Син ми oд сaм стaрт збoреше релaтивнo чистo и сo мaлку грешки. Некoи oд збoрoвите штo ги кaжувaше смешнo ми се чoпaи зa чoрaпи, серaнa зa ресaнa. Знaчи пoчестo мешaше слoгoви, тaкa кaжувaше и теткa Нaшaтa нaместo теткa Нaтaшa. Тoa кoгa имaше oкoлу три гoдини, пoвеќе не. Сегa знaе дa кaже некoј збoр кoј пo свoјa лoгикa гo дoбил oд друг. Нa пример, oд oперaцијa кaжувa oперaцирaм, oперaцирaн. И други имa тaкви бисери, aмa не ми текнувaaт вo мoментoв.
Isto i sestra mi, imam bas pisano ovde mislam: Sinjere-sirenje, gurbe-gubre, tetka Rola - tetka Lora, Lorka-Rolka, porki me-pokri me ovie gi pamtam samo haha
мамички, не знам дали ја утнав темата али ок. дали некоја од вас знае некои цд-а со синхронизирани цртани на македонски јазик? мислам дека така ќе му помогнам малку на син ми за зборување малку сме троми за зборување
Нема гајле. Еве го мојот поарен е веке неколку недели само кажува нови и нови зборови. Најново му е пајчи - пајчиња, нејки - нејкам, туту-одиме, и користи и туту за вода (која логика не знам), пачи-плачи, името си го кажва на негов начин, веќе за маче не велиме мау, туку јасно маче. А инаку зборуваме околу 30 или повеќе зборчиња мака ми е да ги бројам. И напредок имаме, правиме полесни реченици од 2 збора. Уживај дете е. Пуштај му телевизија со македонски говор, мојот така се пушти. од дора му се одврза јазикот хехех кисс
Lele mojov slusnal od nekade nekoja pcofka I preeska igra I ne mu odese nesto kako so saka I vika picki matej . Inace ima sekojdnevno novi zborovi ama da ne gi brojam sega. Sea vo posledno vreme mi vika mama ajde odi tamu pravi pip pip vadi Pai od banka mat Haha
Srcka Dora igra sekoj den na mtv 1 e Sega vo tocno koj termin ne znam ama kaj 10 casot mislam i nie snimivme preku max tv nekolku epizodi inaku link od Internet so sinhroniziran makedonski ne znam dali ima. Pobaraj vo knizarite dali imaat nesto cd primer
И мојов од некаде научил пцовка, вика пици матеј тоја. А кога е во џипот го врти клучот да запали и вика шо тии поменот (што ти е проблемот) Инаку да, многу добра идеја со синхронизирани цртани на македонски јазик. Ние имаме едно ЦД со Лавот од Оз и мислам дека детево оттогаш почна да сврзува зборови и реченици и почна да раскажува. Не знам дали го имам погоре напишано ова: Благодарам - Будала (Па кога ќе каже благодарам мама, или било чие име, излегува "будала мама") Далечинско(то) - кинфо(во) Би-оц - џипот Бвип - џип Шујмут - филмот Шумува(ва) - формула(та) Ди-овот - телевизорот Кљашутки уште не разбрав што се, сега и кабиис не знам. Кабисис беше discoveres, ама ова ќе да е нешто друго.
Prasenceto Pepa e na makedonski, na youtube ja ima... No neznam kolavo ti e sinceto, da ne ne saka toa da gleda
Ehh malecko e 2 god i 2 meseci ima a i nekako koga e na sitel ne go zagledva mnogu. Mnogu ja saka masha i ja slusame na ruski, ima mnogu slicni zborcinja so makedonskiot. Dora ja gleda ponekogas, i nekoi od dolgometraznite - despicable me 2, garfild 2, rio, mr.pibodi i sherman....na max tv ni se snimeni i gi pustame naizmenicno. i jas site gi nauciv heheh toa e
Novi zborcinja: mono-motor, neko-mleko, noki-smoki....i nova recenica- kaci me be! hahaha koga sakase da odi po trotoar
puci - sandalite cici - cicki I nonstop vika baptit, neznam toa sto mu e Inaku ja pee na 1god i 3m, happy b-day i toa so intonacija, muzikalen e epten Vaka otprilika izgleda toa: Hepi bdej tuu tuuuu, hapi mapel tuu tuuuuu, koga kako pogoduva
Татум - тато Акам - сакам Гага - баба Брм - мотор Ам ам - кога му се јаде Еб - леб Папа - одиме надвор/шетаме Нов збор од вчера е Џиџе (џиџана играчка) и ко ќе каже почнува да се смее па си дава аплауз сам на себе дека успеал да го изговори
Вчета малово ме изненади со нејзините зборчиња Има полни 15 месеци јајце- јаја кукла-кука саат-таат глава-гаа кукла мала- кука мааа за се друго кажува првите две букви,пример млеко-ме инаку кажува мама,тата,дада,деде, баба,папа,нана,тете,дете,ајдееее, и сега најново јееее
-пеки-бегај -пешки-да шетаме -лапе-лаптоп -каш-кош -копка-топка -мешо-стомак Инаку од англиските зборови вика :no,lets go,delishes, I ima edno od pepa prase redi stedi go Go kazuva celo i pocnuva da trca
шише- за вода мото-мотор ноки-смоки неко-млеко и уште се мислам што му значеше сношти зборче капши, дали со легенчето бараше вода да се капат пајчињата гумени кои инаку во вода ги ставаме и на балкун си игра со нив или слично не знам, ама се изнасмеав слатко кога ме влечкаше со легенчето накај вцто
Се што ке изусти од радост мене ми е смешен. Кога се молиме да јадеме често знам да му кажам Ајде јади мама аааааа И тој прави иста фацичка и вика ааааа па се смее. Иначе кажува убаво баба,мама,дада,кака,и други ама кога тој сака. Бако- бато Коко- јајце ама ова дека ние велиме коко. За чао вика Бај бај,тоа од цртаните од Чу Чу тв. Пее ља ља ља И става било што на уво и се понаша како да е телефон и збори на негов начин и ако се занесе тоа трае и две три минути.