Исто,па дуρи и κога стојам пρед него или му давам нешто што не саκа,виκа Беееј. Најново му е мочκањето и κаκањето,κога и да мочκа или κаκа,тој виκа-моцаа. Аκо саκа да оди негде виκа -одаа. Тоа м-то го испушта на κρај
Мене знаеш што ми прави? Секогаш кога вози коли ги вози во мене и секогаш ме бутка и вика беееј. Ќе се преместам на друго место и еве го пак бееееј. И го прашувам: Ти пречам? -Да. Да си одам? -Да И пак во мене...
Дедо маз-дедо мраз миам бази-мијам заби паи, тинес-пари за во тинекс мамо доди вц-мамо дојди за во вц срцка е.. Смешен ми е страшно... Битно се труди, макар и повторувал зборчиња...
а кога е расположен вели паи чеб тинес моте... Пари вџеб за во тинекс по монте... абе да лазиш по земја.. Кај му текнува на децава...
-пие -пиле -бау ако нешто или таа падне -пепа за пепа прасе -бубе за било кој инсект -лелеее за беља некоја ако стори
Од внука ми Портокали- куртопали Маргаринче-мангаринче Прасе-асе Птица-пица Лебче-епче Телефон-тон Мандаринчиња-мадоличиаа Дунда-аба (жаба демек) Чизми-чими Имат многу уште ама не ми текнуваат опасна е малата..
Sinko e uste malecok za zborovi ama eve od vnukami vcera me presmea kecap-cepak shpageti- shkabeti jogurt-pintana magare-madale
oam-odam am-jadam tao-cao to-to-to-sto sto sto tato koa-dojde tato so kolata vo prevod mnogu mi e smesen so zborcinjava ama bitno se trudi srce 15 meseci polni utre se izv.za latinicava od mob sum...
Вечерва синко ме пресмеа. Ја повторуваше азбуката по мене : А, б, в, г, д, е, з, и, к, о - ги изговара исто; Љ, Х и Ш му се да паднеш од смеење : Љ - цели реченици реди со љ; Х - онака издишано, како без душа; И за Ш - Иш. Послатко нешто не сум чула од него.
Јаце-јајце Моца-мочκам(и за κаκам му е моца) Еκо,еκо-елκо елκо Бици-тато се бρичи Ноти-ноκти Ноз-нож Маџи,упа,меκо-κога ќе го пρашаат што јадел(манџа,супа,млеκо) Тајче-κапаче,κρаставиче Дади-далечинсκо Тета-телефон Пачи-плачи,пρиκазни(ова не знам κаκо му дојде) Еб-леб Тачи-κачи Знае многу збоρови и многу се тρуди да збоρува. Најсмешен ми е κога ќе го пρашуваат луѓе,а он κаκо на памет се да има научено и ρецитиρа само.
Ние веке реченици од 2-3 збора знаеме да кажеме, па да се пофалам: - коом дуга шоба - ќе одам во другата соба - дади њам, њам - дај ми да јадам - аде нанааа - ајде нанење (спиење) - пим шок - пијам сок - бибааа пернаа - бидува на таа перница (кога не и ја давам мојата перница за нанкање) - иде Дедо Млаз... хо, хо хо - доаѓа Дедо Мраз хо,хо хо А најинтересна ми е кога прави обиди да пее.. ептен ми е срцка со фацето и кдрите бушави и запнало да пее ,,нани, нани беебоо, онфгјсдхфсуифхсух..." вториот дел од строфата не го разбирам. Или ова ,,еко, еко ламдсјнсјдбсффгхфх..". и се нишка лево десно имитирајќи играње.
Уште сме мали за до толку ( мислам малце и тромави ) сега почнавме по нешто : Баба,гунда - бундата на баба А-а - прљаво , нечисто Дида - џиџа ( сијалица , штекер ) Дис - каминот Егоо - елкоо Тао - чао Гугу - дедо А јас кога сум била мала најбисери ми биле : Динда - Дивна ( наставничката на сестра ми ) Оде , Бау - овде паднав Долидек - додека идев ( од каде овај збор незнам ) Сива - слива Тала - скала Дери - Џери ( од Том и Џери ) Имало уште ама не ги знам , не се секавам
Нее-дедо мраз Тао-чао Баси-колбаси Ѕин ѕин-камионче Носил-нокшир Гонга-гомна кога е искакан Мочи-моче Тоте-тоше Вуце-вујче Тена-тренерка
Јас како мала се сеќавам дека за домат (патлижан) викав пачинато, за кисело млеко викав лопки за бисквита - бибиче.