Секој ден нешто ново си кажува Капка-капа Пупе-чевле Куте-куче Мате-маче Мити-мики маус Мете-мече Катку-чоколадо Ајди- хајди (сликовница со хајди има) Пипе-пиле Џиш-за печката Куц-клуч Тит тит- за кола Пиц- за да ја запали сијалицата Аш- кога нема нешто Баво-браво Маа и прчи муцињата- за бакнување Дедо мас- дедо мраз Дос-дожд Ег- снег Оте-оче
Ние секој ден имаме по нешто ново. Ја зимам од градинка и ко друго дете да зимам. Меле 100 на саат. Све повторува. Тотаа- торта Кука- кукла Ака- јакна Бебе - бебе Амаа(со кревање на раце)-аман Сочее- сокче Чаче - чајче Чишам- чистам Смешки е
Штрафцигер -тактиге Зајче - аке Џип- дип Фудбал- хубам Чорапи- тапе Перница-пете Мајмун - Маки Мечето повеќе не е меме сега е мете Куче - куте Маче - мате Чистам- титам Нов хит деновиве Диго диго бел - jingle bells
Вујче - бујче Пица - бица Дедо Мраз - Аз Лижалче - канди Cake - как Тетратка/книга - пиши пиши Жирафа - пфапа Филип - Пиип За капење вели капи капи Blippi - Бипи Пиличи - пичи Лепче - папо
Имам пишувано дека никогаш не разбрав што му беа тоа "кљашутки" на син ми. Мислам дека никогаш нема да и го разберам и на ќерка ми ова: "Тате и мама ѕ'петјо". Единствено што разбрав е што им е "Џомикс". -Сунѓер за туширање, од оние како мрежичка што се.
Туту - кола Пока - топка Бамбу - балон Езе - еже Бумба - бубамара Меме - млеко Има зборчиња што уште ги дешифрираме
Анге - бил јагне на баба Апце - апче Кап кап - му значи пушти музика Данго - играл танго со мама Еко - елка Полека ќе почнеме да се разбираме
Моментално е како папагал, секој збор го повторува, некој убаво некој во нејзин стил Макака --маслинка Вата-врата Дедо бозе- дедо боже Мака-мајка Офф--кога и е мака нешто да направи Педе-перде Вуце-вујче Тито-честито Моки-смоки Еб-леб Ека-елка Паи-пари Танта ---ташна Падна-кога ќе падне сама си вика падна Свеки-свеки Почнува да си пее некој песни Ај,би,си, ди ( азбуката на англиски од песните Зони зони јес папа Тинкл,тинкл, литл (толку знае Пототина отинаа (ја пее поточиња очиња Мата медо (маша и медо Нејки-кога нешто не сака и викна нејки Кога ќе ја прашаш како се вика вели Нанаа (надја)
Јагне - агне Кафе - апу Топка - тока Шише - шише со најубавата и најслатката ш на светот Мече - мече Пикабу - пикаба Бејби шарк ду ду ду - тидудитидуди Џони џони јес папа - папапа ха ха ха Три - ти Тигар - тига Пау - ако се исплаши од нешто му прави со рачето пау демек како смее да го плаши тоа ќе го плаши него Си пее песничка пикаба бкаба пикаба бкаба само си ја измислило Ја цело време и пеам Ти си принцеза на мама нананана најмила најубава и тоа ме придружува на нананана Јајце - ајо макар што на германски таман си е и ајо Чао - таотао Ананас - анана Банана - нана Мандарина - нина Чекај - текаааај Пченка - птенка
Бибитче - бисквитче Заба - жаба Кога ке је прашам за нешто, сакаш? Ми одговара сакаш! Исто и за нејќеш. Кога прави нешто што не треба вели оу но! Псте - прсте Мик - млеко
И мојата исто. Во трето лице зборува. Кога сака нештонвели сака (место сакам) и нејки ( место нејкам ) преднекој ден и викам оди татко ти ќе ти даде и ми вика татко ти даде : Моментално е многу смешнa и кажувам цела реченица таа последниот збор го повторува Куфеце-куферче Туди-студи Вонено-водено Маса и медо- маша и медо Бела-белја Ги ди ги ди - (кога кара некој и мафта со прстето како да кара ) Кени-крени Гада -награда (кога ќе направи нешто добро и викам сега ќе ти дадам награда,па почна сама да си бара па ја прашувам каква награда сакаш и ми вика Благо нето (благо нешто ) Медо бундо -медо бруно Никоце никоце --да и ја пуштам песничката Никола Никола Нато нато -песничката наташа од трето три Имињата на сите ни ги знае,од комшии, роднини сите ги реди
Леле стигнав и јас да пишам овде Меко ладо - Чоколадно млеко Тетенини - Тестенини Капетче и пашкетче - Пакетче Дедо Газ - Дедо Мраз Дедосаурус - Диносаурус Бод - Брод Кокоуадо - Чоколадо Имеме - Идеме Мамата - Мајка ти ..... Л и Р ни со пушка нема да ги каже мислам.
Ека- елка Опо- отровно Ена-една година имала Цуца- цуцла Доде-доле Мау-маче Дода-вода Гоко-ѓоко(дедо и така се вика) Како спиеш-кхххххх(хрчи) Не ми текнува други, ама многу интересно ги изговара.
Мама - мама Та или тата - тато Жиш (со најслатко Ш) за рерна, шоља со кафе дека и викаме така да не се изгори Алапача ќе е Само меле. Некогаш цела се црвенее во обид да каже нешто.
Veke se zboruvame,svrzivame zborcinja.Interesna mi e za nekoi izrazi gi rimuva non stop Za kinder jajce-ajo bajo Tato - tato mato(poveke go vika I mato) Sise voda-sisko bisko I mn takvi izrazi. Od kaj I teknuvaat. I povekete zborcinja nagaleno mi gi kazuva pr. Jaknicka,kapicka,cizmicki,epce,kebence...itn
Ајде и јсс да пишам некое бисерче Мане-дедо мраз Туте-цуцле Јаај-маче Бода-вода Мемче-млекце Дунде-слонче Елка-елка Ам ам-куче Ека-желка Нема дете и се крие со рачињата па ги трга и вика ете детее Дуда-Баба и се вика Љаљо љаљо се лулашки Нано-кога и се спие Амаан беее мамо ми вика кога се љути Има уште многу ама не ми дотекнуваат сега ама она ш го изговара најслатко на светот Љубоввв ми е
Моево е уште мало, не збори, ама има три квалитетни зборови: Мама - прв и точен, посебно кога нешто сака или кога ја боли нешто (жално "мама") Не не не не не - лаптопот на татко и. кога ќе тргне по лаптопот ние и викаме не не не , и сега оди накај лаптопот вика не не не не, демек да и го отворам. АУ АУ (гласно) - куче ау ау (нежно) - маче