Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Собни растенија

Дискусија во 'Дом' започната од Ariel, 6 октомври 2011.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.121
    ^^
    Да не им ставаш многу вода ?
    орхидеите не сакаат мн вода .:^) :D
    Јас имам 2 орхидеи , стојат на прозор добиваат многу светлина , одлично си виреат :D

На Eli23 и Esmeralda-MD им се допаѓа ова.
  2. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Саксијата стои во една пластична кутија секогаш полна со вода, така ми рекоа да ја ставам уште кога ми ја донесоа :?: И не е дирекно на прозор, малку потскриена е... Да ја тргнам водата и да ја ставам дирекно на прозор, мислиш тоа не и одговара?

3. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Нема земја во кутијата? Само вода?
    Пресади ја во саксија, ако можеш во проѕирна, темната боја задржува топлината во саксијата и почнуваат да гнијат корените. Гледај корените да се до ѕидот на саксијата, ако има меки корени, исечи ги со ножица, стави земја во саксијата, но не згустувај пре многу, тие сакаат да дишаат, потоа стави и вода на наредниот ден. Орхидеите сакаат во земјата да има малце струготини од дрво, пепел или јаглен, а дури и стиропор (незнам како е на македонски, мислам дека е исто...она белото беко како топчиња, што се слага во кутиите со кршливи ствари), добро е тоа, затоа што задржува воздух во саксијата и има еден вид циркулација....
    Орхидеите се поливаат еднаш во неделата. Една финта при одгледување на орхидеите-парна банја...затни го мијалникот, сврти надолу една чаша и наполни го мијалникот со жешка вода, стави орхидејата на свртеното дно на чашата и остави ја така дури се излади водата, пази да не допре жешката вода до саксијата. Ова се вика парна банја, која многу им се допаѓа на орхидеите.
    За торенето неможам да ти кажам ништо друго освен едно, затоа што неможам да преведам информацијата од која црпам, и тоа е...изгниени лисја 2 раце се доволни, стави ги во марлја или чорап, стави ја марлјата или чорапот во 4литри вода и остави ги така 1-2 дена да постои во собна температура. Потоа тргни ги лисјата и остави ја водата да постои вака 2 недели. После 2 недели се образува пена, тргни ја и нејзе и филтрирај водата и еве ти течна тор, со која можеш да ја прскаш и самата орхидеја кога е болна. Ова вода е богата на бактерии и микроорганизми, кои се максимално близи до храната, која имаат во нивната естествена среда.
    Чистење на лисјата...еднаш неделно или еднаш месечно...1.сок од ананас со леко водена крпа полека се чистат и полират лисјата или 2.млеко со вода 1 кон 1 се прска по лијата.
    Инфо од http://flowersnet.info/a241/orhidei-izi ... tglezhdane
    :*

На Asja, Esmeralda-MD, Mishela и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Заборавивда кажам : нај добро е на источен прозор да биде орхидејата ;)

На chache87 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Еве една убава идеја за кактуси.
    Ова го сликав кај вујко ми, а ваква иста комбинација ѝ направи на мајка ми пред некоја година за 8ми март. Ама едниот кактус ни скапа, бидејќи му стававме вода повеќе од потребното.

Прикачени фајлови:

На Cvekjence и fatamorgana123 им се допаѓа ова.
  6. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.008
    Допаѓања:
    81.346
    Еве го и мојот кактус без боцки. :)

Првенче ми е, засега добро ми оди. :lol: На почеток беше само она топчестото во средина, потоа си пушти нови.

Сега во план ми е да си набавам некоја помалечка бела орхидеја, многу ми се допаѓа тоа цвеќе иако ми изгледа доста комплицирано за одржување. Се надевам дека ќе ми успее.

Прикачени фајлови:

7. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    13.307
    Орхидејата воопшто не е комплицирано цвеќе, бара само многу светлина и многу малце вода. Мајка ми обично за време на викенд во саксијата им става вода да поседат пола саат и после водата ја истура. Имаат многу убав цвет и долго им трае, ама многу споро растат.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  8. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
    Поздрав до сите љубители на цвеќенца!
    И јас се подновив со ново љубимче - Crassula ovata, или уште го викаат Дрво на парите :P .Спаѓа во групата на сукулентни растенија, има убави месести листови, сака сонце а вода ретко. Летно време може да се чува и надвор, но претходно да се прилагоди на шарена сенка зошто ќе му подгорат ливчињата. После тоа ќе ужива на директно сонце. Прихранување скоро и да не треба. Зимно време се чува внатре. Исто така, се одгледува и како бонсаи дрвце, секако ако имате доволно трпение и вешти прсти!
    Изгледа вака:

Прикачени фајлови:

• DSC_0059.JPG
      DSC_0059.JPG
      Големина на фајлот:
      208,4 KB
      Прегледи:
      170
    • DSC_0049.JPG
      DSC_0049.JPG
      Големина на фајлот:
      223,7 KB
      Прегледи:
      171
    На sjdgo, toogood, LittlePinky и 3 други им се допаѓа ова.
  9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Здраво.Добив поклон кактус од оние што растат мн високо како стуб личи.Е сега јас знам дека се чуваат дома а мене ми рекоа надвор да сум го чувала и да ја тргнам чинијата одоздола да се цедела водата.Ајде ваше искуство со кактусите како ги одгледувате?Што бара во зимо што во пролет лето...

10. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    Јас не обожавам кактуси ама имам 20-тина некако лесни ми се за одгледување ептен. Летно време ги чувам надвор на тераса на југ да ги фаќа сонце. Тацните не им ги тргам ама штом ќе ги купам ги пресадувам во земја измешана пола со песок, па брзо се сушат и не ми скапуваат. Ги вадам летно време на 2-3 дена по многу малку вода, а зимно време скоро еднаш месечно.
    Ако сакаш кактусите да ти цветаат треба преку зима да ги оставиш еден месец без вода (да осетат сушен период) после на пролет или рано лето обавезно ќе цветаат.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас имам бамбус 2 години ама ми пожолте која е причината знае ли некој?

12. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    16
    Здраво. Јас имам моментално две омилени цвеќиња. Орхидеја и Бамбус. Ме интересира нешто повеќе за одгледувањето. Бамбусот е многу висок и сакам да го скратам. Дали ако го исечам над коренот,ќе пушти нови ливчиња. Читав по сајтови и никаде неможев да ја надам таа информација. Многу е висок и едноставно неможам да најдам соодветна вазна за него. Иначе стои во вода со камчиња. А за орхидејата ме интересира дали ливчињата треба да и паднат еднаш годишно. На моето и паднаа пред еден месец и уште нема потерано. Дали е тоа нормално?? Сакам помош и совет. Ви благодарам:?:

13. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Дали има некој малку поискусен со Anthurium andraeanum на форумов?

Јас си имам мака со мојот.
    Листови колку сакаш, а цветовите само се намалуваат...

Го чувам во доволно осветлена соба, до пред некое време го чував на прозор, директно изложен на светлина, па затоа листовите му се во таква позиција (свртени накај сонцето), вода му ставам еднаш неделно, некогаш и на 10 дена, но откако го имам, земјата не сум му ја сменила, само еднаш му додадов пасирана кора од банана за да ја потхранам малку.

Не знам каква земја треба да му се стави, дали треба обичен хумус или пак треба да се додаде нешто плус?

Во прилог ви праќам слики како изгледа моментално:
    DSC_0033.JPG DSC_0030.JPG

P.S.
    Дали може од ова чепче да се развие ново растение?
    Го чувам во вода можеби еден месец и не скапува, живо е уште, па мислам да го засадам.
    Дали ќе пушти коренче, што мислите?

Еве слика и од него:
    DSC_0035.JPG DSC_0036.JPG

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Aquarius21

Aquarius21 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    530
    Јас од собни цвеќинња имам бенџамин, циклама, хибискус роза и палма :)

15. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Прилично здраво си изгледа цвеќево, ама сега на пролет може да го пресадиш, во саксија малку поголема од оваа. Јас имав исто вакво цвеќе и баш се опрчив скапо го платив...

Проблем е што во цвеќариве знаат две работи максимум да кажат 1. Вода еднаш неделно и 2. Да не е изложено директно на сонце...Така почнав да го преместувам за да му најдам погоден простор се додека не се исуши на крај. Сега читкам на српски форуми за одгледување на цвеќиња и таму има баш вистински совети и идеи за „баштанство“ :)

А иначе гледам на темава дека има љубителки на орхидеи па да ви кажам дека во парк има некој цветен фестивал, ништо преамбициозно но трае до утре (недела) и може да се купат поефтини орхидеи.

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  16. arsenija

arsenija Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Здраво,

Продавам бенџамин и шефлера во одлична состојба, високи над два метри и стари над 15 години.
    Цена по договор.

17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Ова второво е дрво на животот? Јас го имам бајаѓи време и едното никако да ми пркне...нешто не му одговара...можно е да е до земјата гледам ептен му е пресушена.

18. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Сакам да си ставам некое големо убаво цвеќе во дневна што ќе ми трае.
    Ќе може ли да ми препорачате какво да земам и од каде?

19. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    Си сакам собни растенија, а дневни соби обожавам... мајка ми ги внесува зимно време внатре за не измрзнуваат, знаеш од кои?! Од оние "стави и вода, ако имаш Бога"...:D Инаку, кога ќе бидам јас газдарица, здравје, обавезно собните растенија ќе ми бидат во план :D :)

20. vevija

vevija Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    141
    Имам бамбус веќе една година и најдобро ми успева од сите цвеќиња. Ме интересира дали вечно ќе стои во вода или се некако пресадува?

Прикачени фајлови:

• DSC_0525.JPG
      DSC_0525.JPG
      Големина на фајлот:
      212,7 KB
      Прегледи:
      51