Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    810
    Допаѓања:
    1.869
    3.5 години е.
    И го ограничивме времето што го поминува со баба и ,т.е некои 10 дена воопшто не комуницираше. И прекина некако ,само вчера наутро пред градинка нешто и свикнав и праша не да плаче да не можам да ја смирам ,,ме сакаш ли " и веќе сигурна сум дека и е зборено за жал. Знае веќе да отиде во нејзина соба сепак и е баба и јас не можам да и објаснам зошто не ја пуштам ама пак праам као компромис оди и брзо врати се па ќе заклучам. Не знам дали сум во право ама ова и некои други зборови како на пример ,,гомно едно " и ,,лудаци луди" едноставно не сакам да ги учи а со жената нема разбирање...

Терорите веројатно поминаа веќе спие мирно некои две недели :nod: е сеа дали ќе има пак не знам.

На Alishan30 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Истите што ги наброја @Sofi.ja Како загарче е по мене, се мора тој, перална кога пуштам му ги давам алиштата тој да ги става во неа, правосмукалката му ја пуштам и секако морам да поминам по него ама пак за тоа време јас завршувам нешто друго. Ручек кога правам качен е обавезно во кујна, лупи компир, мести маса, вадиме садови од машина. Буквално сите обврски што ги имам ги завршувам со него ако не сака да се заигра нешто. Е само мојот не дипли :D Мислам дипли по негово ама моето осд мора да предипли :D

На *malenavolena*87, Skorpija25, dromka и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.101
    Истите обврски кои ги набројаа и другите плус "мајка" она е мајка, има деца "кукли" се им прави како јас на бебето, дури и им збори "ооо сонце мило, сега мама ќе те крене, ќе те нишка":Dи ги седнува да ги дои, па и силиконска брадавица демек става бидејќи мајка и така става:whew:многу е влезена во филм дека е мајка, јадење кога правам, трча, зема табуретка и нацртана е до мене, знае кај стојат зачини, зејтин, па сака да ми подава и да ги враќа на место.

На Mother of 2boys, mal.ecka, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.853
    Допаѓања:
    11.890
    Јас толку во кујна не го земам, дека и настрана ми е од дневната па студенка е.
    А би бил соработлив да става чинии, да зема прибор, дека и самиот еднаш си почна да си зема лажиче да си отвора фиока шкафче.
    Го вклучувам во пуштање машина, ставање алишта и сакаше.
    Кога чистам со правосмукалка, се ќефа многу, му давам рачката да имитира.
    За диплење исто ко кај вас. А децава знаеме самите се мотивирани наместо да се натерани, барем додека се мали. И фати да дипли демек, ама растураше па јас предиплував. Сега е насочен кон облекување, соблекување. Ги истегна сите блузи, ама го оставам, ги облекува наопаку со задниот дел напред, ама нека тера дете

Еве го сега пишува на табла со креда црта. Малиот му се мотка, па имаш тука зашлапување па кемење па тивок период. Ми се смачи да сум стражар.

Тукуу, јас имам повеќе задачи со поголемиов.

Вака да ве прашам. Дали и вашите имаат тикови, движења намерни ненамерни?
    Еден ден кога го зедов од градинка, го забележав како го зафрла рамото. Продолжи и дома така да прави, па ќе му речев не прави така. Па еден период прекина малку, и сега еве го пак. На почетокот правеше само кога имаше палто, а сега прави и дома.
    Сега ги влече блузите нанапред, ги тегне како да му пречат на рамената. Ќутам ќутам и веќе не можам. Почнав да му велам доста така ќе ги истегнеш блузите и му ја местам надолу по торзото за да не му се собира кај рамената ама така прави почесто.

Потоа со рачето кога оди го држи како куче шепа кога држи исправена.
    Некогаш го забележувам и трепка, ги подзатвора очите кратко и ги стега.
    Од сиве, со рамената најмногу ме нервира.
    Што да правам? Имате вакви работи со децата ваши?

Морам да работам на одвикнување, да не му остане како голем па да делува неубаво. Исто и прсте цуца, и тоа од бебе го цица, и на тоа треба да работам на одвикнување. :sweat:

На Alishan30 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  5. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Тоа со очите ако го прави почесто проверете вид, а другите работи колку повеќе му збориш посвесно ќе мј станува дека го прави незнам дали е паметно да го опоменуваш, може најдобро да консултираш стручно лице.

6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.101
    Нашите се блиску и со однесување исто.
    Ново и е дека сака да носи очила за гледање, имаат ново дете во градинка и носи тоа очила.
    Сака да ги земе на баба и и да ги носи. Нормално и кажувам дека ако ја болат очињата ќе носи.
    И еве ја трепка побрзо за да ја болеле:D се што прави и твоето им е од градинка. И цел ден фрла мразови по дома бидејќи била Елза, или фрла мрежа со раце, бидејќи и спајдермен е повремено:D се е ова нормално.

