Лала = Славица Данка = Богданка Иле = Лиле Нана = Нада *понекогаш и за спие Они = бонбони Атки = патики Ифки = сандали Тао/Бау = чао Бау = балон *понекогаш и за чао Теа ина бау = ете го балонот Ада Иле = баба Лиле Ада Нана Тиа = баба Нада Мердо Ако = дедо Ратко Тега бебото еба нана идете шипки = сега бебето треба да нана. бидете тивки Овие зборови се на браттучед ми коа беше мал, сеа е 11 год Лалило = сијалица Копите опиш аее доди на каааааавее = комшивке што правиш ајде дојди на кафе Миена = Милена
Сеуште не ја кажуваме буквата К. Влав- лав Пиница - перница Онону-онаму Надоф - надвор Заме - знаме Одун - огин Типа - крпа И најитересното кога ќе му речам речи Кристина вика Цицина И ред др смешни,ама моментално не ми текнуваат.
Тапчи-Чорапи Папики-Патики Мељко-Млеко Шошче-Сокче Ељ-Дојди Гинка-Градинка Пафе-Кафе Јиби-Руби Вида-Риба Копка-Хулахопка Шкипки-Штипки Има уште многу испревртени зборчиња,дури на мене ми треба некоја минутка да ја разберам што сака ама пола од нив ги кажува точни веке.Имаме скоро 21 месец
Moevo zajace gore dole si zbori razbirlivo, ima tocno dve godini, no ima i "gafovi" Picki - Vlecki (lugevo mislat deka zbori sramno koga ke rece oblecam pickite haha) Vadon- Nadvor Nikoloska - Chkolocka (prezimeto?)
E kaj nas sega pocna makata narecena desifriranje Tatiti - Palacinki Tatiti - Biskviti Tatite - PatikE Tatito - Dalinsko Tatko ti - Za tatko mu ( i za site ostanati clenovi ne veli baba mi , dedo mi , sve so TI mu e ) Tot - Sok Talenta - Palenta Zento - Zensko Munto - Musko Titaj me - Slikaj me Natop - Lap top Tevevidija - Televizija Natedonia - Makedonija Tete - Cveke Bebe - Kebe ( nekogas i sestra mu bebe ja vika ) Alitana - Aleksandra Toti - Brzi Date - Drakce Puni me - Cuni me Veti - Vesti Tuti - Pusti I jas ne go razbiram ponekogas
Sekoj den nesto novo kazuva ne mozam da i zapamtam se Dzami - pizami Tapi - corapi Nadon -nadvor Bece - oblece ili soblece Bota - bosa, mn ima merak bosa da trca po doma Klado - cokolado Boi boi - boicki flomasteri Damija - daj mi Damija mama dugo cice - da i dadam od drugito cice ..
Ме изненадува со се повеке зборчиња Шајше-Зајче Пенко-Пелено Манки-Мајмун(а на наши не знае) Епл-Јаболче Шуше-Уше Ека-Рака Ога-Нога Кс-Мастика Љаља-Ламба Адо-Чоколадо Ајце-Јајце Коко-Кокошка И на секое нешто што моментално го прави вели(нејзиното име)качи,дади,нани,грајш,сакиш.... Сега во овој период ми е најинтересна. Му вели на кучето: апки ода јепче нани-демек јади вода,лепче и спиј.
Eве ги некои зборчиња и од малата моја (можеме речник слободно да напишеме) млеко-пеко пенкало-пија лажица-адити кога е гладна-папо блуза-буда дојди-доти влечки, сандали-топате шише-тите вода-ода јајце-аце сок-ток бомбони-бона има и др ама сега во моментов не ми текнуваат
Mama putam tomupteo gedam medo,Maksim nemoze po 5 min jas rabotam vo kujna nesto eve go odi go pusta kompjuterot,mu vikam koj ti kaza da go uklucis kompjuterot?vika ja kaza mama ja(ke me umre detevo golem glumec e opasen da ne kazam )
Мам мама Тата тато Тао чао Бабун балон Мим маша Пепе псс пепа прасе Нам нам јадење Тики куче 13 месеци
Брат и ја учи глупости т.е се го повторува него Џизс кајс - jesus crist Гадем - god damn ... А ете од други нормални зборчиња: Аботи не - не работи Тутуч - воз Тато аш надон - тато и јас одиме надвор .... има уште многу ама треба како ќе ми текне да пишувам
Најчисто ги кажува овие: Шише, ејбиси (abc), цице, јајце, мама, тате... Сато(т) -саатот Чш - чаша Оно - on/off Т'н он - turn on Каа - кола (овие на англиски ги учи од брат и) Јепе - лепче Јеје - леле Пати - патики Надо - надвор Сикте - ова којзнае што и е Оуин - orange Пие - пиле Ака - око Ма - му (кравата како вика) Не та - го кара брат и "не таму", "не така" Не ма - не можам И така натаму...секој ден изобилство од нови зборови. Она релативно брзо почна да зборува. Уште малку ќе прави 13 месеци.
Пабел - името на кумчето ( Павел ) истовремено и КАБЕЛ 2 часа ни треба да се разбереме дали е кабел или е Павел Папец - памперс Тетовие - преповие Тотатан тум - извршив голема нужда Утувив бода - истурив вода Балабалала - кога ќе го прашаш како работи машината за облека Бабонце - балонче Тевет - кревет Мето - месо , млеко , место ( нагаѓам додека не погодам ) Попадне - пропадне Тавац - Караш Уота ти - лоша си ( го карав кога у сред зима седеше жив гол , само по боди ) Батаба - баклава Дода - боза ( со татко му ја светнуваат за 2 часа ) Тапем - парфем Мемаице - марамице Томада - помада Тепач - кечап Пита - пица Пупе - пупак Доди - боди Тоте - прсте Ова синко на 3 год и месец ипол Ќерка ми само неколку знае : Мама - мама Тата - тато Баба - баба , бато Балабалала - ова пд брат и научила Даа - за куку - ѕе да си играме Деде - дедо У април наполни 1 годинка
Мојата е големо детенце веќе, има 3 години и можам да кажам дека зборува чисто и разбирливо, ама ете знае понекогаш и да погреши. Сеуште животните за неа се вижотни, сеуште буката Р ја изговара погрешно (ова е нормално за таа возраст) и последно што ме насмеа беше изговорот на зборот штекер. Наместо штекер она вели штекник.