Паки-патики Тао-чао То-што То е-што е Тоте-торте (така ја викаме поголемата керка) Кекај-чекај Папе-леб Нане-цице Тоа е нашиот фонд на зборови
Нови зборчиња - качи се на столот, креветот или било каде - кач - стани - тан - патка - пата - палто - пато - капа - апа - Пепа пиг - Пепе - брат и на Пепа Пиг - Доорч (е на ова многу и се смејам и се ја прашувам, послатко не може да го каже) - горе - гое - долу - дое - ми се спие - нан- нан
Хаха баш се смеам на темава. Еве нешто и од син ми Сергеј - Гегеј Банана - Бабана Вода- Ода Маче- Мау Пиле- Пипе Има и други не ми текнува сега.
Мојон прасец се повеќе и повеќе меле. павака - павлака пеко - млеко епче - лепче адо - чоколадо тани -стани кокам - скокам акам - те сакам адодед - сладолед гава - глава акака - раката аботам - работам пати - плати... А ги знае и сите суперхерои на Марвел и мн ми е смешен. Уук - Хулк Тон - Тор Маненен - Спајдермен Аменен - Ајронмен и најсмешното од сите ПЕКЕНА - Капетан Америка
Вода - Габа габа Јадење - Њама њама Јаболко - Дабако Жаба - Даба Риба - Диба Фока - Кока Куче - Бобо (кучето на мајка ми Боби се вика) Мачка - Буби Медо - Мене Нема - нема (Разгледуваме сликовници па од таму животните си ги учиме) Спиење - Нани нани или буба буба Чао - Папа Ајде - Ајде Автомобил - Брб брм Жешко - Џиш Баба, дедо, мама, тато, тета Кика, тета Бока (сите ги знае) Сите деца - бебе ги вика, дури и сам кога се гледа во огледало Омилените песни му се Иа иа - (Old MacDonald had a farm) и Бебу - (Mama voli bebu) Нос, уста, уво, заб, пилето, глава, пупе, рака, прст, нога и цицето на мама знае да ги покаже, а за пупе вика пупа Кака - Кога прави бељи Ова ми е најсмешно, Неговиот прв братучед живее во Германија и кога беше тука често го караше син ми, трчаше по него и за се му викаше "Тоа најн" На детево му влезе тоа во глава и дури и јас кога го карав, луто ме гледаше и викаше "Најн, најн". Има песничка на англиски со броење до 10 и сега кога ќе слушне "најн - 9" повторува Инаку се почесто го слушам како се обидува да збори и да повторува зборови по мене. Макар тоа биле само првите две букви, битно се труди. Можеби има уште зборчиња, ама во моментов само на овие се сетив.
боли - бои рака - ака нога - нона таму - там млеко - меко (до скоро беше ме-ме, но го усовршивме изговорот) тишина - шшшшш!!! и го става прстето на носето (да го изедеш одма) дојди - доди и мавта со рачето за да дојдеш Не ми текнуваат други зборчиња, а периодов баш забележувам наредок во говорот и искрено се радувам. Започна да сврзува и по два збора пр. качи гое (кога сака да се качи на нешто повисоко) или дади меко (бара млеко). Интересна ми е и кога ја распаршувам ,,како плаче Леа?,, па имитира плачење , или ,,како те кара баба?,, па го крева прстето високо и вика на цел глас ,,не там, не, не, не там,, Веќе знае и имињата да ги каже моето, на татко и, баба и, дедо и, сосетката на баба и (пола ден заедно го минат па си ја рачуна како своја баба), го знае името на кучето на соседите и така. Само своето име не го знае, и кога ќе ја прашам како се вика ми кажува ,,моме или дете,, Смотле мамино! Е сега, одговара кога ќе ја прашам нешто само пред познати, а пред непознати (кога јас сакам да се пофалам колку сум ја научила ) уста не отвара. И треба време да се опушти и почнува да брмчи и тропа смешки!
Хаха ова и кај нас редовно се случува. Последно беше пред гости го прашувам "каква е топката по боја" и тој дреми дреми и на крај вика ГАЗЕ. Е ќе го отепав ☺
Мoјaтa внукa зa двa месецa ќе нaпoлни 2 гoд и сегa мaлку пo мaлку учи пo некoј збoр. Еве некoлку: -мaмa -тaте -бaбa -не -aде (aјде) -кoa (кoлa) А вчерa кoгa јa чувaвме и гo збoгaтив слaткиoт речник зa двa збoрa. Кoгa нa нештo ќе се удри и сaмo ќе викнaм јaс "мaни гo тaму" и oнa пo мене ќе кaже "мaни" и јa нaучив дa кaже Hi (здрaвo нa aнглиски).
