Не мора да се екрани јас мислам кај нас поретко е но се случува преголема возбуда дури и од играчки, коли разни камиончиња шо си ги вози и после ги бара во сон, си земаме за со нас на спијање му го давам и призаспива само поминуваме со полесно. Најубав му е сонот кога преспал преку ден и кога е истрчан надвор после градинка, гарант и туш убо му годи но не се стасува секој ден.
Сакам да прашам дали е со возраста за некои работи дали ќе се сменат за скоро, 3,5 год Не сака да спие сам, не сака да јади сам, не сака да се облекува исто сам, не сака да се мие лице ама ич, ни заби раце се е со сила, не дава раче кога шетаме неколку пати ми има истрчано по улица и сега нормално јас паничам кога шетаме со колите оти веќе ми истрча и сега му стана некој страв и кога гледа кола се истрчува уште појќе да не стои на патот, играчки не собира кажано по неколку пати пак ние ги собираме, мислам ред не можиме да воведиме.
Периоди им се, само важно е постојано да се зборува, зборува, зборува... убеди со игра, со пример. На пример, ако не сака да мие рачиња, прашај зошто е тоа така, смирено, нека размисли за да допре до суштината, дали едноставно од инает па и тој да го сфати тоа
Toa e zatoa sto sme t.n helihopter majki od mala vozrast gi ucime decata mama ke zavrshi se. Tuka sme sekogas vo sekoja sekunda za niv. Cekaj jas jas ke donesam jas ke te hranam ..... I op za cas decata rastat veke ske svesni deka treba da imaat za nivna vozrast odredeni naviki koj sami treba da gi izvrshuvaat i ete problem. Zasto jas koga mama e tuka, zasto jas koga mama moze i red drugi raboti. Za zal site greshime pa i ete i mojava mama ajde bidi do mene koga crta, koga se mir, koga spie, koga jade i nervozite se tuka deca rastat imaat poveke baranja a nie se pomalku vreme. Ama taka ni e vo krvta i vo genetskiot kod na nas da sme emotivno sekogas mnogu privrzani za decata i od samoto raganje sme 24/7 so niv. Sovet samo trpenie i pocni edno po edno da odalecuvas... Po princip na nagrada soberi igracki ke dobies ( ona sto saka) najprvin za sekoe sobiranje ke davas nagrada potoa za sekoe 3 to sobiranje ke davas nagrada i na kraj deteto ke svati deka toa mu e rabota. Sekako taka del po del dodeka e malo za se sto sakas da koregiras
Oва со колите мора да се реши. Едноставно објасни дека кога одите треба да е до тебе за раче зошто е опасно да се истрчува на улица, колите се опасни и тоа е тоа. Му велиш дека доколку тоа не го почитува ќе си одите веднаш дома зошто подобро е да сте дома, отколку да е нешто опасно за него. И нормално, нема да те послуша, пак ќе си тера по негово, ама затоа ти за раче и дома. И кога ќе види дека си сериозна и дека едноставно тоа мора да се почитува така и ќе биде. За вакви опасни работи едноставно нема попуштање. Ние сме се враќале од игралиште, кажувам еднаш, објаснувам зошто, не ме послушува и си одиме дома, да, со плачење и вриштење. И со гушкање и објаснување зошто е тоа така. Ама, нема лелеее плачееее, добро ајде, ништо ајде уште еднаш ако направиш така тогаш. Гледаат дека не сте сериозни. Ова другото, не би се потресувала, фази, детски работи, моево имаше период леле вода да ја допре и плаче, зошто била мокра, не сака раце да мие зошто ќе била мокра, па помина, со вртење на внимание и смеење. И сѐ ново што се прави се прави пополека. На пример му ставаш да јаде, почнуваш да му даваш и упс, мама оди на две минутки до вц, ти јади додека се вратам. И секој пат така, и ќе си почне сам. И облекувањето е исто, ќе почне сам немај гајле, нема мама да го облекува до 18 години. Почни исто само по малку, пробај облечи се јас додека завршам ова, па дојди на кратко и така. Трпение само.
