1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Смеса за декорација на торти - Fondant

Дискусија во 'Рецепти' започната од Miss.Waldorf, 28 ноември 2011.

  1. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.400
    Допаѓања:
    5.849
    Гo прaвев oнoј сo мед.
    Сo штo дa ги лепaм фигурите?
    Кoлку време мoже дa стoе вo феижидер?
    Зoштo ми се крши,рoне, фoндaнoт?
    Сo кaкoв нoж дa јa сечaм тoртaтa- нaвлaжнет или сув?
    -_-:)
     
  2. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.342
    Пол:
    Женски
    Јас правев за првпат од тој со мед и не ми се верува колку брзо и колку ибаво се медеше и се обликува. Колкувреме може да стои во фтижидер за повторно да се искористи. Знам дека треба да се загрее малку колку да се пушти пред употреба но колку долго може да стои. Фала
     
  3. guguence

    guguence Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    320
    Пол:
    Женски
    каде можам да купам фондан?
     
  4. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.342
    Пол:
    Женски
    На бит пазар на самата автобуска во продавничката за торти
     
  5. Ana1912

    Ana1912 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Јас фонданот го правев од шеќер и локум, ми се погоди и фигурите не се распаднаа :D
     
  6. Lady95

    Lady95 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    14
    Пол:
    Женски
    Zdravo feminki, jas redovno pravam torti i najomileni mi se onie so fondan,gi obozhuvam. Jas pred da go naucham receptot za fondan ii jas barav recepti na youtube, google...I na kraj se reshiv da kupam gotov (industriski) fondan, ne go plativ skapo..Koga pochnav da rabotam so nego, beshe teshko mene kolku i da priklavav sheker ili nisheste toj pak se lepeshe, nitu se razvlekuvashe nitu nishto samo raspukuvashe.. I sluchajno na forumov vidov recept za fondan so lokum i sheker vo prav no ne beshe tolku dobar. I nakraj reshiv da pojdam i da prasham vo nekoja slatkarnica, i tie mi kazhaja eden preubav recept i sekogash samo nego go koristam, a receptot e ovoj:
    - lokum so vkus na limon (toj e najubav);
    - nisheste (gustin) sostojkite se po potreba
    priprema:
    -lokumite gi mesite so raka i go dodavate gustinot ili nishesteto nema vrska,isto e ;) i koga ke se dobie posakuvaniot rezultat,na chista masa stavash nisheste i mesish so raka, isto kako obichnoto testo...potoa od testoto razvlekuvash tenka kora. A vo vrska so boenjeto na fondanot mnogu podobra e tchnata boja..Jas sum prezadovolna od ovoj fondan i interesnoto e toa shto ima ist vkus kako fondanot na tortite od slatkarnicite..pozz i isprobajte go, predobar e ;) :D
     
    На irenna, SwanMay, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  7. #Пепи

    #Пепи Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    351
    Пол:
    Женски
    Ќе пробам и ќе ве известам за резултатот.
    Инаку фала за рецептот :):^:
     
  8. realGirl

    realGirl Популарен член

    Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Пол:
    Женски
    Со што се премачкува тортата пред да се обложи со фондан?
     
  9. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Со путер крем
    Дозирање оди
    125 путер, 200 шеќер во прав, 3 лајци млеко. Се мати убаво
     
    На SwanMay, Hoj и realGirl им се допаѓа ова.
  10. realGirl

    realGirl Популарен член

    Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам. Сама одлучив да си ја правам тортата за 18 роденден бидејќи во слаткара ми бараат 2000 денари, а дома за 1000 денари ми излегува да ја направам и тортата и украсувањето. Ќе го правам фонданот со глицерин, се надевам дека ќе ми испадне како што сакам.
     
