Потокоп - портокал Наката - натака Ева сум - еве сум Оптокот - октопод Саус - диносаурус Да, ти, тетии, пет пу баам - научила како се мижи за жмурки ама со отворени очи и рачињата на образи место на очи
Кунја - кујна кепач - кечап ез - мајонез пепапа - пепељара визија - телевизија наесет - единаесет офум - осум каќи - гаќи пампес - памперс паса - маса паче - маче ( Инаку м секаде убаво си ја кажува освен во овие два збора. Му ги повторувам како правилно се кажуваат ама си тера по негово. )
Многу спојува по малку и реченици. Одиме не дома - не одиме дома Бегај бе таму Беше надон игаше топка - одговор на прашање а што правеше ти денес
Браво ....а нема ни 2 год. Ние уште слабо....Кажува предмети и глаголи, ама уште не поврзано...за скоро би требало да ги поврзи....пошто ја гледам за сонцето вика дека свети (Оце....па пауза има...Ети)...уште неразбирливо зборува, ама пробува да кажува скоро се...само по нејзино. КОга ќе и речам...Викни и на баба Весела...вика- ЕСАА! Локум=Акум
Инското-далечинското Сочке-сокче Полеви-повели Фуштан-фустан Визија и наесет исто како @Tajnaotrovna Мечке-млекце Свие-спие.....
Пиписки-кифлички Саулус-диносаурус Татотот-тракторот Пипанче-лигавче Брои до 20 на македонски и англиски, до 10 на шведски, и уште многу ги меша јазиците Два збора на еден, два збора на друг јазик во една реченица.
Меме- млеко Де-две Аму-Ваму,Таму Мате-Маче Доди-дојди Тао-Чао Тити-Чичи (чичо) Нане нане- нани нани Има 19 месеци
Нови зборчиња: Гого- Џорџ (од Пепа) Тити- за врапче Друго се по старо, уште користи букви за некои зборчиња што ги кажуваше, изгледа полесно му е така, битно се разбираме и муабет си правиме.
Аба-жаба Ага-еве го, еве ја Ака-рака Еѓи-веѓи Папа- капа...ако ја поправам и речам капа...вели кака ...никако да ја погоди А ако и го кажам првиот слог КА...само ме надополнува ПА ми вика.
Кажи злато пеперутка-ПУТКАХит им е сега на сите да ја прашуваат... А пее и песнички...Оден оденден еден оденден хахахах и цело време тоа Има другарче што се вика Дамјан а она неможе сеуште да му го погоди името па му вика Дапта Фонка-Телефон Улје-Љуље(на лулашка) Штерка-Вештерка Беше Н*** молто бајне,има јиби А мојот омилен збор Мишке-Шминке(кога се спремам за на работа мама се мишке)
Длед-сладолед Наднон-надвор Ноѓе-ноже,нога Ака-рака Тоци-точак Моје-мое,мој Бате-бато И многу други,и реченици сврзува по 4_5 зборчиња,
На вујна куклата Адо-чоколадо Оша-лоша Отои- отвори Мјау-мачка Додам тама- возам сама Пача пска додата-глупача (комшиката и пуштала вода на балкон) Дуна-вујна Цуци-да цица Оџето бои-ноџето ја болело Има уште многу, за 1,5год како навиена е