Папоне - пантофли Кактон - трактор Кекич - чекич Гочка - грчка (за ова се чудев три дена што е Излегуваме и ме прашува за комшиите "Мамо каде е чичо ***?" општо секогаш е во двор човекот "Не знам мами, отишол негде" "Гочка е" Јас прашалници целата што е гочка и ну викам "да да" На крај стварно човекот во грчка бил им кажал претходниот ден со татко му кога шетал Кифиче - кифличе Павака - навлака
Флизура-зурата Телевизија-тетевизија Штрункови-чункови сега штункови Орангутан-горангутан Невоспитани-недоспитани
Тајага - триаголник Коце - коцка Мушнана - мушмула Немо - небо Габат - квадрат Наме - намести Суине - смоки Сане - кроасан
Моево сега скоро се кажува како што треба ама прејако ми е ко ќе речи бешов Бев - бешов и уште нешто имаше слично со ова не ми текнува сега.
Бешов изгледа е хит кај децава, јас знам неколку кои го употребуваат, па и големава до скоро викаше коШ (кога) бешовме
Кај мене си прави сама именка од глаголот Гледа слики од одмор кај што игра во песок Јас: Со што си играш? Х: Со кофиче и копалче (лопатка)
Најново Јас: Х, немој да растураш, ќе ни дојдат гости и ќе речат " Леле, колку е кај Х ( нејзиното име) растурено... Х: Аха, ќе речат колку е кај мама и тато растурено Што е во право, во право е
Ками - реклами Бана-нана - банана Тефонот - телефонот Ка ош - кај одиш Сакаш бацувам - сакаш да те бакнам Мукули - мускули
Zborcinja na moeto malo detule od 2 godini Noskos - morkov Sezae - sezame Pai - pari Kopka - topka Neko - mleko Ota - otvori Tusti - pusti Bub - baci Bu - fen Skisi - skrsi Cani - stani Zaz - dedo mraz Sesko - snesko Cakalka - zakacalka Gic - gric Kacul - kaci
Неко и моево вика за млеко Татце - чајче Кокота - кокошка Хок - сок - портокал Ноѕе - ноџе Бои - боли Таотао - чаочао Доди - дојди Гокгок пасе - грокгрок прасе Мушемуше - мушмула Гоме - голем И најслаткото: " мама ти умен си или лош? " Уош!
цвеќе - пеце вода - ооде оди - оде чорапа - чапа тарана - таана макарони - моони банана - баба вујче - уче чај - чаии смока - мооче моча - мочо чоколадо - адо