Мк се опушти со бабите и дедовците мали инаку пред тоа мм Мк, јас мешав. Ама знае нај,ге мај хахах дај ми на ти за градинката се вика агис(а на скратено е дагис) смешки сме бре. И некои зборови веќе не му се интересни што ги кажувал како топка(читај т’ка) и не го имам слушнато да кажал пак, а од уста не го вадеше зборов со месеци. Ви се има случено слично нешто?
Мама ми има кажувано дека место кафе сум велела тафе и она ме учела: К,К,К, Кафе, и јас: К,К,К, Тафе.
Јас не сум можела да кажам К.Секогаш наместо К сум викала Т .На пример: Куче-Туче Кола-Тола... Некои деца не можат да кажат Р или Л ама К да не можеш да кaжеш... А братучед ми сега наместо кечап вика тепач
Овие неколку зборови се од внук ми : Оооо еме е абузгата - ооо време е за бушавата азбука, оману - онаму , пасмука - правосмукала, цитон саа - цитроен ксара (кола) етмен - бетмен кепач - кечап
Некои дечиња од пријатели помија-промаја апаам-расправам тапаче-капаче штета-паштета сотрук-сопруг ме-млеко сега не ми текнуваат други 4 саат сабајле е, ќе праам лапсузи.
Детенцето на комшивката, кое има 1ипол годинка За Жаба вика Баџа Секој ден ми го расположува Андреј, речи Жаба- Баџааааааа
Вчера се пресмеав свекрва ми и свекор ми ја бањаа ќерка ми и кога завршија рече - Very good ! Сабајлево вика , Отори Дора капијата, open, кажи open Во последно време се некои изненадувања и нови зборови
Од сестра ми што ми текнуваат: доде - дојди каје - каде е тате - чајче ттко - тетко а мои - а мори каќе или таќе - каке гаго - гадно беај - бегај тито - чичо нене - стрина
Чипсче-чипс кало-лижалка ода-вода ека-елка дедо мас-дедо мраз џами-пижами буза-блуза меко-млеко тумо-кумо доја-теодора гинка-градинка Зборчиња од мојата најубава крштеника 1година и 10 месеци е
за сестра ми Нате: Тете Ате Азбука - Абука Елко, елко.. (песничката)- Еко, еко.. Јаболко - Абоко Пајче - Пате Бато - Бато Кога ќе види кувар на ТВ - Ам, ам