Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Син ми има 3 год и 4 мес.
    Цедени сокови не сака воопшто ниту цедевита или оние со сламка.
    Вода пие.Ама мн пие и газирани.и тоа само црн газиран.во продавница не можам да го одбранам да не земе кока кола или било каков црн газиран сок.
    Во врска со разболувањето или примање витамини од овошје зеленчук детево мое ништо од тоа не јаде.И не од сега туку од многу мал мака мачиме со јадење.Еве го такво е до ден денес.Хемоглобин е супер.Настинки и вируси минуваат брзо и лесно.Цврсто си е детето.За разлика од братчето кое јаде се и не пребира јадење.Мислам на здрава храна.све јаде.ама пак слаба крв и многу многу се разболува.

На azelea и referentka им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Можеби јас не сум водопија па се ми е чудно:D

...и да бидам искрена, една пријателка ми рече да и ја снимаме главата на малата зашто толку многу течност значело дека има нарушување некое:worried:
    Пред неа ништо, ама така добро се преплашив, што детево под опсервација си го ставив..дали навистина многу пие вода, дали мене ми се чини...

3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    15.732
    @referentka давај и вода колку сака,и мојава пие многу,некогаш се дупнува од вода пиење и во градинка исто пие.Сокови повремено цеден од портокал сака или евентуално на растварање домашни,и по родендени и гости правам исклучок да се напие од тетрапак,газирано не давам.

На LiliBoz и referentka им се допаѓа ова.
  4. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Камо мојава вода да пиеше. Ништо освен млеко и сок па и едно и друго разредувам со вода.
    Не слушај такви муабети, ако така гледаме за се може да се најде дека е болест
    @snegulkata мојава беше во иста ситуација, се дружи со 7год девојче од улица, убаво се дружат се додека не дојдат други поголеми деца, тогаш ја откачуваат мојава. Се утепа дете од плачење еднаш, двапати и мм се изнервира и и рече да не игра веќе со Ј. кога ќе ја вика. Лошо или не не знам ама он е многу ригорозен за вакви работи, јас како тебе оставав демек деца се итн. Еднаш двапати ја одби кога немаше други деца и сега веќе не ја игнорираат.

На Smiley11, azelea и referentka им се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @referentka моите се утепуваат од вода пиење. Само вода. Сок неможат повеке од пола чапа, ама вода многу. Имаат шишиња секогаш на дофат и сами си пијат, јас само дополнувам. И надвор кога одиме обавезно пијат. Мене ми е нормално, па на тоа мрдање и трчање цел ден уште течност да не внесуваат. Посебно сега кога е топло.

На azelea и referentka им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.913
    Лето е, и убаво е што сака вода да пие, си бара организмот. Сокови не, ама вода да, кога сака, колку сака.

На azelea, CurlyBlossomGirl и referentka им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Мајки дали капките малтофер се подобри од сирупот малтофер? Сирупот не ми кажаа како да го пие, давав два пати по 5мл кратко време, но почна да не ми јаде, па давав по еднаш 5мл. Но нема големо подобрување и сакам на сменам на капки...
    И што кажува покачени лимфоцити во крвна слика? Нонстоп му се покачени..

8. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки дали еднаш два пати во текот на денот а може и преку ден течна столица и тоа многу како вода е пролив или сепак не се смета за пролив..Керка ми веке подолг период е вака.Кс во ред е се загрижувам дали е нормално

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.277
    Допаѓања:
    226.767
    пролив се смета ако е како вода и ако е често (минимум 4 пати на ден обилно ) Во спротивно или е некоја нетолеранција на храна или е вирувче (Што не е, чим кс е добра) или меша многу работи (пример овошје па јогурт или овошен јогурт, супа па млеко и сл)

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  10. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @LiliBoz фала ти многу загрижена сум ептен..Пред две недели заглавивме со инфузии вирус пролив повракање и одтогаш нормална столица нема..Пред неколку дена пак повракаше четири пати во рок од 24часа а кс беше добра
    Се надевам ке помине што и да ее

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.766
    А даваш пробиотик? И дали пазиш на исхрана? Некогаш на организмот му треба повеќе време за да закрепне. Нека биде на диета подолго време.

На Nine25 и blessed.an им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.277
    Допаѓања:
    226.767
    ако повраќал го стави ли на диета?

13. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Таа и бешее нејадач а сега ич..Успевам колку можам варен компир, супа, оризова вода ,водичка од морков некогаш знае и да плаче за макарони па може еднаш неделно и од нив..Инаку и давам линекс наутро и навечер..Повракаше тогсш беше вирус па поминаа околу 10дена и пак од пред некој ден почна да поврака ама немаше ништо кс беше одлична

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.277
    Допаѓања:
    226.767
    држи ја на диета. оривче со пилешко смее да јаде, морковче, супа... пробиотик обавезно. верувам дека ако не е ништо уште одма ќе се среди после 2 дена диета..

15. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Дали смеам јајце варено да и дадам секој ден се исто се врти да сменам нешто ке се обидам неколку дена строго да ја држам без чипс и други работи

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.277
    Допаѓања:
    226.767
    јас не би давала јајце и млечни производи. барем 2 дена. да ја видиме каката.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Држи и диета, ориз со морковче, компир, банана, јаболче, соленки обични може да грицка, квики, двопек, чај, знам дека е едно исто, ама за да се опорави мора вака, трпение, терај неколку дена вака, мора да се среди хаосот во стомакот, па затоа полесна храна мора, инаку во спортивно се што е потешко ке и смета и пак ке кака неоформено, течно зашто не се вари како што треба.. Можеш да правиш и како сутлијач со вода и да додадеш банана за да биде благичко..

18. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Со обидувам со се..Но како што реков ич не јаде..Двопек никако банана со триста молби може пола да изеде..Го сака тоа што неа и се допага си бара што сака..Ви благодарам на сите за советите се надевам ке се средиме

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Зборувај и дека мешето ке ја боли ако јаде сега друго, дека мора сега тоа да јаде... Си пробала б компекс да и дадеш за да и се отвори апетитот?

20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Апчиња или прашок..Едно време мислам прашок и давав ама никако не го сакаше..Читав некаде за јајца од препелица..Искуство некој..?
    Или нешто навистина добро да апетит имунитет