. Така заедно со стапчето се остава убаво да се исуши, па се става на тортата кога убаво е исушено (најдобро е да постои минимум 24 часа).

    Најважно за фонданот е да биде на иста темепратура, на која с еправат фигурите. Зашто ако се направат, па потоа се стават на ладно, кога ќе ги внесете на топлина, тие веднаш ќе започнат да омекнуваат. Во никој случај не ги ставај фигурите во фрижидер (3Д фигури), туку кога ќе ја извадиш тортата тогаш ставај ги сите.
    * Ова важи за оние фрижидери кои кондензираат. Додека оние без кондензација тие се погодни за чување на торта и фигури од фондан. Ова го кажувам исто од искуство, зашто еднаш од не знаење упропастив една торта и целиот фондан се стопи :tmi: .
     
    На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    388
    Јас правев торта срце...ама јас немав калап него ја исеков во срце....нацртав на голем лист срце и го ставив врз пандишпанот и сечев...супер ми испадна :lol:
     
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    9.141
    Допаѓања:
    79.448
    Колку лесно се правело,јас си мислев филозофија било и само спретни знаат да направат :lol:
    Ту да ве читав порано немаше да дадам 80 ден за една cupcake со фондант,сама ќе си ги направив.Памет за другпат! Навистина претеризам се цениве. :x
    [​IMG]
     
    На moon1 му/ѝ се допаѓа ова.