Брои вака: ено, де, ти, пет. Мама, тато, баба, дедо, тете сѐ кажува јасно. Адја - Надја Око - око Увко - уво Уав - лав Еже - еже Маце - маче Пако - пајка Ос - нос Њон - слон Нема - нема (кога ќе исклучиме тв) Ајде оди (кога излегуваме) Тао - чао Неќам - не сакам Уте - уште Боба - вода Џиџи - Џивџи (има кукла Џивџи) Еего - ене го (кога покажува на нешто) Беј - бегај Да и не секојдневно се употребуваат, чат пат логично, чат пат не.
Кога не сака да го бакнувам вика -Не бубај ! Кога не сака да го гушкам е -Не чепкај! А кога седам на гарнитура а он сака да вози коли по неа-Т'гни се , шетај
Веќе цели реченици се збори! Голема е веќе, дууури 2 годинки - аш утам ше - јас лутам се - тучам толо шама, не бам - седам на столот сама, нема да паднам - тољо авам тета Уле - на телефонот ќе се јавам на тета Јуле - одам баба дедо, пато моо - ќе одам кај баба и дедо, палтото мое ( демек да ја облечам) - ЧОП - стоп ( застанува пред врата и не ме пушта) - мама не бота - мама да не оди на работа Ова чинам им е најслатката фаза, разбираат а не зборуваат точно, па слатки зборчиња се редат
Кака - ак а Пајче - пач е (самогласкиве на крај многу кратко ги изговара и интересно звучи) Маче - мач е Едно, две, три, четири, пет - еде, де, ти, ти ти и, пе Кога сака да каже ти, пример јас да продолжам со играта малиот ми вика wi, звучи француски Бегај - беј Ало - аo Јаболко - апо Балон- ба и пау зошто и пукна
гока-гофа мота-срамота оша-лоша дигиии-дигни ме паша-се плашам доко-доктор бота-работа пиј пиј-спиј спиј еего-еве го де-две бужа-блуза беци-облечи ме/соблечи ме шап шап-шлап шлап (кога сака да се бања) мете-кога сака да мете со метла чешо-чешел уте-луте лако-ладно бода-вода токо-сок жика-лажица мека-млеко/јогурт пата-памперс/панталони/палто тапа-чорапи диши диши-кога ја прашам што ти правеше докторката биши-бриши оии оои-кога сака да се гушкаме Не можам да ја надзборам веќе
Перница- Пенирца Медено срце- Медењач Компјутери- Ќумтери, Ќупунтери Комшиите- Кошимте Златна кралица- Златна кравица Мистер Бин- Брста Бин УСБ- есбедот Испив, знаев, сокрив- Испијоф, знајоф, сокријоф Расправајте- Исправајте Мандарина- Магарина
Ова испијов,знајоф како керка ми она вика бешов-бев речов-велам Се останато кажува како шо треба овие никако да ги исправи
Мене ми се интересни така кога зборат, не мора да исправат уште малку бар Исто и кога треба да каже денес или утре, све му е вчера