  11. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Сум го правела и тој но не бев задоволна колку од овој
    1 желатин, 20 мл вода, 50 гр путер, 50 гр мед, 600 гр шеќер во прав
    Да набабри желатинот во вода 10 мин. Путерот и медот да зовријат, тргаш од оган и додаваш желатин. Додаваш шеќер и мешаш, постепено замедуваш дури дојде ко пластелин.
    Ако сакаш помош, совет било шо на оваа тема пиши ми пл, јас со ова работам
    IMG_20160704_123950_1467924598662.jpg
    Ова ми е најтазе
     
    На Kaja991, NarCis@, irenna и 9 други им се допаѓа ова.
  12. realGirl

    realGirl Популарен член

    Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам, во сабота планирам да ја направам тортата и украсувањето ако ми затреба нешто ќе ти пишам во лп. Инаку прекрасно изгледаат мафините и другите торти кои ги имаш украсувано прегеска ги видов кога ја разлистував темата. Секоја чест.:clap:
     
    На Kaja991 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  13. lore**dana

    lore**dana Активен член

    Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13
    da prasam nesto.na primer figurite,treba vo razni boi,cvekinja plavi zolti violetovi rozevi,listovi zeleni.i kako sega,dvois malku od fondanot stavas boja go mesis i pravis figura???
     
  14. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.190
    Пол:
    Женски
    Да. Ќе си направиш топчиња од онолку бои колку ќе ти требаат, па од нив ќе си вадиш, месиш, обликуваш....
     
    На lore**dana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    a472a8f85d44fdfa8d17ec8891d617805a60eac7.jpg

    Најново дело од фонданот со мед, маргарин и желатин. Боите се во прав, ги мешав со малкуцка вода и ги вмесував во делче фондан.
     
    На NarCis@, irenna, ZojaP и 9 други им се допаѓа ова.
  16. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.900
    Допаѓања:
    103.029
    Пол:
    Женски
    Мојата најнова торта правена за роденденот на ќерка ми

    [​IMG]
     
    На irenna, ZojaP, Ctete и 7 други им се допаѓа ова.
  17. tanja11991

    tanja11991 Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Пол:
    Женски
    Serafima na sobna temperatura go ostavas fondanot da otstoi ili vo frizider?
     
  18. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    105.778
    Пол:
    Женски
    Јас го оставам во најлонска кеса на собна температура, при работа малку се замесува и со самата топлина од дланките се опушта убаво. А ако правам фигури кои ми се за после некој ден потребни ги чувам во фриз, така праев со прасенцата и птиците од тортата погоре, а оној за обложување најдобро да е тазе и на торта не од фриз или фрижидер, веќе кажа Серафима за тоа. Месам на маса обложена со најлон од оние дебел прозирен и си попрсјувам со малку нишесте, исто ко со брашно при месење. Ако додавате бои а се во прав, прво разредете ги со малце вода и додајте во делче фондан, притоа додавајќи по потреба шеќер...
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.965
    Vo sabota ke slavime rodenden na sinko, tortata resiv da ja pravam jas zasto ovde mi barat nad 100 evra. Tortata ke ja pravam pred toj den a fondanot ke go stavam utroto na rodendenot za da ne mi popusti ( neli taka velat stoejki popustal) ili ne? Sakav da prasam za kremata od puter da ja stavam odma koga ke ja zavrsam tortata i da stoi vo frizider ili dr.den pred ga go stavam fondanot? Dali ako fondanot go napravam vo cetvrtok vo sabota veke ke bide zdrven i nema da se raboti dobro? Ke go pravam predvreme zasto mi e prv pat pa da vidam kakov ke bide a i da gi napravam prvo figurite pa da ne gubam vreme na rodendenot i za niv. Inaku ke go pravam toj so med i puter. Samo na edno mesto procitav so 600gr. seker a na dr.so 900 gr, koj e tocniot recept? Pomagaj BuBaLe.
     
  20. Hoj

    Hoj Активен член

    Се зачлени на:
    8 декември 2016
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    61
    Пол:
    Женски
    Женски јас имам купечки фондан..е сега ме интересира колку време стои свеж?
    Пример роденденот е на 15 јануари..кога треба да ја направам тортата?