Форумџика на годината 2020

Смеса за декорација на торти - Fondant

Дискусија во 'Рецепти' започната од Miss.Waldorf, 28 ноември 2011.

  1. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    1.658
    Јас си правам смеса од еурокрем,путер и шеќер во прав,сите во иста количина зависно од колкава ми е тортата,ја премачкувам оставам да се лади една ноќ,а утредента го нанесувам фонданот.
    Додека за во фрижедер исто така ја ставам,никогаш не ми е била испотена потоа.Ама секогаш пред да ја ставам фрижедерот го намалувам да не лади многу.Само ти препорачувам повеќе од еден ден да не стои.
     
  2. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    4.654
    Допаѓања:
    5.355
    900 гр шеќер во прав
    1 желатин ( 10 гр.)
    50 мл ладна вода
    100 гр фруктоза
    20 мл вода
    1 лаж глицерин
    1 лаж маргарин


    1. Желатинот се става во 50 мл ладна вода, и се остава да стои 10 мин.
    2. Фруктозата се потопува со 20 мл. вода и се става на оган да се стопи, но несмее да зоврие.
    3. Потоа во растопената фруктоза се става желатинот, глицеринот и маргаринот. Се мешаат додека не се соедини смесата убаво.
    4. Така добиената смеса се става во поголем сад во кој претходно е ставено половина од шеќерот во прав. И мешајќи со лажица се соединуваат. И целата смеса се става на работна маса и се меси со останатиот шеќер во прав, се додека не престане да се лепи.
    900 гр. шеќер е доволно за оваа смеса.
    Така добиената смеса се става во кеса и се увиткува убаво за да не прима воздух и се чува на собна температура. Најубаво за употреба е следниот ден.
    Смесата може да се бои, но боите да се во течна состојба. Доколку имате бои во прав најубаво е да ги растворите во малку вода, колку само да се потопи бојата.
    Доколку ви се рони утредента, ако несака да се меси најубаво е да се стопли 5-10 сек во микробранова печка.
    Јас кога ја правев првпат смесава ми излезе супер, а до сега имам направено повеке од 15 пати.
    * Фруктозата ја има во поголемите маркети.
    * Глицеринот се купува од аптека.

    Дали некој го праве овој рецепт???

    во колкава количина се купуваат фруктозата и глицеринот,цена?
     
  3. Ana1912

    Ana1912 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
  4. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.012
    Допаѓања:
    6.925
    Мислам дека ке ти е доволно 2 кг локум и отприлика 5-6 пакетчиња густин (нишесте), ке си видиш по потреба ке доставуваш густин, нели тестото да престане да се лепи.
     
  5. Ana1912

    Ana1912 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам многу :*
     
  6. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    14.956
    Пол:
    Женски
    Во Аеродром, каде можам да најдам фондан во боја, за на битпазар знам дека во продавничката за торти има 150ден. коцка. Ама не ме носи патот натаму.
     
  7. barbi55

    barbi55 Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Каде можам да најдам гел бои за фондан? Хелп :)
     
  8. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    8.631
    Допаѓања:
    39.579
    Пол:
    Женски
    Значи фондан со локум оди за прекривање на тортата, а фонданот со желатин е за правење фигури...?

    Колку би ми требало локум за да покијам една округла торта? Фонданот го растегнувате со специјалните пластични сукала или може и со обично дрвено што го имаме по дома?

    И оваа смесава со желатин некако ми се гледа многу скоро кило шеќер бидејќи сакам да направам само една фигурка...ќе може ли да добијам совет колку да употребам? Можеби @Serafima ? :?: Знам барем дека имаш искуство, да не ја утнам работава, сакам да биде подарок тортава :$
     
  9. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.218
    Фонданот од луком е попрактичен за растегнување околу рабови и ивици, па затоа од свое искуство така и правам. Додека фонданот од желатин е доста крут и брзо се суши, па затоа е попрактичен за фигури. Додека за разлика од фонданот од локум, овој што е од желатин и побрзо се суши, што значи фигурата за еден ден ќе биде сува, а локумот многу побавно суши, па затоа и го избегнувам за изработка на фигури.

    За да се обложи една тркалезна торта многу зависи кој и е дијаметарот на истата. Ако е калап од некаде 26цм, со половина килограм локум, ќе се покрие целата.
    За сучење на истиот може да си ја употребуваш и обичната дрвена оклагија. Јас барем со неа работам.

    Што се однесува до фигурата, зависи мила колкава во големина сакаш да биде. Важно ако се работи за некоја повоочлива фигура или ако биде една фигура како детал на тортата, мораш да ја направиш и малку поголема за да биде центар на убавината на самата торта. Што значи 1/3 од рецептот за фондан од желатин, би ти бил доволен.

