На син ми пред една недела нагло му се "одврза" јазикот. Веќе цела недела само нешто зборува, имитира, кажува пее... Има еден куп зборови што ги кажува, повеќето правилно, ама има некои доста смешни и секој ден дешифрирам по некој. Еве некои од тие: Шешешеше - фрижидер Апо - јаболко / apple Пљап - clap Бљамби - Бамби Сајсе - јајце Сао, сато, сатао - здраво Сисица - лисица Елем - елен Сен - сам Љајно - ладно Тоф - тост, мост Коф - кош, ќош Кофкоф - кокос Тун - штрумф Пљафо - прашок Шишљо - Фифо (лик од пижамите)... ...и така натаму. Љ му е омилена буква
Синкo кoгa гo искaрaв денес плaчеше - плaчеше се смири и ми дoaѓa нaљутен и ми викa : - Мaмo зaстo мене кaлaше a !? леле бе пa кoгa ме фaти еднa смеa Кoпељ - хеликoптер Пaпес- пaмперс Пoн- шaмпoн Акнaтa- јaкнaтa Џaми- пижaми Бaнa- бaнaнa Мaлaнѕa-пoмaрaнџa/пoртoкaл Динг-пудинг Цaце/aјце - јaјце Мoтoлoт- мoтoрoт Тaкoлoт-трaктoрoт Имa уште aмa не ми текнувa мoментaлнo .
Се качува на маса и сам си вика "Сегеееј немој кокаш" (Сергеј немој да скокаш) А од зборчињата Токалче-Портокалче Агоче-Ангелче Кавалче-Кашкавалче Тики-Патики
Кокошки-Коки. Ова-Оа Мече-Меме Куче-Ав ав Шатче- ква ква Точачето си го вика бебе 13м има малата брборка.
Еве уште некои зборчиња од внука ми: Кон - коњ Деде - дедо Даде - дада Бате - бато Гоа - гола Боде - вода Куце, кути - куче И вика „Ооооо“ за да и ја пуштат песната од Џастин Бибер - Sorry
Денес синкo беше нa улепшaвaње сo мене и и викa нa кoзметичaркaтa : - " Мaмo ти се диљaш? " (диљaш-депилирaш) Фoљoт- телефoнoт , Тoлтa- тoртa , Бaсички- кoлбaси , Вилшли- виршли , Фекетo- цвеќетo , Кoмпите- клoмпите , А пaтиките си ги викa дидaс-aдидaс , a сaндaлките- цицибaнки
Јас на сестра ми и памтем неколку ,дека е помала доста кукакаја - јаболка (цел ден баравме што сака детево ) канцел-цагер кепуч-кечап маноес-мајонез и на дечкото внучето гуге-глувче
шаше - вентијаже вон/фон - телефон коците - коцките пилите - пилината ло мама? - од мама? нананкаш - нанкаш сизиче - маслинче мините - мини каче - киндер јајце беар пака - гами беар има многу зборчиња секој ден по нешто ново
Хахах, и ќерка ми е истата со оваа песна Маж ми вика ќе те утепам, ми го труеш детето со Џастин Бибер
Има многу, ама се сеќавам на некои, ова се зборовите на вунчината. Како мали Маниос - Мајонез Расел - Ласер Мангалиа - Магдалена Бода - Вода Ламче - Салама Чопа - Чорап Игаме - Играме Аце - Јајце Ато - Чоколадо Гиан сок - Газиран сок
Син ми не е многу по зборвањето али еве што вели: Опа- за да го кренам и да го носам некаде Тао-чао Мате мау - маче Дајдајдај----дај ми Многу сака зборот ``нема`` да го користи...не знам зошто Имаме уште за да почни повеќе да зборува еве гледам и многу помали од него бааги повеќе зборуваат ама здравје ќе биди
И јас исто како тебе...Не го слушам ама песнава со се спотот ми е супер, па и малава врти со газот по тие "тетките" а маж ми превртува со очи Туку ај, забегав, доста бев офф топик.
ва - вода ачо - наочари птки - патики ваа - вода чоапи - чорапи ичоше - ноже/нога какуче - скакулче цупа - супа епче - лепче моко - смоки ккккк - сок Газиран се разбира
На моето умот му е само во превозни средства. куф-камион какекуф-ѓубреџиски камион том-трактор(по еден трактор од цртан филм) тета-приколка на тракторот пепе-шофер на тракторот буф-автобус ап-пајки коки-кокошки итн итн
ajde i jas da gi napisam zborcinjata na sin mi bobe- kombe taku- traktor ko- kamion doda- voda koke- sok se izv za latinicata od mob pisuvam