За куче и маче и мојата исто И тоа забегува, ау ау ау ау, по 10 пати кога ќе го слушне кучево наше како лае во двор Засега само мама го кажува убаво и чисто, и најслатко на свет Татко и го вика татата Баба и бабаба За браво вика бао. Кажува и не, односно повторува по нас кога ќе и речеш за нешто не. И хит и е сега зборот wow, случајно го слушна татко и додека гледаше филм и сега само вергла Вау, вау, вававауууу
Малиот (две ипол) многу сака да збори, цел ден може муабет да си прави со некој Меѓу најсмешни ќе ги издвојам: Принцеза- песанта Цевки- зепки Пиле- бебе Дедо мраз- вез Инхалации- коаси Краставица- кависа Петко- тепко Балон- уоното Снешко- месако Довидување- довиња Чоколино- канино Светлото- фефото Роденден- донденден Лепотица- посита Гали- гади Диносаурус- петасаус Цвекло- феко Џуџе- зозе Корнфлекс- компенс Четка- сепка Пиличи- пих Жаба- раба коњ- коете Пикачу- кекасу Компир- копин Бисквити- квити Фломастери- матели Да видам- едете Хулахопки- копки На здравје и фала- зави Ќе одам- ќонете Кашкавал- ковал Крокодил- какадил Крам банани- канани Камион- кањон И големата имаше многу смешни зборчиња, ги имам запишано и кога и да ги читам се смеам. Еве неколку и од неа: Крондола- футрола Изаше- лижавче Паспе- парче Дасото- зајчето Кусесе- кокиче Бејо- лабело Дусите ниана- Снежана и џуџињата Пат- апарат Босаме- возиме Беше- венче Они- макарони Гаките- играчките Неке такам- не сакам Екапше- црвенкапа Татка- краставица Тисе- патлиџанче Путка- пеперутка Тииса- темница Дами- заедно Која која- батко ѓорѓија Коет- комарец Таорле- сладолед Тает- полицаец Татке- шлагче Пики пик- пепа прасе Куплеш- закопчај ме Гуиса- брусница Даедив- задавив Тосе- сонце Тасе- срце (секогаш кога ќе ја прашав -што си ти на мама? ми викаше -тасе ) Пак- влакно Маква- дамка Поте- потивко Петатура- температура Кока- сок Кате- чоколадо Гуката- другарка Боше- бонбонче Дома- надвор Каута- пикадо Типи- штипе Бае бле- бербер Даје- на здравје Мане- маче Дасе- заврши Има уште, ама овие ми беа најслатки и најсмешни
А толку се комуникативни и сакаат да зборат, што секогаш треба да преведувам Сега кога и кажувам како ја викала пеперутката, се срами
@ivi1987 ми текна на мене кога сум била мала. Мајка ми ми има кажувано дека бунда сум викала дунда Ни дошле еден ден гости, едни пријатели на моите, и женава носела бунда. Кога сум ја видела, сум и рекла Леле тетка ***, што убава дунда имаш
Сега кога и да видиш бунда се смееш гарант. Дете ко што знае и да те засрами и да те насмее слатко, никој
Што е најтрагично, пријателкава на мајка ми сеуште ја има и ја носи истата бунда И да, секогаш кога ќе видам бунда, ми текнува на приказнава @ivi1987 Смешки, детски бисери
Мојот не зборува многу ама се разбира кога ќе му кажам да донесе некоја играчка носи, памперс да му сменам ми носи, ѓубре фрла во канта... Мама - мама ( ептен го завлекува) Тата - тато Дада - Давид Нана - ќе спијал Ам ам - бара нешто за јадење Пампе - памперс Баба - баба Ете ја - кога му се кријам и вика ете ја Даи даи - бара нешто да му се даде Бау бау - куче Мау - маче Пие - пилиња Аде - ајде вели за излегување Бррр - за вода да му дадам да се напие
