17 месеци Даго - здраво Пакитики - патики Око Нон - нос Ута - уста Јоби - образи Дуеда - веѓа Тата - ташна Наго - надвор Ока - рака Нога Ете - срце Пиа пиа - прашина и прасиња(од приказна трите прасиња) Дугаи - другари Кипа - клима Окот - волкот Пеко - песок Иба - риба Кујка - кујна Копик - компир Дај дај Сите приказни што го имаме црвенката, снежана, трите прасиња, бамби..и др сите ги знае по сликата која приказна која е.. Има уште многууу други неможам моментално да се сетам значи компјутер е еднаш и кажуваш збор таа веднаш го памти и ќе го каже, повторува се како папагалче.. На некои зборови дури си прави и рима.
Сега си ги најдов мислењата од големиот во темава и ме фати носталгија. Еве нешто од малово да остане запишано како во дневник Дедо мац - дедо мраз Ација - алишта Бода, бујче - скоро се што почнува на в тој со б го кажува Гетки - магнети Ајце - јајце Опоток - октопод Акула - ајкула Бабмбу - балон Дадење - јадење Ганга - градинка Цонце - сонце Чобала - Чорапа Полели - повели Моки - смоки Пенана - пелена Минданка - Мандарина Битики - бисквити Маночко - малечко Гомено - големо Ова само дел што ми текнуваат.
Не знаев дека постои темава 3 години е Дедо Мраз - Дедо Даз Јајце - Аце Палачинки - Палкинки Чорапи - Чопапи Прозор - Зозо Октопод - Опопод Автобус - Чачучу, цел живот ќе се смеам на ова
Шоубава тема 23месеци е Апатус = Автобус Нон = Камион Лола = Вода Мас = Дедо Мраз Чинки = Палачинки Кокики = Крокодил Поме = Комбе
Леле и мене ме вративте сега наназад со големава: Вода- буа Сок-уте ( мислам оти ја прашувавме уште да не сака и така си го сватила ?) Јапон- лампион Баја-банана иако сега вели банана убаво сепак и остана за банана и кекс да вели баја и кекс, а ако е банана само си кажува убаво Отата-зоолошката Укот-волкот Пекаче-црвенкапче Вафла-пафла Мишки-пишки
Интересна тема што ќе остане од бисерите на деците 2 год и 3 месеци Портокал - портоканана Корито - пакито Пеперутка - пепепута Риба - прво ебе ја викаше, умиравме од смеење, а сега иба ја вика Месечина -мече Вода - бода Повели - полели Кај си - ка си Лампиони - ланони Телевизор - изор Мокро - моко Капа -апа Кафе -апе и многу други не ми текнуваат
Кит - шит Палента - пепента Црвенкапа - тетекапа Огромно - Огомно Пенкало - тикало Коса - прво Фоса, сега Хоса Лампиони - Камиони Авион - Кавион Камион - Хамион Комбе - Помпе
Само да ви кажам дека ќерка ми за супичка вика пичка и пред 15 родители и негувателката кажа дека за ручек сака пичка
Јован - Ван, Пеперутка - путка Жирафа - јата, прасе - пако, вода - вуа, на јас вика тис , осум - опум, Михаил - Мете, цуцла - јааја (кога ја баравме што му викав “јаа ја” еве ја на радовишки, сега мисли дека така се вика )
Лепенче- љапче Мамичка - мамац Скафандер - сано Балон - бабалон Око - очое Пелена - пинан Бубамара - Бубамаја Пеперутка - пепепута Чорап/чорапи - чопа/чапи Капа - тапа Чизми - чимими уше - ушое Бисквита - биста баста Морков - моцоц Фудбал - фубаљ
Од малаата: воа- вода Пап-пак Попо- папоче Паупау- пау патрол Танта- ташна Апа-капа Тааул- шаал Клара-Аја Кастајца-тајта ( со точна интонација како јас што кажувам) Оуа- кола
Тој е тој мајндсет на ѕверките, мојава знае за куче, демек нагалено го вика да рече кучка. Шетаме надвор глеа малтезер и се дере ЛЕЛЕ КАКВА КУЧКАААА
Еве од денес пеперутка е Путка, строго надвор да се знае. Ако не и ја фрлам јакната со слика од пеперутки на неа, еве на.
Пред година дена беше Путка, и му вика на дедо ѝ "Ај фати ми ја Путката, види како лета" Сега за среќа е ПепеПутка
Ќерка ми цело време кажува путка дека ќе ручала. -Што да ти направи мама да ручкаш? -Путка -Што ручаше во градинка? -Путка И цело време тоа се врти.