очули или очи=очила убуп=јогурт мамо чучај. мамо седи=мамо чучни,мамо седни мамо кокај...кок, кок= мамо скокај...скок, скок кококи=кокошки ани...одиме гое= стани...да одиме горе соwа=соба ќуна=кујна итуи=истури/в авос=бравос атобус ачиме=да се качиме на автобус отоwо=готово
чина - лижавчиња топа-топка баво - браво сани - стани тека - игротека отово - готово фаwа- фала Брои вака - ено, де, ти... Ме вика мамо, а некогаш знае да ме рече по име скратено, а татко и исто така Кога одиме надвор- одиме чао
Глуфец - глушец бачки - бубачки јупуд - јутуб лаплоп - лаптоп пачиџи, каица - патлиџан и краставица моџе - може синеце - сиренце маскили - маслинки се збуди бебето - се разбуди бебето очари - наочари И најсмешно и најинтересно ми е зборчето шибурче уствари тоа е сирупче
Се друго убаво си зборува, ама некои вакви зборови кога ке извади хахаха После по некое време ги усовршува, дека јас го поправам Има уште некои ама во момент не ми текнуваат, кога успевам запишувам И доткор е доктор... ова како мала и сестра ми го правеше, менуваше букви
Гутче- јогурт Пака - капа Капи - хулахопки Чапи - чорапи Пени -пелени Пате - патики/влечки/топлинки Массс - дедо мраз Пука - топка 18 мес срцката на мама
Панкир - паркинг Сипилон - Ситимол Бубамара - бубарана.. нз дали го имам пишано овој, мм и рече на бебушка Сарче Бубамарче и синко Сарче Бубаранче
Минка-Маслинка Даенке-Данке (од градинка и е ова, кога ќе и дадам нешто) Дуде-Џуџе Амм амм -кога и се јаде Нани нани -кога е време за спање Тате, мама, баба, деде , тете , дете, дада тие и се секојдневни 16 месеци
Таци Таци танана - тапши тапши танана Нани нани бебеце Ја пее и кога се лути тато, иде вака "ути татоооо лала" Ке ке - кре кре за жаба Awo - ало Сисо - шише Алааа - Фаила 17 месеци.
Нови зборови и изрази: Брм брм гаки- гаќи со количиња; Авот-лавот; Пае- пајак; Бај бај, тао, папа- сите три заедно за чао ; Аво- ало; Бваун,ед,елоу- нови научени бои на англиски ; Бабу-балон; Кикин- спајдермен- е за ова мораше неколку пати да ми покаже на што мисли.