Секој ден изненадува со новитети. А и женава што ми го чува многу го учи. Кадо - чоколадо Кебке - ќебе Сце - срце. А кога ќе го прашаме каде му е срцето покажува и вика тик тик - ова јас го учев да кажува Паче - пајче Бои - кога сака да "бои" Бега - кога се бркаме Кажува за многу животни како правеле Мачето - мау Куче - ау Змија - ссс Овца - беее Кравата и слонот - мууу Секој ден се позабавно ни е
Мамиче - мамичке Тона - она (кога сака да му дадам нешто) Багба - банана Дада - вода Коко - млеко Брмбрм - кола Пако - парко Тао - чао Ам ам - кога сака да јади Дааа - наздравје (кога некој ќе кивни)
Талче- кашкавалче Мачи-кога сака да се мачка на лицето со помада Волко- волк Ека-елка Исто така многу ми е смешна кога ме вика нагалено
Може ќе повторам, ама многу ми е смешен. Дедесаурус-Диносаурус Панда-Падна Пошкиј се-Покриј се Дегај-Бегај Тоучај-Трчај Манаини-Мандарини Тоукауо-Тркало Шочак-Точак Вовошје-Овошје Бунани-Банана А има цепки и во цели прикаски, па така Црвенкапа одела кај баба и со шочак со цвени тоукауа и во корпата носела вино, колач, супа, вовошје, зелка, киви, манаини, бунани, бокулка, мокоше...
Почна да вели здаво, како сиии? Морковче - Маначе Лубеница - Бубујца Снег - Сек Ако види дека ме нема одма вика кај мама? Исто и за татко и - кај тато? Вујче - Бујче Песни - Песи Пепа прасе - Пепа пасе Чекај чекај - Чика чика , и бега да ја бркаш Зајче - Јајче Јогуртче - Јоче Горе - Гое Какао - Кака Чајче - Чаче
Имаме едни роднини на мм, Мартин и Марјан, е они си се викаат а и другите ги знаат Маман и Маран, од мали сами се викале така и така си се викаат и сега, е синко му е тешко да ги разликува и на двајцата им вика Маманите. Имеме кеј маманите? Нема пари за бомбончиња! Има кеј маманите! (маманите работат во продавница)
Мојот за ламба вика мамба. Тли=3 Де=Две Другар му, кучето ни се вика на Р и кога го вика му вика Рррр(не вика правилно Р со јазикот горе туку по негово) И да, кажа баба, деде, тате,тете па мама. Кога сака нешто го гледа покажува и вика да да да.
Моментално е во фаза да ги членува сите зборчиња и многу е смешна како ни се обраќа Мене место мама ми вика мамата татото-тато Бабата-баба Дедото-дедо Скоро сите зборчиња ги кажува, сите роднини, пријатели и комшии ги знае и ги вика по име Одиме спаната- да одиме во спалната Одиме куната-да одиме во кујната Мие заби- да се миела заби Мие аце- да се миела рачиња Кака солата- да ја однесам да се кака на шољата Фонот- телефон Кеветот- креветот Пимами- пижами Пенана- пелена Мацка кем- да ја намачам со крем Бузе-блузе Копки-холахопки Пески-да одиме пешки Очи-наочари Дишалото-инхалаторот Диши диши- да и прам инхалации Суруп-шуруп Саркот-(шаркот) сите риби дома ни се ајкули Абота- кога мама и тато одат на работа Пуинг-пудинг Цоапи-чорапи
Пошки се - Покриј се Кечма - Кечап Не знам од каде му се муабетиве, али многу се смешни. Секоја вечер трча со татко му низ дневна, и го научи татко му да му вика Не забушавај кога ќе застане и он сега не тегне и вика Не забушавај, тчаме, ајде! Трча дете ко неарен. Е арно ама на татко му му текна кратенки да прави, ама малиов го провали сместа, почна да му ги користи и он финтите. Ќе застане ќе го почека да сврте круг и пред кратенката пак да е пред него, да не го престигне случајно некој, мора да е прв. И така вика, не забушавај тато!
Коми - камионче Баги - багер сисе - шише мендо - мече забо - жабо (играчката жапче) сонце - сонце тапче - стапче сомки - смоки у а - мајмунчето како правело и а - магарето како правело буза - блуза