Мајки како ги занимавате/ играте дечињата, детево ептен сака внимание и игра.Боиме, возиме коли паркираме, редиме, ги броиме, сега му е интересно собирање одземање, до 10 обавезно да се соберат колите, има различни коли шо сака да си ги вози, ми дава мене кола и вози ми вика. Сака да му раскажувам приказни, но не една, ко ќе почни цело време, не дека се жалам само дека истото го бара постојано, па не знам друго како да си играме, му пуштам некоја игра на таблет, ќе поигра и ми вели сега ти и така цело време јас играм, јас кажувам приказни, а го прашувам сега ти раскажи ми не сака бара јас, па не знам ме интересира како друго да го анимира, но сакам тој да ги прави работите повеќе од мене. Искрено мислам му фалат деца и покрај тоа шо оди во градинка бара, а тука кај шо сме е језиво чудно децава ич не играат,ни надвор не ги вадат, до душа ги разбирам со обврски, но сепак како децава не бараат да се надвор да поиграат. Искрено ми фали моето детство каде не можеа да не приберат дома, и се плашам дека детево мое тоа нема да го види. Само поголемите ретко се излезени, но јас па памтам ние и покрај училиште, ќе напишеме домашна и со трчање одевме надвор.
Пластелин, кинетички песок и багери, игри во кујна, коцки... од прилика тие работи му држат малку внимание сам.
Ништо сам не сака да прави и еден цртан ако гледа ти мама седиш тука и да му зборувам. Пластелин исто бара јас да правам, можи период вака е сега за сега, порано појќе си играше сам сега не знам. А и никако не може да му биди досадно пример турбо е цел ден сака активности, ко ќе се разборува ништо не можиме дома да си кажеме, се е околу него. Ко ќе сме излезени исто, му велам оди со децата трчајте, ќе истрча еден круг и ме бара или мене или татко му. Коцки не сака да реди, можи со песок да сака да игра ќе земам имаме кујна треба да му докупам некои ствари за со неа. Ти благодарам
До кога трае фазата сѐ што бара или сака да каже (ако во моментот не ѝ одговорам) со кенкање, плачење и викање да прашува? Пена ми има фатено устата дека треба да почека кога зборам со друг, и кога бара нешто (а сака одма во секундата да го добие) да не кенка? Нема да ѝ се свиѓа чинијата или приборот и тоа со кенкање ми го кажува. Ме побудалува на моменти иако гледам смирена да сум, некогаш се случува и да ѝ подвикнам. Ме нервира тоа нејзино лигавење, не знам како да го “изменаџирам”. Мислев дека оваа фаза треба да е помината, 3 и пол години е.
Оние овесни каши што се по 60грама на Витаминка ( кокоси пробиотски мешунки) и разноразни дали би давале на дете 4г. ? Се надевам разбравте за кои ви велам
Еве и мојов е 3 години и 3м, не сака да спие, одбива, навечер најкасно до 21ч е заспан, и спие до 8-8ипол, ако се случи да преспие преки ден, вечерта е борба и се успива саат време, а некогаш и повеќе, затоа нека не спие штом така му е подобро, јас сметам дека не мора да спие ако не сака.
Аууи, не ми збори за оваа фаза, тука сме. Абе додека не му дадеш тоа што тој наумил, цело време ќе те вика и повторува, значи нема стоп, "мама, мама, мама, мама" што и да правиш него не му е важно, тој неговото да си го истера, и ме фаќа бесот некогаш и знам да го плеснам по газ, и ми се смее, зошто јас не знам да сум лоша со нив, па ваљда и веќе ме научија. Уште чекам да помина фазава, зошто ќе збрлавам.
