Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    6.793
    Познавам родители што знаат да менаџираат со времето имаат успешни кариери, дома им е средено,децата мирни,културни...Ама верувам имаат многу помош (свекрва,мајка). Јас ете не успевам се да завршам. Не дека тоа го бара некој од мене, јас самата како да си давам норма дека се што сум замислила морам да завршам и после се нервирам дека не успевам. А во право си, треба да намалам со очекувањата. Да би биле обвраките само тие што ги наброја(играње и грижа околу децата) би било перфектно. Ама сите знаеме дека не е само тоа. Дека ако не кренам јас расфрлани ствари по дома никој друг не крева. Ако не исперам,испеглам јас никој тоа не го прави. И уште милион нешта. Јас правам грешка што немам една мантра во мозоков дека не може се да е идеално,се да стигнам. И полесно ќе е се.
    П.с.Башка што ми е пренатрупан денот и осеќам дека паѓам на секое поле,јас во слпбодно време читам за детска психологија, моторички игри, следам страни за нутритивни бебешки оброци..

На elenaklasik, Cherry79, Skorpija25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    На слична возраст ни се и големите и малите. Со големиот градинката беше огромен феил па со двајцата сум дома секој ден. По пола сат - сат ако излезе со друг. И цело време е така. Гласно зборува, вика, бара внимание.
    Љубомора е, на тој начин искажуваат. И нормално е. До пред некое време мама била само за него, сега се осеќа отфрлено. Детето е дете, не бил добар, останал дома и очекувал дека ќе си игра цел ден со мама.

Друг пат кога ќе си во таква ситуација остај несредено и оди на работа. Може нешто и да почека.
    Мене секој ден ми е така, секој ден цел ден. И навечер откако ќе заспијат јас отварам компјутер и работам. Како и сама не знам. Ама се' не се постигнува, и нешто мора да се запостави. Средување колку што можам, останатото е на сопругот. Тој е за пуштање машини, миење садови, и други задолженија низ дома, едноставно мора да се подели. Не може се' да биде на тебе. А ќе има секако и друг пат такви денови.

Јас имам видено такви по социјални мрежи. :D
    А вака in real life, сите се полудени.

На Kaja991, azelea, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  3. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.468
    Колку витамин ц давате на 4 и пол годишни деца? Досега купував ацерола од 40 мг и вчера аптекарката ми ги даде од 180мг, таман биле демек за возраста и во нив гледам пиши над 14 години. Да ги кршам и да давам?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    На моево осумгодишно баш тие му ги давам, не сум ни прочитала за која возраст се. Матичната рече дека се ок доза.

На azelea и MikicaBt им се допаѓа ова.
  5. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    16.356
    Јас мислев дека како ќе растат полесно ќе станува но кај нас обратно. И после четири ипол години исто како бебе да имам.

Заспивање исклучиво само со мене а истото е пропратено со безброј барања и колку да угодуваш никогаш не е доста. Сама спие макс. 3 часа, после тоа автоматски се префрла кај нас на спална. Наутро станувам поизморена и со болки во кичма од што спијам на раб на лежај.

Во споредба со поголем дел од врсниците, таа не била на градинка ни третина од времето што тие одат. Еден месец дали имаме само еднаш или двапати сврзано а во последно време ниту едена недела без прекин. Работам од дома и заостанувам со работата па после морам на викенди да надокнадувам.

И тие денови кога оди во градинка и требаат 15 мин да се оддели од мене, де баци ме, де гушни ме, по стопати таман се оддалечам два чекори ете ја по мене пак, па чекај да ти мавам рака од горе, па не, ај од надвор. А кога отидам да ја земам не сака да си оди... значи се' обратно од тоа што треба.

Се чувствувам како да сме и робови по дома, само нејзините барања и потреби на пиедестал цело време. Собирање играчки за неа е далечен поим а за растурање и правење хаос и нема рамен.

Кога сме излезени или на гости, обавезно мора да се оди во тоалет мин трипати. Не дека навистина толку има потреба. Ако вака е со едно не сакам да замислам како би било со две деца. :tmi:

На LazaLaza и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.053
    Кога веќе оди градинка според мене не треба да има одстапки, навика и обврски така се стекнуваат. Не сватив дали не оди ради разбилувања или оти вие и попуштате дека она не сака? Ако и попуштате, тоа е грешка, контролата ја презела она, наместо вие. Пишав веќе дека и мојава станува ( 5 ќе прави во јануар), станува оти си претрпи траума, почна да преспива пак, таман рековме ок е, типката си продолжи со станување, само што јас ја враќам назад во нејзиниот кревет. Маж знае да си се префрли кај неа демек да ја успие пак ама он е одма успан. Еве рече пред 2-3 дена дека нема да станува веќе и да иде кај нас и вистина, баш вечерва ќе видиме како ќе биде. За играчки, јас не собирам, детска не им местам, мое е да исмукам и избришам, играчките е нејзино дали ќе се на место или ќе е хаос. Да, знае да забушава и да остави така ама гледа оти јас не пофаќам и без да и речам ќе си намести, тоа веќе и е навика ама така и во градинка функционираа, секако кога ќе видам дека почнала да мести ќе ја прашам дали и треба помош, некогаш сака, некогаш не. Лошо е кај нас што ради преселба градинка не оди веќе 3 месеци и гледам огромна промена, дефинитивно најубав ред си имаше кога одеше, беше многу поопуштена со луѓе и деца. Ние пробавме да оди на танц као да стекне уште некоја обврска ама и беше страм и се одкажавме.. криво ми е што сега е дома и едвај чекам да ни се јават дека и нашле место, па да си фати ред.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.087
    Не да е љубомора, апла љубомора е.

