Малку зборчиња знаеме ама слатко ги изговараме -патики - пати -дај ми - дадиии -не -ње -млеко - ме-ме -шише- сисе -куче - ау-ау -крава (од сликовницата Битолко чупе) - му -чао - па па
Ние имаме мал фонд на зборови: мама, тато, баба, дедо, дада, тета и најубавиот од сите зизе (цице) Ја гледам почнува да ги спојува зборчињата во реченица. Далеку сме од зборување, ама ова е некаков почеток. Зизето и е најомилен збор па така кога ќе го види цицето, пред да почне да цица на сите одоколу им се фали: ете зизе
Овие се од сестра ми, кога беше бебе правосмукалка - мукака врне снег - воне шнег нема да гледаш телевизор - нема гедаџ виѕоло ! даде дај ми банана - даде дај бана не можам да го докачам - не можам до-к-чм (ова кога ќе ја прашавме) каде ќе одиш? - ниге . Што правиш? - Нича. компјутер - путел Кога некој ќе се јавеше на телефон и она одма го зема да се јави ..и вика Ајде чао, мачка ме чека надвор. Млеко - меко дај ми да јадам - да ми ми папе.
Тaтa мaмa деде бaбa вуце-зa вујче тетa цице aјде немa дaј тoлку чистo ги изгoвaрa a имaме сaмo 15 месеци нaјсмеснa ми е кoгa ќе и речaм aјде нaнaј a oнa ц не нaнa
Вода - ввввв... Сок - ссссс... Том - Тон Слон - Сом Зебра - зезезе.. Падна - бам Жешко - џиш Down - даун (пее од една песна) Пиле - пипипи... Лили - лили Папа - папа
кога почнаа вашите деца да зборуваат?....моето има година и 10 месеци и само неколку зборчиња кажува...мама...баба...муу...ка..го го...ајде...и толку...загрижена сум,,дали е рано или имаме некојпроблем??
Мали сме,но κажуваме по нешто и ние. И ја обожаваме буκвата Ц Диш-џиш(за огнот) Аце-јајце Пеце Ао-ало Аде-Ане Тату-тато Ооода-вода Маме-маче
Sestra mi bese mnogu smesna kako mala, mnogu gresese vo zboruvanje Tendzere - Tendere Transformator - Asvomator Napolitanki - Politanki Sirenje - Sinjere Gjubre - Gjurbe Pokri me - Porki me Kecap - Kepac Rolka - Lorka a imavme komsika Lora, nea Rola ja vikase hahah Prilicno naopacki se kazuvase, ova malku pogolemka.. na 3,4 godinki
Ne mi teknuvaat uste, sega 20god ima ubavo zbori hahaha inaki bese katastrofa vo zboruvanjeto, se naopacki.. i ako trebase da kaze majka mi, vikase majka ti na primer majka ti otide na rabota, za nasata majka hahah
Moram i ova za mene, sme bile vo Ohrid i jas 3godinki i majka mi mi rekla sto kje kazes mama sega mama vo gradinka kade bese? Jas: Vo Okrid, i me popravala ajde Ohhhrid, Okriiid, pak ona Ohrid, jas Okrid i mi rekla ajde kazi Hilihopter, i sum rekla Hilihopter aj Ohrid i sum rekla Ohrid i mi rekla aj sega kazi kako kje kazes vo gradinka kade bese? Jas: Vo Okrid so Hilihopter hahaha malku i prikazna e, ama mn si se smeam, kako sum ja povrzala rabotava A komsice hilihopter vikase shiptishopter
Внучето: Нема-Аш Чао-Ба-бајј Ѕе Дада,баба,мама,тата,деде... млеко-меме Комшивче: Автобус-латебус лап-топ-топ лап Зошто-Љотко Каде-К'ј Уста-муце Јас сум Јана- Ас сум ана банана брзо-бзо и мн др..
Го зголемивме фондот на зборови, па ајде да се пофалиме: -кокошка - коко -топка - топе -мече - мене -куче - куте -волк- аууу -што - шо -ми се јаде - нјам, нјам -вода - года -тетка - тете -чичко- цицо -седи - чучи -балон - ду- ду (од песната балонот се наДУва) -овца - ба-ба (од сликовница) -автомобил, велосипед, автобус - буто -фен - буууу (имитира бучање) -пиеш- пиш -банјање- бајн- бајн -торта - тота
Мотоρ-момо Чичо-цицо Аце-аце(чисто солза го κажува) Маρκо-Махо Κаде има оган-диш Бојан-Бобо Се тρуди многу оκолу збоρувањето,и сеκој ден се неκој нов бисеρ слушаме
Doda-voda Deda-dedo co e oa-sto e ova ade-ajde to-sto Mnogu mi e interesen se trudi da zbori mnogu uste od 9 meseci nema na kogo masala