Форумџика на годината 2020

Смеса за декорација на торти - Fondant

Дискусија во 'Рецепти' започната од Miss.Waldorf, 28 ноември 2011.

  1. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    1.658
    serafima колку гр. ти е кесичката желатин ,кај мене е 35гр. па мислев дека многу ќе е?
     
  2. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.218
    Го користам желатинот на Макс (Струмица), а кесичката е 10 грама.
    Се надевам дека ќе има некоја сликичка да ја видиме работата како излегла на крај :) .
     
    На Antoninaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    1.658
    Serafima ако испадне како треба ,за сликичка не е проблем ;) .Ти благодарам многу за брзиот одговор :*
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    388
    А да ве прашам нешто....сакам да правам фондан за торта ама незнам од што да го направам овој од локум и шеќер ми изгледа полесен. Вие што мислите??? :lol:
     
  5. l-a-d-y-di

    l-a-d-y-di Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    203
    Пол:
    Женски
    Лесен е ама треба да се утепаш од месење, а многу е убав и нема со него утка
     
  6. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    1.658
    Serafima ти благодарам за рецептот :* .Навистина имав правено досега фондан со желатин и мед ама не бев задоволна од крајниот ефект,ама од твојот рецепт сум воодушевена најсериозно.Бев зачудена од еластичноста,многу убаво се расука ,ја покрив цела торта а бајаги беше голема.Наместо желатин во прав јас ставив од оној во листови мислам дека е исто.А фонденот што ми остана еве и по 3 ден уште не е комплетно стврднат,што ми се случуваше со друѓите рецепти што ги правев.Значи ти благодарам многу.А за сликичка мила не се осудувам да ставам ,бидејки тортата беше премногу карактеристична ,ме разбираш нели заради приватност ;) .
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  7. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    14.007
    Допаѓања:
    77.436
    Пол:
    Женски
    Женски еве к правам торта со фондан за мојот роденден , дали ќе ми заврши работа локум розев со вкус на трендафил? И дали можам 4-5 дена порано пред роденденот да ги направам фигурите па потоа да ги ставам на тортата? и исто овде кај нас неможам да најдам бои во разни бои , овие се црвена , жолта и сина , течни се , француско производство и пишува на нив дека се мешаат. Дали добро ке излезе со нив фонданот ?
     
  8. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.248
    Коритсаки, ќе ти заврши работа, а фигурите направи ги порано, немаат гајле, секако кога ќе сервираш од тортата нив не мора да ги служиш за јадење. Само чувај ги на суво и поладно место.

    Од тие бои ќе мешаш за да добиеш посакувана. Пример, црвена и сина даваат лилава. Ама на почетокот додавај по помалку боја за да не добиеш многу јаки бои. По потреба ќе додаваш уште боја во фонданот.
    :)
     
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elanor

    elanor Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    472
    Пол:
    Женски
    Прочитав тука некаде дека фонданот кој се прави со фруктоза и желатин е покрут и знае да се кине. За да не дојде до тоа, потребни се два услова.
    За овој рецепт е потребна гликоза (или декстроза), а не фруктоза (иако и двете се моносахариди, не даваат ист ефект). А за еластичност обавезно се додава едно нешто што за жал не знам дали се продава во Македонија - shortening. Најслично на тоа би била свинска маст (иако по правило во слатки се става раститетелен shortening).
    Смесата се меси исто како било кое друго тесто. Тестото е подготвено за обложување торта или правење фигури кога ќе прекине да се лепи по површината. За да не ви се лепи при месењето може работната површина да ја напрскате со прав шеќер или со скроб.
     
  10. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    14.007
    Допаѓања:
    77.436
    Пол:
    Женски
    [​IMG]

    Еве и тука да ја поставам мојата роденденска торта :)
     
    На moon1, bibip, Mayyya и 4 други им се допаѓа ова.
  11. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    4.654
    Допаѓања:
    5.355
    Каде може да се најде фондан(т) цена отприлика,грамажа :)
    ... или како се приготвува дома(освен локум и шеќер во прав и боја)...??
     
  12. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    4.654
    Допаѓања:
    5.355
    убав исто како локум да јадеш и при секој гриз/апка да го топнуваш во шеќер во прав
     
  13. nevesta

    nevesta Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    108
    да ве прашам, за фондан каков локум купувате, која марка? и дали пред да почнете со правење на смесата го затоплувате локумот во микро?
     
  14. Nati.P

    Nati.P Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    849
    Колкава количина фондан од тој со локум би ми била потребна за да обложам една торта? Вие како правите, колку локум и шеќер ставате отприлика за обложување на тортата одозгора и за неколку ситни фигури, машничка и сл.? Знам дека доаѓа однос 1:1, ама колку?
     
  15. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    53.823
    Пол:
    Женски
    Ajde neka mi kaze nekoj kade da najdam bonboncinja vo forma i boja na kamcinja mi treba HITNO. :?:
     
  16. Nati.P

    Nati.P Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    849
    Anyone?
     
  17. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    1.658
    Колкава отприлика ти е тортата?
     
  18. frida.kahlo

    frida.kahlo Активен член

    Се зачлени на:
    24 ноември 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    3
    Пол:
    Машки
    Во подготовка е и мојата торта, но ме интересира дали чоколадната глазура треба да се нанесе неколку минути пред да се нанесе фонданот или треба да го направам тоа кога ја подготвувам тортата и да ја оставам така во фрижидер па потоа наредниот ден да го нанесам фонданот?
     
  19. elanor

    elanor Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    472
    Пол:
    Женски
    Зависи каков тип глазура ќе правиш. По правило под фондан се нанесува поцврст тип на глазура - како ганаш на пример. Тоа е поради особината на ганашот да се мазни до идеално рамни површини, со што фонданот потоа ќе биде рамен. Во секој случај, глазурата треба да е добро стегната пред да се пристапи со нанесување на фонданот.
    Ако нема јајца или млеко во глазурата тогаш не мора да се става во фрижидер воопшто. Јас моите торти никогаш не ги чувам во фрижидер (освен оние со маскарпоне и чизкејкови и слично). Меѓутоа ако мора да се стави во фрижидер, тогаш пред нанесувањето на фонданот тортата треба да има приближно собна температура или постои можност при понатамошното затоплување на тортата фонданот да се одлепи.
    Тортите со фондан не се чуваат во фрижидер, инаку по вадењето ќе испуштаат влажност. И изгледаат како испотени :D Може да видите и на познатите тв шоуа дека никаде не ги чуваат во фрижидер.
     
  20. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.012
    Допаѓања:
    6.926
    За украсување торти најдобро е локум и густин ( нишесте) на околу 1,5 кг локум отприлика 5-6 пакетчиња густин.
    Поубаво е со локум,ем вкусот е поубав,ем не се мешаат боите на торта од замрзнување/одмрзнување како кај фонданот.