1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Смеса за декорација на торти - Fondant

Дискусија во 'Рецепти' започната од Miss.Waldorf, 28 ноември 2011.

  1. Angel.Heart

    Angel.Heart Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Јас до сега го имам правено фонданот само по рецептот на миња од кулинарка, си викам ај следен пат да го направам за проба и тој со медот и маргаринот, ама ми е страв да не се погоди.
    Инаку сум задоволна од тој на миња убаво се расукува, се правам убаво и фигурите.
     
    На dijana8 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  2. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.879
    Допаѓања:
    102.903
    Пол:
    Женски
    Angel.Heart , јас за ќерка ми правев фондан од мед и маргарин и многу лесно го направив `тестото` за разлика од тој со локум и шеќер морав да месам 4 саата. Само да знаеш овој со мед и шеќер мене многу ми се стврдна дали дека на многу ладно го чував незнам. Еве како испадна тортата не ќерка ми за роденденот

    [​IMG]
     
    На ZojaP, lilo, Ana1912 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Kitty.jpg Stefan.jpg ]

    Ова се моите торти за децата со фонданот со локум.
     
    На NarCis@, SwanMay, lilo и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.190
    Пол:
    Женски
    Ќе може да ми подобјасниш за какво обложување ја правиш смесава со мед?
    А во врска со ружите, од оваа смеса можат било какви тродимензионални фигури да се прават? Јас пробав со смесата со глицерин ама на некои делови ми испука фигурата.

    Еве го моето прво бебе :) Тортата е Реформ со мали измени, првиот и горниот фил се оригиналниот чоколадниот, а во средина измислив некој нов ванила фил со цели вишни во него. Сите ја бендисаа :) Со фигурата баш се помачив, топчињата не ми се лепеа со белка, се излизгуваа, па морав да кршам делчиња од чачкалици па да ги боцкам.
    Голем поздрав и благодарност за советите на @Serafima :f:(сеуште ги чекам поубавите слики да ми ги пратат за да постирам и во Фемина инстаграм, оваа е со телефон).

    DSC_5954.JPG
     
    На lilo, ♡BuBaLe♡, <3 pleza4e <3 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Овие торти се обложени со тој фондан со мед, а смесата за ружи само ми е испробана досега, би можело и за дриго форми. А лепењето треба со вода да биде, белките лизгаат а водата го лепи самиот шеќер. Сите фирмички ги премачкивав со четче со вода и ги лепев на претходен слој и си се лепат убаво.
     
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Angel.Heart

    Angel.Heart Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Алал да ти е, тортава е преубава. Зошто го месиш 4 саата, јас кога го правам тој со глицерин само 5-10 минути убаво го размесам и го оставам 30 минути да одмори и гајле немам, си го расукувам тенко, фигури без проблем си правам и не ми се стврднуваат ни фонданот ни фигурите. А ќе го пробам наредна прилика и овој со медот, баш да видам дали има разлика.
     
  7. Candyman

    Candyman Активен член

    Се зачлени на:
    9 мај 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    38
    Пол:
    Женски
    Mi se dopagaat tortite izrboteni od fondan ili nekoja druga sekerna smesa. Jsa pravam po nekogas so lokum smesa i prehrambeni boi, malku poveke treba vnimanie i kreativnost za da dobiete sovrseo izdekoriran desert na trpezata, obicno pravam za nekoj praznik ili rodenden. Dali i na vas vi se dopagaat i dali pravite doma? Ajde forumdziki pokazete ja vasata kreativnost i spodelete sliki od torti koj se kreativno izraboteni!
     
  8. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    Се збунив сегa. Кaкo се прaви toј фoндaн сo мед, a кaкo oнoј сo глицерин?
     
  9. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Со мед:
    100 гρ мед
    100гρ маρгаρин
    1 желатин
    50 мл вода
    1 κг пρав шеќеρ

    Желатинот во ладна вода да набабρи, на оган маρгаρинот и медот да зовρијат па им се додава желатинот . Се тρга од оган и се додава шеќеρ по малκу мешајќи со лажица и постепено се меси на ρаботна повρшина со ρаκа дуρи не се добие нелеплива смеса



    Со глицеρин

    100 гρ фρуκтоза или деκстρоза
    50 мл вода за ф/д
    1 желатин
    50 мл вода за ж
    1 лажица глицеρин
    1κг шеќеρ
    Иста постапκа. На оган ф\ д со водата дуρи се стопи па додаваш желатин па глицеρин па шеќеρ со месње
     
    На SwanMay и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  10. Ana1912

    Ana1912 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Еве ја мојата прва торта на која има фондан :D[​IMG] [​IMG]
     
    На joy1 и Annath им се допаѓа ова.
  11. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    Фoндaнoт ти гo прaвеше?(и кaкo) :)

    Интереснa тoртa,брaвo.
     
  12. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    Oд каде да најдам глицерин, фρуκтоза или деκстρоза? Како желатинот се продаваат или поголема количина?
     
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Глицерин во аптека, 100 тина ден е, фруктоза има во сите маркети пола кило 40 дена ја земав јас, желатин исто по маркетите 20тина е, кај пецивата и ванилите треба да стои,така е пакуван во 10 гр кесиче.
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Ако прв пат правиш, многу ќе ти користи видеото на миња кое го има поставено за постапката на јутуб. Јас прв пат го правев за роденденот на ќерка ми во мај, и споредено со тој што претходно го користев со медот, дефинитивно тој со мед би го правела поврорно за други родендени.
     
  15. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    Ќе мoжеш ли дa ми прaтиш линк,мaкaр вo лп. Инaку фaлaa.
     
    На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Domaci fondan - homemade fondant.wmv:
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    Ајде уште еднo прaшaње и ме те зaмaрaм пoвеќе. :)
    Кoј е пoубaв,пoдoбaр фoндaн сo мед или глицерин, и oтприликa кoлку излегувa oд смесaтa?
    Фaлa.,. :D
     
  18. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски

    Еве колку смеса излегува, и нешто плус ми останувало па сум го фрлила, доволно колку за неколку мали фигурчиња,
    Рецептата е
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    А
    кaкoв мед дa.земaм?
     
  20. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Јас земав ливадски оној славо обоениот, во мали пакувања ко по рестораните што даваат за доручек. Мада и вило каков ке заврши работа, тој ти е лепакот во смесата, и каков и да е фонданот излегува бел. А кога ќе правиш и што сакаш да правиш? Бои ставај накнадно напомали парчиња, јас еднаш користев течни, еднаш вопрашак,но тие прашкастите секако со некоја капка вода мора.