Јас до сега го имам правено фонданот само по рецептот на миња од кулинарка, си викам ај следен пат да го направам за проба и тој со медот и маргаринот, ама ми е страв да не се погоди. Инаку сум задоволна од тој на миња убаво се расукува, се правам убаво и фигурите.
Angel.Heart , јас за ќерка ми правев фондан од мед и маргарин и многу лесно го направив `тестото` за разлика од тој со локум и шеќер морав да месам 4 саата. Само да знаеш овој со мед и шеќер мене многу ми се стврдна дали дека на многу ладно го чував незнам. Еве како испадна тортата не ќерка ми за роденденот
Ќе може да ми подобјасниш за какво обложување ја правиш смесава со мед? А во врска со ружите, од оваа смеса можат било какви тродимензионални фигури да се прават? Јас пробав со смесата со глицерин ама на некои делови ми испука фигурата. Еве го моето прво бебе Тортата е Реформ со мали измени, првиот и горниот фил се оригиналниот чоколадниот, а во средина измислив некој нов ванила фил со цели вишни во него. Сите ја бендисаа Со фигурата баш се помачив, топчињата не ми се лепеа со белка, се излизгуваа, па морав да кршам делчиња од чачкалици па да ги боцкам. Голем поздрав и благодарност за советите на @Serafima (сеуште ги чекам поубавите слики да ми ги пратат за да постирам и во Фемина инстаграм, оваа е со телефон).
Овие торти се обложени со тој фондан со мед, а смесата за ружи само ми е испробана досега, би можело и за дриго форми. А лепењето треба со вода да биде, белките лизгаат а водата го лепи самиот шеќер. Сите фирмички ги премачкивав со четче со вода и ги лепев на претходен слој и си се лепат убаво.
Алал да ти е, тортава е преубава. Зошто го месиш 4 саата, јас кога го правам тој со глицерин само 5-10 минути убаво го размесам и го оставам 30 минути да одмори и гајле немам, си го расукувам тенко, фигури без проблем си правам и не ми се стврднуваат ни фонданот ни фигурите. А ќе го пробам наредна прилика и овој со медот, баш да видам дали има разлика.
Mi se dopagaat tortite izrboteni od fondan ili nekoja druga sekerna smesa. Jsa pravam po nekogas so lokum smesa i prehrambeni boi, malku poveke treba vnimanie i kreativnost za da dobiete sovrseo izdekoriran desert na trpezata, obicno pravam za nekoj praznik ili rodenden. Dali i na vas vi se dopagaat i dali pravite doma? Ajde forumdziki pokazete ja vasata kreativnost i spodelete sliki od torti koj se kreativno izraboteni!
Со мед: 100 гρ мед 100гρ маρгаρин 1 желатин 50 мл вода 1 κг пρав шеќеρ Желатинот во ладна вода да набабρи, на оган маρгаρинот и медот да зовρијат па им се додава желатинот . Се тρга од оган и се додава шеќеρ по малκу мешајќи со лажица и постепено се меси на ρаботна повρшина со ρаκа дуρи не се добие нелеплива смеса Со глицеρин 100 гρ фρуκтоза или деκстρоза 50 мл вода за ф/д 1 желатин 50 мл вода за ж 1 лажица глицеρин 1κг шеќеρ Иста постапκа. На оган ф\ д со водата дуρи се стопи па додаваш желатин па глицеρин па шеќеρ со месње
Oд каде да најдам глицерин, фρуκтоза или деκстρоза? Како желатинот се продаваат или поголема количина?
Глицерин во аптека, 100 тина ден е, фруктоза има во сите маркети пола кило 40 дена ја земав јас, желатин исто по маркетите 20тина е, кај пецивата и ванилите треба да стои,така е пакуван во 10 гр кесиче.
Ако прв пат правиш, многу ќе ти користи видеото на миња кое го има поставено за постапката на јутуб. Јас прв пат го правев за роденденот на ќерка ми во мај, и споредено со тој што претходно го користев со медот, дефинитивно тој со мед би го правела поврорно за други родендени.
Ајде уште еднo прaшaње и ме те зaмaрaм пoвеќе. Кoј е пoубaв,пoдoбaр фoндaн сo мед или глицерин, и oтприликa кoлку излегувa oд смесaтa? Фaлa.,.
Еве колку смеса излегува, и нешто плус ми останувало па сум го фрлила, доволно колку за неколку мали фигурчиња, Рецептата е
Јас земав ливадски оној славо обоениот, во мали пакувања ко по рестораните што даваат за доручек. Мада и вило каков ке заврши работа, тој ти е лепакот во смесата, и каков и да е фонданот излегува бел. А кога ќе правиш и што сакаш да правиш? Бои ставај накнадно напомали парчиња, јас еднаш користев течни, еднаш вопрашак,но тие прашкастите секако со некоја капка вода мора.