Κога ќе го пρашаме "што си ти на мама?' И синκо виκа "сеце"(сρце) А на тато? И он: "дупа "(душа). Исто,го пρашуваме κој го саκа повеќе мама или тато, и тој веднаш виκа Татооо. Знае да κаже κаκо се виκа Бобо(Бојан) κажува κолκу години има Еда и со пρсте поκажува. Пепе-Пепа пρасе Мио-Миа и јас Насоо-Насκоρо Озооо-Воз Мато-Маρκо Пρеκаρите на дρугаρите од тато ги знае сите. Богат ρечниκ имаме а сме 14.5 месеци.
nie ne kazuvame mnogu ama zatoa znaeme malce makedonski malce italjanski. tao- cao acie/gatie -grazie gekan(imeto na tato) tata/tato mama/mama na /daj (ova sme obratno na I znaci daj ade/ajde oema/golema geou/golema (grande) pip ni znaci nose ote/oko ima uste nekoe zborce ne mi teknuva.
Ние почнавме да кажуваме реченици со по 4-5 збора. мама, тато, тета, дедо, баба сите не кажува аде-ајде тани-стани тао-чао мечемедо-маша и медо тајче-чајче чапи-чорапи летлет-пиле папо-јадење пати-патики тола-шнола анана-банана путече-путерче денки-зденки гација-градинка неќам-несакам и многу други. Вчера ми вика; Мамо одам гација мене чека децата. И не вика јас туку мене.
ТЕФИТИ ТЕ МЕКО - БИСКВИТИ СО МЛЕКО КЕНИ МЕНЕ - КРЕНИ МЕ МЕНЕ ОТОЛИ - ОТВОРИ КОМПИТЕЉ- КОМПЈУТЕР ШЛАПЦО- СЛАВЧО ПЕПЕЛУЛА - ПЕПЕРУТКА ОЉЕ -ГОРЕ КАША -КАСА АШЕ - НЕМА ПАШАМ - СЕ ПЛАШАМ
Буто- автобусо Ути ко - густи сок Онго - огнот Нај - дај, на (еден збор две значења) Дерце - киндер јајце
Да дополниме -мау-маче -пати-патики -папу-папучи -аф аф кога ке види куче -дами-дај ми -нјам нјам секогаш кога е гладна -овој -кога сака било што да дофати покажува со прст и вели овој
Чорапи-чопи авион-авон слон-шлон Скопје - сокје чевли-чеви чизми-чимзи другиве зборчиња веќе почнува поубаво да ги кажува Али толку ми е интересн чудо едно
- Како се викаш ти? - ја прашувам ќерка ми пред пуно гости и очекувам одговор ,,МОМЕ,, - Нјам Нјам - добивам одговор од ќерка ми (и замислете едно бело, русокосо, синооко, со многу локни и буцко фаце како си бара храна) Буцка мамина!!!
Ние сме 24 месеци и веќе кажуваме и песнички и приказни (можеби сме големи за оваа тема), ама има некои зборови што ми се неодоливо слатки : Тиљиљиљи опа ифа - демек свира и опа иха (кога игра оро) Ќе се стааме на фејскуп - ќе се ставиме на фејсбук (кога се слика) Ѕикља низ џамо - ѕирка низ прозорецот Не се пљави мун - не се прави мајмун (кога им писка на играчките) Ц'во на мама (црво на мама била она) Шо е баљотта - што е работата. Сега за сега тие ми текнуваат, другото го кажува убаво, разбирливо и нормално кога е пред домашна публика, надвор сме срамежливи, а дома се ни знае газенцето (како дрвено адвокатче) П.С. Првата реченица ни беше: Бљатчето се вика Џољџ (на Пепа прасето) на 18 месеци. П.П.С. Зборуваме на дијалект, па кој разбере, разбере .
I nie imame zborcinja sekalvi ali pa tolku cisto gi kazuva osven nekoi na primer najslatkiot zbor mi e bebaj-begaj