де - ајде да - да да и покажува со прстето - дај не - не ууууу - како дувал прочистувачот за воздух ау ау - кога ќе го слушне кучето од двор да лае нан нан и се клати напред назад, демек нишка - кога го „успива“ зајчето/бебето/што и да е оооо - кога не гали по лице/коса или кога се гушкаме мама - мама тата - тато амамамам и шлапка со устата кога сака да јаде
Вашиот прочистувач помирен бил. Нашиот бууу правел Ми текнаа уште некои Тинко - свезда (ова од twinkle) Сам - сам кога сакал да брцка во јадењето Огурт - јогурт Еб - леб Сок
Некои зборови се уште дешифрираме. Цоце- зајко, односно и купивме зајко играчка и вероватно му даде име. Соче- сокче Мау- едно мече кое го обожава. Топа-топка Сајаааа- вика кога сака нешто сама да направи. Ппи- прсти Баба- жаба Супааа-супа Ако некој спие, вика нанам. Чуч- седни. Мара-мара со најслаткото неправилно р на светот. Маваа- мала Ок чао- не имитира кога збориме по телефон. Лелеее ич не ми текнува друго сега. За кечап забораив како го изговори, ама многу интересно го изговори. Тоде уште не знам што и значи.
Кавион - Камион Баже - Багер Ги разликува ептен превозните сретства и марките. Па така БМВ е бембе, Мерцедес е мецедес, Форд е фод, Цитроен е цоен... Али затоа е уникатен во називот на Пежо, уавот (лавот). Татко му пред некој ден проба да го зафркне, за едно комбе му вика камион е ова, Не е кавион, комбе е, се налути.
Кога беше помала: Кепач - кечап Лата - колата Веленчук - зеленчук Боко - јаболко Кок - сок Бимбо - слон Сточе - столче Кика - слика Некои никогаш не и ги издешифрирав,многу смешна ми беше Најново и е: Одврски - обврски
Синко веќе зборува многу чисто, ама некои зборови му се останати од бебешкиот речник: мандарини - винки краставица - кака јаболко - гага надвор - јадон книга - кинда
јоги-јогурт вујнон-авион ѕибѕа-ѕвезда путка-пеперутка (морав) визор-телевизор фон-телефон пени-пелени Овие се најсмешните,сите други многу чисто ги изговара и приближно до оригиналот.
Мојов има 3 и 10м скоро, уште меша букви, па така шпагетите се пашгети Инаку малава е 15м и ништо не зборува... едно време викаше мама, Тиоо за Тео, а сега ни тоа. Читав во радосница синко мноооогу зборови имал на нејзина возраст Нормално е ништо да не се ни обидува да ме повтори?
@mariz мислам дека Тео прооде порзо од Сара. Еве мојов пусташе по некој збор како неа тато,мама,баба ама рано прооде на 11 месеци и од ко се пушти да оди добри 3-4 месеци збор не изусти.По мое го усовршуваат прво едното па другото.
Она на 12м се пушти, убаво заоди на 13 да речеме, без паѓање. Малку си е инаетчика, лисица е итра, а не збори. Инаку што финти знае да ти направи Изгледа снима сега, па ке почне одеднаш за зборува
Во моментов сме опседнати со воодушевувања од работите. Па така имај Јејеее коку убаво згада! (Лелееее колку убава зграда) Јејееее како убава куќа! (Лелеее каква убава куќа) Јејееее пуно животни! (Лелеее полно животни) За најобична ситница он се воодушевува и го кажува со епитет.
Мама Тату, татко, тато Баба, Дедо Нана -Нина Ам ам - кога е гладен Мнња мнња - кога сака да му дадеш нешто.
Нормално е, едноставно се друго освен зборењето ја интересира Малиот до две години ништо не збореше, После две се пушти, ама пак скржаво кажуваше по некој збор. Во Мај ќе полни три и не можам да го сопрам. Од пеење, до прашања и муабети, сврзува реченици без проблем. За разлика од големата, она од многу мала збореше многу. Сега не можам да ги сопрам
18 месеци Куче - Ап ап Крава - Буу Коњ - ди ди Избега - Б'гаа Кога ќе го прашат каде е тато ? - Тате боте (работи) Спие - нана Кога нешто не сака вика - неќе / неќам Дај - На Друго не ми текнува во моментот ново..
Ние сме у фаза на животни де куји де коли. Наизменично Кау крава Јаче зајче Мија змија Туте глуфче Мија камила Јапа жирафа Одаја овца Копакаја не знам што му значе Кико кенгур Муја мајмун Која кокшка Куаки шатка Паки шатка Пиу пиле Куки куче Маче маче Пајо багер Тату е се што брчи Јаја јајца Мете мевце Уда вода Тајче чајче Но но но значи не Друг пат други сеа дури ми текнат ехее