21 месец Збори Се,буквално уста на затвара. Визаљо- телевизорот Чижеро- фрижидерот Динги ма- дигни ме Кијка- ракија Цандан- Александар,така си го кажува името. Топака- топка
Се што ке му кажам повторува, се обидува.. нешто скроз чисто, нешто негов збор има 21 месец. Џишкано- искршено, џишкини-искрши (овој е најинтересниот) Ранецот си го вика Џоџ (дека е со Џорџ од Пепа прасе) Нешто кога нема вика аии нема, аш. дедо му го вика дедо Вашко (дедо Васко). Апа-капа. Паши-плаши (само се плаши од нешто, плашливче на мама) Пашта-Паста за заби (на некои места како и кај Вашко, наместо буквата С, става Ш исто и коса ја вика коша) Во последно време не ме вика мама, туку мами (нагалено ) Ноги-Ноди Нешто што е негово вика оооо моеее, а ако е на другарка му вика ооо Ева, а ако е мое вика ооо мама Цигарите на домашниве ги вика ауу кака тигали јогуртче-Оџиџи Тинене-Сирење. Паки-патлиџан. и бџи бџи му е уште од 1 годинка, тоа е кога сака да се бања или го носам на бањање.. вика бџи бџи и се трие по мешето Има еден куп, многу ми е интересен дека сега повеќе зборува
Tao tao za setanje Bapo - bato Bapooo igaaa - koga go vika brat i da si igraat Bebe - kuklata omilena Deta -deca Jeeej - muzika za igranje Kokka - topka Gola gola - koga ke si gi sobpece corapite, bosa Cice - eden od omilenite zborovi Tajte-cajce Baj baj - isto za cao Kowa - kola Tajce - zajce Povtoruva se poveke sekoj den nesto novo
Мојот е мал, 14 месеци, има околу 10 зборчиња што му имаат смисла, ама најсмешно од се ми е што мм го вика ТАТЕ.
Зборчињава се на брат ми коа беше мал сеа има 5 год. Куми=компири Ма=автобус и имаше уште неколку значења ако не се лажам Дудо=мотор,црква,крст Кике=кикирики Прта=Петар Има уште многу ама не ми текнуваат
Тупин-компир Жодуд-јогурт Жабота-работа Одун-огон Башо-брашно Масо-масло Жагода-јагода Суја-струја Пиница-перница Танџи-канџи Џаџајјј-гаѓај Употребува еден куп потешки букви,а буквата К никако.
Оган-ѕис Вода-боба Краставица-кака Коцки-кока Топка-топа Лисица-сица Кокошка-кота Чинија-ам ам Има и мн други тие ми текна во моментов..И кога ја носам на бањање бани бани па сега го вика и бебето бидејки знае во ист ден ги бањам и двајцата..
To taje ? - Sto praes ? Dedo Mac - Dedo Mraz Nace - Mace Eta - Elka Toita - Stolica Baba Mave - Baba Mare Baba Tota - Baba Roksa Dedata - Dzvezdata Tavata - Kravata Ota - Ovca .. Ustemn ima , mnogu e smesen koga vika po baba mu Roksa , pri izgovaranje se slusa - Baba TORTAAa
Јас лажам = лажеш Мендо = Дедо Мраз Гол = топка Окце = сокче Деко = млеко Дако = Дарко Енена = Елена Ада = баба Мердо = дедо Бики = бисквити Намали го гласот = попушти глас На ти = дај ми
Ќерка ми 2г и 9м... Збори се, воглавном и точно ги изговара зборовите ( освен таму каде што има Р во зборот)... ама знае понекогаш и да погреши во изговорот! - живеат - вижеат - животни - вижотни - Олива - Молива - дрвосечачка - аутсечачка - ветеринар - тевинат
Сестра ми како мала мешаше буквите.. сирење-сињере, ѓубре-ѓурбе, Лора комшика Рола, а па ролка-лорка Покри ме-порки ме... Политанка-наполитанка, Кастофон-касетофон.. Овие два до поголема ги грешеше
Машики-маслинки Апи-чорапи Буза-блуза Моко-мокро Ноки-нокти Пште-прсте Геги-веѓи Кава-крава Боко-јаболко
И колку сакаш поправај ја за неа животно е вижотно и нема што тука да се расправа! Инаку ја поправам кога грежи, ама џабе!
Маминто- мајка ми Мамино- мамо Чижми- чизми Ојчка- вода Чишто- шишто Гомка- кога е какан Готојо- готово Личка- лажица Нељка- вилушка Пичка- паничка,тањир Папкото- попак Маиста- маса Смајливо не се брише