Ова е Kalanchoe. Чувај го на добро осветлено место без директно сонце. Му треба земја што не задржува вода. Вода се става кога ќе се исуши земјата. Остави ја вака уште ден-два да видиш како ќе се однесува. Ако остане вака, јас би ги исекла листовите и би продолжила со нега. Мислам дека ќе си пушти нови листови.
Дали ќе има цветови кактусов? И во кој период обично расцутуваат? Досега сум немала искуство со вакви кактуси. Во цвеќара ми рекоа дека цутел, се надевам не ме излажаа. Гледам има како исушени цветови од порано, а нови нема сè уште.
Сите кактуси цветаат. Ама може и по неколку години. Многу е индивидуално и општо, затоа што треба да му се погодени и условите и да биде зрел за цветање. Јас имам кактуси што цветаат ама преку една две години, и некои што никогаш не процветале. Затоа никој не може да ти каже конкретно дали ќе ти процвета кактусот, затоа што зависи од многу фактори
За да го поттикнеш да цвета пробај во зима да го чуваш во соба со пониска температура. А ако веќе цветал треба да почекаш. Уште е рано за цветање. Мислам дека јуни отприлика почнуваат да цветаат. Ова не се однесува на кактуси што зимата ја поминуваат во стакленици на топло. Во Меркур имаше кактуси со пупки и цвет ако сакаш да си купиш. Сигурно има и во други продавници од тој тип. @Antolinaa преубави ти се кактусите! Од каде ги купуваш најчесто?
80% од Грин Гарден на Илинденска, другите од пазарче и поклон. Ова мал дел од колекцијата цела сталажа имам. И уште купувам, ама љубов ми се кога ќе пуштат бар едно цветче ко дете им се радувам. Кога се преселував па, голем дел дадов и уште ми е криво. Овој кактусот што го имам во првиот пост со портокалов/розев цвет лани ептен ме израдува се растури цутејќи. А пред тоа таа година, ниту едно цветче не пушти.
Сигурно имаш убава колекција. Се гледа по овие неколку слики. И на мене би ми било криво да дадам дел од колекцијата. Цел живот ќе ги мислам. Оваа година има интересен избор на кактуси. На Илинденска сигурно уште подобар избор има. Никако да отидам таму... Сега сакам fishbone и monkey tail кактус. Лани имаше ама беа релативно скапи.
Да, пресади го во поголема саксија. Оваа сигурно целосно е исполнета со корења. И вештачкиот цвет извади го.
Предлог за собно растение (за поклон). Да не е премногу скапо, до кај 600-700. Не се разбирам во растенија ама сакам да подарам некое што ќе цвета повеќе години, не 3-4 месеци.
Како се одгледува Кала? Колку пати де наводнува и каде треба да стои? И дали цвета секоја година или е само за една година? Колку време живее?
Кактусот ми изгледаше навален на едната страна и само што го допрев се скрши целосно. Дали може нешто да се направи?