22 месеца Вова - Вода Цака - Сака Иса - Виршла Ѕеиме - Земи ме Готе - Готово Доба - Добро Абе кога ми одвраќа на некои зборови се газам од смеење како ги изговара.
2год и 2 месеца Обде-овде Лесна-весна Мацолот- мачорот уте такам-уште сакам А ги вели и В, ш, с А во зборови ќе заменува
2 год и 5 месеци по цел ден дрдори ама овие не ги кажува правилно Репетири- батерии Потаwока- портокалова Потаwче-портокалче Рогут-јогурт или рогуче нагалено Бешов-бев
Незнаев како се вика темава за да ги посам некои зборчина на син ми 17м Токи-чевли и чорапи Џин- ноџина Џип- џип Бо-багер Кап-капа Тап тап- шлап шлап Јаје-јајце Ја-неговото име Биби Боби Папу-папок Чиче Тајче-чајче Вау- горе да го качам на кујна Waw-нешто ново кога ќе види waw mani вика Wока- јаболко Јерк-риба Дуду- клуч Ауза-пауза Туту-воз Паун-паун Waзи-лази Овие ми текнува како за нови во последно али има уште многу други шо стварно му се јаки немат везе со името на предметот или нештото
Браво бе. Син ми фонд 0 Само ајде, мама тате, ѕе, ам ам уште вика за јадење ... другото збори ама се му е неразбирливо бебешки. Некако го учиш му збориш, читаш? Ја се пењам, зборам, читам, цртани не гледа, слушаме песни пееме му кажувам, му објаснувам и ништо. Кога е во кола позади нешто си брбори и толку. Се труди да каже ама ништо.
23 месеци Сакам, има, нема, готоуо-готово, ајде, мама, баба-значи тато на грчки, бато, доди-дојди, нетам-нејќам, не више, кука-кукла, бебе, мате-маче, куте-куче, петео-петелот, банана, абокадо-авокадо, абука-јабука, куша-круша, вуце-вујче, дедо, добо-добро, пие-пиле, вода, меко-млеко, цице, дај, дома..... Има уште ама не ми текнуваат сега
Син ми има повеќе од 70зборчина фонд али ги гледаш некои немат благе везе со вистинскиот збор.. Иначе претежно од сликовници, низ тек на игра со играчки, надвор кога ќе бидиме му ги кажувам шо е кое и зошто е, цртани кога му пуштам му ги раскажувам. Ама мислам па дека нема врска сето ова до детето си е. Еве од кога почна вградика почна и бебешки да брба што никогаш не зборуваше така едино на почеток како сите деца.
Исто. Истите работи на македонски ги кажува и на Грчки. Може да кажува мешано грчки и македонски или ако ја прашаш на македонски одговара на грчки и обратно, битно ги владее одлично и двата јазика
Е арно што ја најдов темава да пишам некаде зошто никаде не ѝ ги запишувам. 16 месеци Ја-јас Мама,тата,деде,баба, дада, нана (нина), тете Дете- дете Буа (Бела) Меме- моме Ауа- жирафа и за Фала слично вика ама различно звучат Папу-папок Мау- маче К-к -кокошка Пипи- пиле Пат-пат- патка Пепе- пеперутка Пипи- куклата Пипи долгиот чорап Њам или Ам- за јадење Хаа- за вода Ти-та-ти-та (тик-так за саатот) Маму- мајмун Бебе- бебе Бабу- Биби Б - ѓубре Буу- кола, автобус, камион..сите превозни средства Бај бај- чао Да, не Ало- телефон Дај Аде или ај -ајде Тата- така Ми ми ми- кога мие раце Па па па- кога ќе се искака Е- еж Оп- опа кога ќе стане Де- ѕе Имитира коњот, бувчето, кучето, мачето, кравата, овцата, прасето, лавот, мајмунот (ономатопеи), зајакот како скока, птицата како лета… Кога ќе и речам кажи (нешто што не знае) вика “К” И името си го кажува ама нема врска тоа што го кажува со нејзиното име Тие ми текнуваат сега засега
И уште овие: Бам-кога паѓа Обобобо- нешто многу, пример кога ќе ја прашаме колку играчки игра Дееее- топка А-км -up and down од the wheels on the bus Ооо-кога гали Та та та- како ќе го тепала кучето
Ние викаме тенг хахах.. Надол има тенг, вни тенг, ајде мама дан (ведран) оди надол тенг 20 мес.. Сврззуваме веќе 4-5-6 зборчиња
Малово ми е година и 1 месец и почна по некој збор да кажува. Кога ја закачува дада почне да писка и да вика не, не, не Знае да каже мама, тато, дада, бабо, дедо. Друго што кажува е добо(добро), баво(браво), аво(ало,, со телефонот на уво)
Баки-комбе Мек- снег Јека-река Ука-лука Џин Џин- живели Жежи-жешко Топка Токач-точак Такто-трактор Некои се нови, а некои стари ги усовршува во точно зборче