15 Месеци Здраво - Ваво Сок - Кок Кокошки - Кокоо Дај - Дее Папа - Бапа Количе - Брм Брм Ајде - Адеее Жешко - Ѕиш Музика - Ба Ба Ба Браво - Баво
19м Тао-чао Капи- капа Гое- горе Дое- доле Туци- цуци Вова вода Меќе- мече Меко -млеко Аде ајде некогаш го погодува Ам ам јадење Шете- шетање Гуше- да го гушнат или он д гушка Атобо - автобус Коли - кола Пише- да пишува Тита/тиче/чиче - чичко Иа/ига- да игра Брм брм да вози Бањ/ баи - бањање Неке/ некам - не сакам Тато/тати/ татко за татко му Мака - мајка Дабо- давор Бако- батко Куј - ку*е Гаки - пелени Гае - газе Нои- нози Ное- ноже Пука - плука Дупка понекогаш п ја голта Пие- пиле Тое- стое Маше- маша Тока/ топка некогаш погодува некогаш не Нано Опа - да го земеш Доди дојди Пашче - опаш Дие - дигне Бам - удара Пане падне Дика - да јава Доме за дома Кука куќа Гухче - глувче Кухче - клуч Там - таму Коко - кокошка Кукуји петел Др не ми текнува моментално
18м Нови зборчиња: Дво- дрво Ате- јајце Туту- чичо Ме- мед Додо- медо (мече) Тат- саат Де, да, ти, пет- (брои- еден,два,три,пет) Уав- лав Деда- ѕвезда Е е - сонце, месечина Тос - кош И научи како прави кокошката, пресмешно ја имитира
14 месеци: Бао - топка Паи - пари Баги - банана Паки - патики Баби - барби Баби - бамби Туте - цуцла Ода - вода Папо - јадење Минга - мандарина Меме - мече Пики - птици Тити - цице Тао - чао Гое - горе Бебе Дида - деца Мама, тато, баба, дедо сите не кажува И знае сите животни како прават, мачка, куче, петел, крава, овца. Исто знае и кажува каде се: нос, заби, око, коса, уши, раце, нозе, стомак, образи, срце.
Вокабуларот на Џиџи Џунџи... почнува да зборува комплетно течно, па сакам да си запишам тука за да не заборавам... Најчесто зборовите му почнуваа со буквата Џ... Џаба - сите можни бубачки Џиака - жирафа Џиогу - .... (заборавив) Џиџи - дете
2г и 2м најчесто на негова возраст се бунат и бираат тие што да облечат, ова моево мене ме демне кога се облакам, а виде темни бои и почнува од пониски тонови па нагоре: а не не това не, не това не не не нее За надвор вика нанга чао За вода, водата вика ојлала За патиките-патките За лулашки-љуљо љуљо Дефинитивно најсмешен период, послено од бабите научил кога ќе го прашаат што има даде вика дунеее
18+++ нови зборови (тука си ги запишувам како дневник ми е) Ија ија о- песната деда миле има фарму Доу-долу Паки-патики Око Ној-нос Даво (дауо)-браво (некогаш и здраво ѝ значи) Кука- куќа Муа- мува Тум- кум Опо- октопод Бои Доуу-гол Баби- Бамби Хоп хоп- како скокал зајакот (и она кога се обидува да скока) Ту тууу- воз Почна да поврзува: аде мама (ајде мама), тато папа(пример излегува татко ѝ и кажува дека оди па-па), мао дете (мао=мало), мао бебе, нани мама (кога се преправам дека спијам кажува дека мама спие) За мачето како прави сега веќе убаво вика мијауууу Ги кажува братучедите и татко ѝ по име (лесни имиња имаат), кога ќе ѝ го кажам моето име вика само “мама”
Со ќерка ми имам моменти на Фиби и Џои, кога Џои учеше француски. Јас: am - Ирис: ем Јас: bu - Ирис: Бу Јас: lance - Ирис: ланс. Јас: ambulance Ирис: елевенс! Јас: Старфиш Ирис: СтарПиш. Јас: Ф - Ирис: Ф Јас: И - Ирис: И Јас: Ш - Ирис: Ш Јас: Фиш! - Ирис: Пиш!! Јас: Је - Ирис: је Јас: лоу - Ирис: лоу Јас: Јелоу - Ирис: ЛеБоу!!
19м: Кука- куќа Вјом- авион Кока- школка Мома- дома Тон- слон Каки- кога кака Пхи- Фи (вештерката од Биби и Боби) Кој е? Мама купи- (мама да купи) Мума- мува
13м Бррр- за сите превозни средства Бууу- правосмукалка, аспиратор, машина, блендер и сите останати апарати за домаќинство шо создаваат звуци Куа куа-пајче Мнау- маче Ав ав- куче Мммммммму- крава Мама, тата, баба
2 години и 3 месеци Кољољо - кисело млеко Каљаа - фала Огув - јогурт Кококауа кола - портокалова кола Дадо - здраво
Малата (1г и 4м) Боби и Биби ги вика Боби и Беби. Мојата мене нагалено ме вика. Знае и мама да каже некогаш ама поинтересно ѝ е на име.
И моево ги кажува имињата на сите во фамилија, до душа сите ги вика само по име, само јас сум 'мама мајка'. Не прифаќа дека имам друго име Од поинтересни ќе издвојам: Пакака - Правосмукалка Сачо - Сладолед Пља Пља - Чорапи Џон - Камион Не ми текнуваат други бисери ама креативен е
21м Здраво- заво Браво- бавооо Кола- коа Пиле- пије Живели- живии Чао- Шао шао Ајде- аде На чао- кака Мочка- пшшшш Крава- му Мајмун- ма мун Маче- науууу Куче- аф Пиле- пи пи Балон- баон 1, 2, 3, 4,5- ено, де, ти четии, прееет Кога паѓа- бум бам Колку години имаш- ена Како се викаш- и, и (Јована се вика) Пушти- пичи Несака- нечее Те сакам- нам та Вода бара- еееј Дојди- дај Млеко- мехце Јадење- ам нам Боби и биби- бибо боба Топка- гооол Мама, тато, баба, деде, тете, даде ги вика нормално Тие ми текнаа до сега
Скоро 20м. Нови зборчиња Куља-ајкула Џека- желка Дедит- делфин Дедо Мика- Дедо Мраз Моее- море Бода- вода Аке- ракче Пијоо- пиво Гогут- јогурт Доди- дојди Пеиии- повели Озед- Frozen Еја- Елза Бодед ту ју- happy birthday to you Куки- cookie Не сакам- неќе И сѐ што ќе слушне повторува дури и кога не знае значење, како некое папагалче е
2год и 5м Сопругот: синее доаѓа ли некој чичо дома дури сум на работа? Синот: да Сопругот: и што прави? Синот: нанооо Сопругот: со мама? Синот: даа