Да си пишам и јас за до каде е малата, за некој ден 17 месеци: Мама, мами, мамо сите верзии ги кажува Тати, тата, Баба, бабо Деде Тете Тети- тетин Сите не знае по имиња и она се кажува скратено Коа-кола Кактор- трактор Бус- автобус Гажа- гаража Папо- папче Цице Аче- раче Ма- и значи дека бакнува нешто Адее-ајде Бу- вода Окче- сокче Меко- млеко Папа Бам е се што паѓа Баво- убаво Ам ам Би бип, да ја возиш кажува Нане Бебе Дете Маче Куче Мече Неќе Заиче-зајче Најново за се што ќе ја прашаш кој тоа- си го кажува нејзиното име на скратено Атце-чоколадце Јаје- јајце Пже- прже Жеже- и значи и за жешко и ладно Гое- горе Бате Дада Муа- мува На Дај Да Не Гола Кула Бањ бањ
Да ја кренам темата, си немам друга работа. Бебе 18+ Данда - вода Або - шампон Дата - дада Тинена - тањир Ада - Ана Бапа - капа Ка - ка - ква ква (прави шатката) Поуб - пупак Пупаб - напреден левел од поуб (пупак) Бабо - бања Тата - чаша да да - дај тисс - џиш тита - цица аде - ајде оа - ова. По мм вика мама и пресмешно ми е, а знае да каже тата, само го користи за чаша и тоа е тоа. Леле не можам, со солзи се смеам. Му викам кажи шампон, або, або, або! И таков целиот среќен го кажал зборот.
дуда (дода ретко) - вода не кака - не сакам И зборуваме доста и и читаме, ќе напишам за неколку дена на 18м кога ќе направи се што зборува, ме интересира кога почнуваат да ги кажуваат точно зборчињата отприлика? Знам дека зависи од дете до дете, ама до кога би требало да се избистри говорот ?
Дамјан 18+ Ода-Вода Таколче-Тракторче Бама-Мама Каче-Сокче Бана-Бања Копче-Цуцла Возе-Воз Пушо-Пушти Бравос-Браво Здаво-Здраво Ча-Чао Најјко од се ми е што сега почнува д а врзува по два три збора Кај си бе? Како си? Аен си?
Мојата на 2 години сеуште човек шо не поминува време со неа не можеше да ја разбере. Е сега е 3 и скоро сите зборови ги кажува правилно освен тие со 'р' и пример: црвенпака
16 мес кола - бррр Саат - тик так тик так Куќа - кукааа Патка - пак пак Капак - пакак Патики - патки Баба - бабууу
Моево има 13м и откако ќе отвори очи почнува да зборува. Мама, тата, баба, дедо, тете, кум ( ова дека има слика над спалната па ги кажува сите) Цице, нема, доста, готово, даде, куе(куре ) ајде, надол(надвор), чао, здраво, фава(фала), бебе, џан(патлиџан), кука(куќа), коа(кола), пена(перница), бана(банана), бода(вода), сисе(шише)... и се повторува како папагалче
Бебе 18месеци - мама, тато, баба, деде, тете, тети (тетин), дада, бато, дета (деца), даво ( здраво), чао (тао), фаa (фала), хелоу хај и бај ахаха, ено (едно), де (две), имитира животни (маче куче прасе офца коза жаба пиле итн), нема, не кака (не сакам) или оа кака (ова сакам), имињата на кучињава и мачката ги кажува и им вика кути кути да дојдат, дај, на, не, да, брм брм, бои (боли), папа, тоута (торта), боба (бонбона), коа (кола), хуа хуа (хулахоп демек од азбуката на Биби и останало), немо (немој), дуда (вода), нано(убаво), нани бебе (кога ги ниша куклите), пен (пенкалото), еб (леб), писи (да пишувам со нејзе) тоа ми текнува, и името само по нејзино кажано е тоа
За некој ден 14м Мама Тата Баба Деде Тете Дада-и за девојче и за машко Ајде Бам-ако фрли, падни нешто по дома Тао-чао Нано- за спиење Дино-диди Жешко-жижи Сите животни кажува како прават(куче-ав ќ, маче-му, петле-куткури, волкот-ау, змија-ссс, мечка-грр итн) Ам ам-за јадење Опа-за да го крениш Брм-кола, камијон Цице-зизе Бебе Дете Нате-ане Бо-кога ќе се удри негде Mwa-кога те бацува и кога дава пољубац Да Не-иако нешто што му викаме да не го прави го зема и вика не не и си се смешка Ајт-кога фрла во канта Њам, њам-кога сака да ме рани тој мене Ху ху-вештерката така правела и го зема сукалото се качува на него Буф-бу Не ми текнува друго
Машала, зборлести ви се дечињата од мали Моево утре прави 17 месеци и мал фонд има. Ги кажува членовите од семејството освен нина. Пупе за папчето Вава е куче (на моите кучето е Лара, па од таму Вава) Мау за маче Бава за браво Тао - Чао Бано за бањање Бу е се што бучи Нано му е секоја храна Пау дека се удрил Дете Бебе И најново имитира фока, ја научил од сликовница И толку.
19 месеци и брбљаме вака: Додо-вода Мама, мамо, мамиц Тато, тата, татиЦ Баба Деде Бам-падна Нос Бус-aвтобус Аво-ало Имињата на домашните Нана-банана Љољо-грозје Куша-круша Газе Зизе-цице Пупе-стомак Буба-бубамара Тус-туш Љеб Нож или ножА Ез-еж Чип-чипс Сам-се сака сам да прави Боц боц-за вилушка Бо-боли Ди-коњ Сок Сол Дудуа-aко е гол Ба-балон Нема Бебе Дада Чиче-чичко Тапа-капа Ајде Мау-маче Тонта-фонтана Туне-тунел