Смеса за декорација на торти - Fondant

Discussion in 'Рецепти' started by Miss.Waldorf, Nov 28, 2011.

  1. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    951
    Likes Received:
    12,258
    serafima колку гр. ти е кесичката желатин ,кај мене е 35гр. па мислев дека многу ќе е?
     
  2. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Го користам желатинот на Макс (Струмица), а кесичката е 10 грама.
    Се надевам дека ќе има некоја сликичка да ја видиме работата како излегла на крај :) .
     
    Antoninaaa likes this.
  3. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    951
    Likes Received:
    12,258
    Serafima ако испадне како треба ,за сликичка не е проблем ;) .Ти благодарам многу за брзиот одговор :*
     
    Serafima likes this.
  4. 17mart

    17mart Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    398
    А да ве прашам нешто....сакам да правам фондан за торта ама незнам од што да го направам овој од локум и шеќер ми изгледа полесен. Вие што мислите??? :lol:
     
  5. l-a-d-y-di

    l-a-d-y-di Популарен член

    Joined:
    Jan 10, 2013
    Messages:
    880
    Likes Received:
    499
    Gender:
    Female
    Лесен е ама треба да се утепаш од месење, а многу е убав и нема со него утка
     
  6. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    951
    Likes Received:
    12,258
    Serafima ти благодарам за рецептот :* .Навистина имав правено досега фондан со желатин и мед ама не бев задоволна од крајниот ефект,ама од твојот рецепт сум воодушевена најсериозно.Бев зачудена од еластичноста,многу убаво се расука ,ја покрив цела торта а бајаги беше голема.Наместо желатин во прав јас ставив од оној во листови мислам дека е исто.А фонденот што ми остана еве и по 3 ден уште не е комплетно стврднат,што ми се случуваше со друѓите рецепти што ги правев.Значи ти благодарам многу.А за сликичка мила не се осудувам да ставам ,бидејки тортата беше премногу карактеристична ,ме разбираш нели заради приватност ;) .
     
    Serafima likes this.
  7. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    19,101
    Likes Received:
    109,037
    Gender:
    Female
    Женски еве к правам торта со фондан за мојот роденден , дали ќе ми заврши работа локум розев со вкус на трендафил? И дали можам 4-5 дена порано пред роденденот да ги направам фигурите па потоа да ги ставам на тортата? и исто овде кај нас неможам да најдам бои во разни бои , овие се црвена , жолта и сина , течни се , француско производство и пишува на нив дека се мешаат. Дали добро ке излезе со нив фонданот ?
     
  8. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Коритсаки, ќе ти заврши работа, а фигурите направи ги порано, немаат гајле, секако кога ќе сервираш од тортата нив не мора да ги служиш за јадење. Само чувај ги на суво и поладно место.

    Од тие бои ќе мешаш за да добиеш посакувана. Пример, црвена и сина даваат лилава. Ама на почетокот додавај по помалку боја за да не добиеш многу јаки бои. По потреба ќе додаваш уште боја во фонданот.
    :)
     
    koritsaki likes this.
  9. elanor

    elanor Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1,049
    Gender:
    Female
    Прочитав тука некаде дека фонданот кој се прави со фруктоза и желатин е покрут и знае да се кине. За да не дојде до тоа, потребни се два услова.
    За овој рецепт е потребна гликоза (или декстроза), а не фруктоза (иако и двете се моносахариди, не даваат ист ефект). А за еластичност обавезно се додава едно нешто што за жал не знам дали се продава во Македонија - shortening. Најслично на тоа би била свинска маст (иако по правило во слатки се става раститетелен shortening).
    Смесата се меси исто како било кое друго тесто. Тестото е подготвено за обложување торта или правење фигури кога ќе прекине да се лепи по површината. За да не ви се лепи при месењето може работната површина да ја напрскате со прав шеќер или со скроб.
     
  10. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    19,101
    Likes Received:
    109,037
    Gender:
    Female
    [​IMG]

    Еве и тука да ја поставам мојата роденденска торта :)
     
    moon1, bibip, Mayyya and 4 others like this.
  11. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,595
    Likes Received:
    5,940
    Каде може да се најде фондан(т) цена отприлика,грамажа :)
    ... или како се приготвува дома(освен локум и шеќер во прав и боја)...??
     
  12. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,595
    Likes Received:
    5,940
    убав исто како локум да јадеш и при секој гриз/апка да го топнуваш во шеќер во прав
     
  13. nevesta

    nevesta Истакнат член

    Joined:
    Mar 12, 2010
    Messages:
    286
    Likes Received:
    110
    да ве прашам, за фондан каков локум купувате, која марка? и дали пред да почнете со правење на смесата го затоплувате локумот во микро?
     
  14. Nati.P

    Nati.P Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2011
    Messages:
    2,013
    Likes Received:
    856
    Колкава количина фондан од тој со локум би ми била потребна за да обложам една торта? Вие како правите, колку локум и шеќер ставате отприлика за обложување на тортата одозгора и за неколку ситни фигури, машничка и сл.? Знам дека доаѓа однос 1:1, ама колку?
     
  15. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Messages:
    1,510
    Likes Received:
    54,344
    Gender:
    Female
    Ajde neka mi kaze nekoj kade da najdam bonboncinja vo forma i boja na kamcinja mi treba HITNO. :?:
     
  16. Nati.P

    Nati.P Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2011
    Messages:
    2,013
    Likes Received:
    856
    Anyone?
     
  17. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    951
    Likes Received:
    12,258
    Колкава отприлика ти е тортата?
     
  18. frida.kahlo

    frida.kahlo Активен член

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    51
    Likes Received:
    3
    Gender:
    Male
    Во подготовка е и мојата торта, но ме интересира дали чоколадната глазура треба да се нанесе неколку минути пред да се нанесе фонданот или треба да го направам тоа кога ја подготвувам тортата и да ја оставам така во фрижидер па потоа наредниот ден да го нанесам фонданот?
     
  19. elanor

    elanor Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1,049
    Gender:
    Female
    Зависи каков тип глазура ќе правиш. По правило под фондан се нанесува поцврст тип на глазура - како ганаш на пример. Тоа е поради особината на ганашот да се мазни до идеално рамни површини, со што фонданот потоа ќе биде рамен. Во секој случај, глазурата треба да е добро стегната пред да се пристапи со нанесување на фонданот.
    Ако нема јајца или млеко во глазурата тогаш не мора да се става во фрижидер воопшто. Јас моите торти никогаш не ги чувам во фрижидер (освен оние со маскарпоне и чизкејкови и слично). Меѓутоа ако мора да се стави во фрижидер, тогаш пред нанесувањето на фонданот тортата треба да има приближно собна температура или постои можност при понатамошното затоплување на тортата фонданот да се одлепи.
    Тортите со фондан не се чуваат во фрижидер, инаку по вадењето ќе испуштаат влажност. И изгледаат како испотени :D Може да видите и на познатите тв шоуа дека никаде не ги чуваат во фрижидер.
     
  20. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    За украсување торти најдобро е локум и густин ( нишесте) на околу 1,5 кг локум отприлика 5-6 пакетчиња густин.
    Поубаво е со локум,ем вкусот е поубав,ем не се мешаат боите на торта од замрзнување/одмрзнување како кај фонданот.