    Што треба мила за помош или ако нешто не е јасно, слободно прашувај ;).
     
  10. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    8.631
    Допаѓања:
    39.579
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам многу! Јас искрено се надевам ќе се снајдам, имам осет за ц-цкави работи само да ја погодам смесата :lol:
    Како за почеток, ќе направам нешто поедноставно, ќе ја прекријам само со бел фондан (мислам дека е 26ка, тоа беше најмалиот?) и една централна фигура не многу голема, еве што поточно:
    [​IMG]
    И откако ќе биде готова да не ја ставам во фрижидер бидејќи мојот е од тие што кондензира..?
     
  11. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    16.866
    Допаѓања:
    258.808
    Пол:
    Женски
    image.jpg
    Има и готова смеса за фондан.Може ја има и во Мк некаде :)
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.218
    Повели и друг пат @Kitten :).
    Точно така мила, ако фрижидерот е од оние кои кондензира, не ставај фондант во него. Апсолутно ништо што е од фондант.
     
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mila101

    mila101 Активен член

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    51
    Женички и девојки хајјј :D
    Кажете ми каде можам во Скопје да најдам бои за боење на фондан? Дали има во јамбо веро во маркетот??
    И која цена се отприлика??
    Молам за одговор кој знае точно да го рпатам маж ми да куи бидејќи неможам јас да одам, а да не се ака многу да бара знаете маж ако не најде нема ни да ми бара мн мн :)
    поздрав
     
  14. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    8.631
    Допаѓања:
    39.579
    Пол:
    Женски
    Има во Веро :) Нека бара на рафтот каде што има ванилин шеќер, и останати кесички додатоци за готвење, тоа е некаде пред чипсовите. Има и во кесичка и течни, но подобри се тие во прав (кесичка), и ако не се лажам беа околу 10 ден парче, но не ме фаќај за збор. Важно евтини се, со една кесичка можеш да обоиш голема количина.
     
  15. mila101

    mila101 Активен член

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    51
    \
    Фала ти многу. :) :*

    А фруктоза дали исто така таму може да се најде ? :)
     
  16. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    8.631
    Допаѓања:
    39.579
    Пол:
    Женски
    Да, во одделот за здрава храна, во кутија лила, на Виталија. Пишува Fruitin, мислам 100 и некој денар. Но да знаеш во Зегин е поевтин, 89... таман да не го бараш по рафтови :)
     
  17. mila101

    mila101 Активен член

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    51
    Те изгњавив, извини.
    И фала најмногу. Од зегин ќе земам, таман да не го маам по рафтови и тоа да ми бара :)
    :*
     
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mila101

    mila101 Активен член

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    51
    Zenski, dali moze vaka da bide
    Kora,fil, kora, fil,kora, fil PA fondan?
    Ili Mora uste Edna kora 4ta pa da zavrsuva tortata so kora pa fonfan?
    Molam koj znae da me prosvetli. Izv na lat. Pozz
     
  19. makedonce20

    makedonce20 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    638
    Подобро е да има фил па фондан, за да може фонданот да се залепи убаво за филот.
     
    На mila101 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    4.663
    Допаѓања:
    101.042
    Пол:
    Женски
    Јас како искусна со декорирање на торти со фондан да ви го пренесам моето искуство.
    Тортата изладете ја во фрижидер преку ноќ пред да ја обложите со фондан, а пред самиот чин оставете ја 15 мин на собна температура е завршете со фил или путер крем.
    При изработката на фондснот, мајдобро е од самиот старт да ставате бои, зошто после тоа го разводнувате и мора да додавате шеќер.
    За обложување сукајте го на најлинска фолија и со се неа шрефрлете го на тортатс, нема да се искрши така.
    За обложување супер е тој со мед и маргарин : 1 желатин, 20 мл вода, 100 гр маргарин, 100 гр мед, скоро кило прав шеќер и по потреба нишесте за размесување, Желатинот да набабри, медот и маргаринот се топат на оган, се додава желатинот и бојата и се трга од оган кога ќе зоврие, се меси со постепено додавање на шеќер, јас после пола саат ладење на собна одма го декорирам.
    А за декорации, како ружи, нејестива гум паста од 7 лајци прав шеќер, 5 лајци густин, мало финџалче вода, 1 желатин и боја, се се врие и се месат форми, како гума е смесатс,по сушење е цврста како купечките ружи по маркетите.
    Скоро имаме роденден, и овој пат ќе го пробам фонданот со глицерин на миња, па ќе ви кажам искуство и секако слики.
     
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.