Мамика,татика,дадика ,бебика (мама тато дада и она ) У глобала се што зборува е разбирливо,сврзува цели реченици.Ги погодува сите букви освен Р. Брои до десет и на мак и на англиски и азбуката на англиски ја знае од цртаните. Едино што сум приметила е никако да научи стол да кажува туку вика чеир
Кога ве читам почнувам да се загрижувам. Ние сме 16 месеци и абер немаме од зборење... Мама, браво, гол, ајде, дај, па ( повторно) и паики ( патики) . Се надевам дека за брзо ке почне да зборува повеќе. Едит : А инаку се разбира што и зборувам.
Ic da ne se zagrizuvas. Mojot rano proode i tie nekolku zborcinja sto gi znaese sto bi se reklo gi zaboravi. Dodeka go usovrsi odenjeto,pagjanje,stabilnost i red dr raboti zbor eden ne izusti. pocna posle 1,5 god po nekoe zborce,pa po dve sega na 2,5 godini mele kako prazna vodenica po cel den nesto kazuva i prasuva do beskraj. Se izvinuvam za latinicava nemam od rab mak podrska.
Сите така ми викаат да не се секирам, кога ке презборело нема да сопира Си правиме муабет , она на нејзин ( неразбирлив за мене) јазик ми зборува
Има 2год и 1м. Почна за кола/колата, маса/масата и некој нешто го прашува за мене и се врти и наместо мама/мамата Копете - хеликоптер Пакити - патики (помал ги кажуваше исто убаво, сега меша букви ) Исто како и кучето на комшиите Маски/Макси, Боск/Бокс... Синеце - сиренце Салиде - сладолед Љашки - љуљашки Каде е поката - Каде е топката Оџиџи му е уште јогуртче, не го менува (најинтересен ми е овој) Пачиџи - патчиџан Каста - краставица Сокото - сокот И си издава се ако некој го закачне, му викам што ги направи таа баба? Ме штипа, а каде те штипна? За гавата, што направи ти? Пачеше дрндалче е. Колку години имаш? ДЕ и покажува 5 со раката И интересен е јас мм го прашувам колку е саат? А синко седи си игра се врти и ми вика данаесе (12) не слушнал друг пат и му останало во глава
Поголемково има 3год и 5месеци,генерално убаво зборува чисто, само на некои зборчиња им ги меша буквите.. Пашгети-шпагети Окпотод-октопод Бази - заби..(заби веќе ги вели сега)
-гети-шпагети -ленки-соленки -водамелон-лубеница -тизор-телевизор -клукла-кукла -лапе-лаптоп -тало-телефон
Мојата боите ги знае на англиски,на макесонски не. Исто азбиката ја кажува на англиски,брои до 10 на македонски и англиски, ги пее песничките како што се рејн рејн,џони џони,одл мегдонал хед а фарм ,сите од тој тип. На македонси исто кажува песнички.... Сега за боиеве правам напори да ја учам на македонски. Инаку не гледа многу цртани по 1 час дневно,повеќе надвор игра. Се збори,поврзува реченици,само како малата на џој Р не ја кажува. Има 2 г и 3 м. За газе вика гаНзе. Ќе одиме-кидеме Ќе играме-кигаме Спајдермен-пајдмен. Црвенкапа-црвено девојче
Тизоот - телевизорот Тофион -телефон Тофа -крофна,кофа Типца - птица Тоточа - кокошка Супи хиоо- супер херој Саи - скали Садаи - сандали Вион - авион Домемо - големо Туси - куси Дол - гол
19 месеци е моето, од пред некое време почна зборчиња што ги кажуваше, да ги крати со една или две букви. Бебе сега му е Б, Пепа е П, буба е Бу. Инаку уште на година ги кажуваше цели како што треба. Има некој вакво искуство? Исто има чудни асоцијации за предметите. Пример маче му е коко, кога сака да запалам светло ми вели- тии, за гризини вели зиз, и слични глупости. Нормално си ги кажува мама, тато/тате, баба, деде, дај, на, папа, де (за две), ама ова со кратењето ме чуди.
Понот - телефонот О мајко мајко вајда мене ме чула абота одиш не - немој да одиш на работа дошол мама Шипак Ооо како гоооу - каков гол (со постар брат уште сеа е по фудбалот)
гаинка - градинка мие ацете - мие рацете куето - курето Кучето ни се вика Криптон, он го вика Пико наката - натака Љуљашки малку го усоврши - љашкики, инаку љашки беше. тено - темно љушка - виљушка Бевме во маркет заедно и седнат во оние за буткање корпите и чепна на една полица и го тргнав и му реков не пипкај тука.. леле почна да вика пипка, ама звучеше на пи*ка, па фати да си вика ко навиен питка, питка питка еден вработен сирење местеше во фрижидер се сврте го погледна насмеано срамота
Плажаи - пижами Тоџи и дучето - томи-џери и глувчето никако да свати дека џери е глувчето. Ледан-леген Тапини-капини Сита-слика Патон-паркот Бицин - мистер Бин Саица- сијалица
Мојата има 21 месец,помала кога беше почисто ми зборуваше. Чудно ми што л,ш,ч чисто изговара, а к и г ако се на почеток на збор -не Закон ми е што (од инает тоа го прави ) за топка вели-баба И за три различни работи употребува ист израз.. Бато-папо трактор-тато