Aко нема вештачки засладувачи во состав, би дала. Уште утре ќе ги ѕирнам и ако е ОК составот ќе му дадам да проба. Подобро тоа од глупостите што мојот ги јаде за доручек (крофна или кроасан во добар ден, а во обичен ден - ништо освен чоколадо и смоки ). Ако ти јаде детето домашна здрава храна, давај таква. Ако е ко мојов што наутро и навечер нејќе ништо, и најдеш нешто прифатливо што ќе го јаде, зошто да не? Еве јас бев од тие мајки што само најздраво, најчисто, па дури и строго го хранев додека беше бебе. Ништо не јадеше. И така си остана. Наместо јас да го научам да јаде, тој ме истренира да се опуштам. Ако сака и асфалт нека јаде веќе, само да не седи гладен. Еден нормален оброк дневно за нас е успешен ден.
не знам дали е дискутирано на темава, ама кој сака да ми одговори, нека одговори, ќе му бидам благодарна.....имено, штотуку бидна 5ка, тазе... е сега, во градинка нели по одење во тоалет сами си се бришат, и тоа отсекогаш е така, учителките не смеат да пипаат!... Прашањето ми е, како ДОМА да го постигнам истиот ефект, т.е да бидне веќе ова со самостојно извршување на тие функции. Знам дека до мене е, на секое МАМО ГОТОВА СУМ, трчам автоматски праам се... наместо тоа веќе да е научена и завршена работа, да не се замарам повеќе... не знам, еве немам начин, ми викаат Нејкеме сами сакаме мама тоа... дури едната ми вика Треба и раце да мијам после, не сакам! ... Кое оптеретување е веќе станато...
Neznam veke kako da si gi socuvam nervite, mislam deka psihicki veke propadnav i dozvoliv deteto da mi go upravuva zivotot bukvalno od toa se toj na prvo mesto mislam deka veke pocnav da gi plakam smetkite.Znaci 4.5 godini e skoro , vo posledniot mesec dva pocnaa celo vreme da se zalat od gradinka deka e neposlusen deka celo vreme se zakacnuva ne saka da crta, da boi, da uci .....dodeka doma bese okej.Sega pocna i doma znaci se e odgovor ne ,.ligaveenje do besvest...se inaeti i se pravi sprotivno od toa sto ke mu kazes. Pocna da.odi na fudbal i tamu kako samo kontra da odi sto pati mu vikas ne gi frlaj elecite sto pati istoto go povtoruva...Tatko mu nema nekoj avtoritet, ako mu reces nesto deka nema da dobie ili slicno vika cico ke mi kupi ili odnese i slicno. Nervite mi se pri kraj, neznam dali pravi od inaet ili ima nekok podabok psiholoski problem veke pocnuvam da si mislam deka moze i nesto ima problem a jas ne go gledam. Kako zarobena pocnav da se custvuvam,.pocnavme i so maz mi da se karame po doma zaradi odnesuvanjeto negovo. Nitu eden metod sto go prevzemam ne dobivam rezlutati, tuku samo poloso i poloso e
Гледам споменуваш чичко. Во случајов небитно дали чичко или баби и дедовци дали доколку вие забраните нешто, останатите му дозволуваат? Пример ти викаш нема сладолед, чичко му оди и купува без твоја/ваша дозвола или пред вас спротивно од вашите насоки. Бидејќи детето добива мешани знаци и одговори што е дозволено, правилно, тестира граници, знае кај кој може да "манипулира".
Леле како било сум заборавила, а јас понекогаш и сега се жалам. Помина сето ова ама не знам дали на 5 или 6 години не знам кога точно. Знам само дека отприлика од 6 години па навака се е ок немам буквално никаков проблем. Издржи ќе помине. Најстрашното е што сеуште памти некои работи како на пример кога сум и рекла “ќе се научиш ти на ред” и вика мислела дека не ја сакам ич. Не ми е јасно како памти до толку од збор до збор. Ама очигледно престресна и моќна била за неа реченицата ја погодила многу и ја памти.