Ве гушкаме со твојот немирко генерацијо:hug:

На mal.ecka, elenaklasik и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  7. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    810
    Допаѓања:
    1.869
    @elenaklasik мојава со цуцање прсте е иста... веќе преку ден е се поретко бидејќи мнпгу ја опоменувавме. Ама ноќе цела ноќ и е у уста...

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.696
    Допаѓања:
    10.433
    Мајки од кој сируп сте повеќе задоволни ,Хербион од бршлен,Мукоплант од бршлен или некој друг,за продуктивна кашлица,за 3 годишно дете?

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Мукоплантот според мене е по ефикасен. Јас тој го имам давано.

Иначе совет дајте дали има некој спорт каде би можело да се запише 3 годишно дете пливање,гимнастика или нешто друго. Претстави и такви работи не се во негов домен не седи на едно место па затоа не ми вршат работа. :)

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Ако оди во градинка,кај нас имаат фудбал.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Оди ама танц имаат,физичко,музичко. Али малце му е дома станот ќе го сруши од 15 до 22.:D

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Кога е време да се разговара за половите органи?
    4год е ,момче.
    Кога кака,често знае да се заигра со курето ,да го тапка со хартија ( одговорот е демек мочкал ,имало капки) и кога одам да го бришам има ерекција. Претпоставувам почуствувал задоволство и му е интересно. До сега му викав ако си играш со него ќе те боли кога ќе мочкаш,курето не е играчка и му носев играчка ако сака. Ама ова трае подолг период па можеби треба на поинаков начин да се објасни.
    И кој да го направи тоа, јас или мм?:bandit:

13. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Треба да му објасниш за полови органи, нормално е тоа што го прави. Треба само да му кажеш дека тие работи се прават на само, не пред другите, тоа е интимна работа ... Не би играла на таа карта со ќе те боли и слично. Може било кој да разговара со него, битно е да не му се створи срам. Можеш и со стручно лице да поразговараш како да се справиш со таа ситуација најдобро.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.814
    Допаѓања:
    14.396

Не е баш одговор на прашањето што го имаш, ама е добар почеток. Женава има видеа за сите возрасти на деца и како да се разговара со нив, мислам дека ќе ти биде од помош.

На daniangel, Sofi.ja и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Не верував и ова да го доживеам, пред да наполни 2 год се одвикна од пелени, какањето беше и пред мочкањето и се беше најнормално до пред некој ден. Луѓе какаше и демек тврдо било, ама го погледнав на нокшир беше воопшто не изгледаше како запек кога имаме. Следниот ден не какаше , бар не пред мене, вчера се одра од плачење поручекта му се кака, а не сака, ќе го болело се плашел, збори објаснувај ама ништо. Вечерта заспа после 10ч и пред 12 пак се разбуди плачеше му се кака а се стиска... На крај во 2 се искака нормално беше и заспа, денес ист апесна еве го плаче и не сака да кака стиска . Пробав со слива, чај од ким, сируп за опстипација мада нема со тоа проблем според мене психолошки е, зборувам дека е нормално дека нема да боли дека е меко бла бла бла ... Ништо нема ефект седнув ана нокшир и за 5 секудни почнува да хистерише плаче сака да стане станува и се држи за газе. Се осеќам беспомошно, немам како да му помогнам... Некој совет ? Што да правам? како да постапувам?

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Јас само со парафинско видов аир. Ако пди во градинка може таму стиска па затоа. Кај нас во градинка има доста дечиња што стискаат зошто шољите се мали ама сепак големи за нив и можеби има пропаднато па да се има уплашено. Кај нас ваков проблем имаше едвај со зборење го оправивме па сега кака или пред градинка или после градинка.

17. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.273
    Јас пишав дека некако слично како вас поминавме. Па стававме пелена за какање долг период. Пробај и ти. Кога ќе му се кака стави пелена нека се искака, подобро во пелена отколку да се стиска.
    Тој сам ми велеше да му ставам дека му се кака, и потоа готов сум, вади ја.
    Кога го надмина стравот од нокшир почна да како н него, ама во градинка уште не, дома кога доаѓа се кака.
    Со лесно, и немој премногу да му зборувате дека треба на нокшир да кака, кога ќе биде спремен сам ќе каже.

18. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Ама
    Ама он не носи пелени скоро 2 години, не ни бара пелена за какање.... Едноставно го враќа цело време .... И плаче дека го боли меше. Се надевам ќе се нормализира брзо.
    Му даваше да пие? Мм нашол некои чепчиња такви парафински пробавме вчера не направи проблем му ставив ама го извади за 10 секунди хахах

19. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Можеби го пече столицата, од некоја храна се случува, стави го на полесна храна како диета ако е до тоа ке се среди.

На Snowflake92 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  20. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.706
    Истата приказна, ко јас да сум пишувала. По 3-4 дена не кака. Почнав да и давам Порталак сируп по совет од матичен. Реално не е во можност со тоа да стиска па почна секој ден да кака и и помина стравот. Матичниот ми рече месец дена да давам да се навикне да сфати дека не е страшно да се кака. И нема врска храната, само на манџи, овошје и зеленчук е, се е психолошки момент кај мојава.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.