И јас мислев, аха не е љубоморен, нема агресија кон бебето супер.
    Море море какви моменти сме имале, тантруми испади да се тресе зградава.

Фајрквин, намали очекувања и напори, што можеш остави и на другите да средат, ручек бабите, по дома тоа што е најитно, нешто набрзака, децата горе-долу и ти лично за на работа.
    Помош е и преку потребна.

Бубиш, кај мене големиот кога ќе слушнеше дека бебето е во кујна да јаде, со залет се затрчуваше, како напаст некоја, да ржи, вика, што јаде бебето? И јас сакааам.
    А ние демек скришум ги делевме за храна, за да се спасиме од цркање, зашто во секој случај имаше испад.
    Видовме не видовме, рековме дај на една мака и двајцата ќе јадат, па подобро така отколку да му криеме.
    Па месеци знаеше да искажува љубомора кога ќе седнеа и двајцата во хранилки.
    Сега е смирен, друга форма е, зборувам за јадењето.

А секако си има пак љубомора.
    Го корне за коса, го гмечи, многу му било слатко сега, морал така :$ :rofl:

На Zumbulche, firequeenn, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.053
    Хахахах кај нас од страна на дада нема непријатни ситуации кон малата, ептен се гушкаат и играат заедно сега, малово знае да ја искуба или зграпчи за лице ако во моментот сака нешто што има големава во раце ама оваа не и враќа и секогаш ја брани. А за агресивна кон нас беше и тоа највеќе кога ќе имаше некоја промена плус, дали одење накај Мк или идање дома гости бабо дедовци, последно сцена ми направи Мк им се пушташе на стариве нон стоп со лаење, се додека кучето не почна неа да и лае хахах па да видиш прпа и оти критикована она, а малава не, во игротека истиот ден имаше такво катастрофално понашање. Така да, @firequeenn љубмора е, е сега јас не работам па сум со нив по цел ден и некако го имам организирано денов ама вака како вас со работа, со деца, а притоа јас немам никој до мене, би ми било хаос све и тоа е сосема нормално.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    24.586
    Љубомора е и јас потврдувам, да не се повторувам, слично однесување има и кај големиот кај нас. Повеќе внимание на големото, помалку на малото. Моиве се 4год и 8 месеци разлика, 6 год со 15 месеци моментално.
    Прваче е а дома со брат му знае како бебе да се понаша.
    Трпение. И јас уште неможам да гледам толку неред, има денови ми е ок, има денови неможам да гледам толку растурено па мм ме смирува и така се во круг.

На elenaklasik, firequeenn и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Живемее со свекор и свекрва.. за првото детенце имав помош.. второто ми е 6 месеци..помош нула...
    Нејсе од ко се порородив големово ајде да не оди ајде малку дома.. па го осипа некој вирус беше дома дојде јули авгист немаше деца по градинката.. август септ јак лош стомачен вирус хараше насекаде и не го пуштав да оди... после па почна сипаница и ајде демек нема да оди и оп ајде го пуштив дека помина и фати...од него и малово ..сакам да кажам во 6 месеци 1 месец дали е одил на градинка од пусти страв нешто да не донеср на малотона крај донесе.. поминавме мн лесно фала богу...проблемот е до мене.. толку немам трпение нз само гп карам и после се јадам себеси, плачам, се лутам зошто сум ваква...сама без помош ме нервира многу што се тука бе и не помагаат за ништо..и на крај ср истурам на децата...нз какп да си го исполнам денов да му се посветам на големото.. го запоставив многу пд малото...ајде успиј го ајде појадок дур јаде станал..ајде ручек ајде вечера се ми е вп тоа денот хранење ...алишта... толку сум измпрена од самата себеси што не можам да му обврнам внимание како што беше порано...кажете ми како да сум посмирена како да му посвртам повеќе внимание...

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  11. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    6.073
    Оставаш се, гледаш деца. Јадеш што има, переш нивно и твое, чистиш нивно твое. Стави двајцата на земја, играј си со големото, малото ќе набљудува, ќе чепка, битно вниманието кон големото да ти е.
    На другите што им треба, големи се знаат сами. Навечер успиваш и си продолжуваш со нив. И маж поеќе ангажирање.

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.136
    Допаѓања:
    6.705
    Немаш маж да те замени повремено во обврските дома?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.151
    Допаѓања:
    10.549
    Маж оди прекувремено месецов, и секоја недела сум сама со двајца од 7 до 3.
    Преку недела си оди во градинка големата.
    Мој заклучок бебе и тпдлер не се чуваат сам заедно ако сакаш да не е запоставено едното. Толку тв нема гледано мојава од кога е родена колку што гледаше овие денови. Не се постигнува

На DELFINA81, LiquidLuna, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.854
    Допаѓања:
    11.320
    Ќерче оваа недела не беше во градинка,кашлаше ,па викам ајде нека ја дома,се лечевме.Значи оваа недела штом не отидов во лудница нема кога (facepalm).
    Две 6 месечни бебиња и скоро 4 год дете многу јака комбинација..:x Си бараат внимание и едно и друго.
    Преособлечи едно,па друго,надој едно па друго,па ајде каши правење,занимавање на големото,па да јаде и тоа..значи цело време си имав занимација,се до 15 часот сама :clap: трпение при крај,живци такоџе...:whew:
    Кој не е чувал бебе и тодлер не знае како е :lol:
    Денеска сама ќе си закачам медал..:party:

На lackygirl, paleska3, Tea SK и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.151
    Допаѓања:
    10.549
    Богами со две бебиња и тодлер сама, сите треба орден да ти закачиме. :muscle:

На strelec231992, prinstongirl2 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.105
    На која возраст може да се очекува да ги препознаваат бројките до 10?

Ќерка ми одамна брои до 10, и пример да и' покажам 2 слики со јаболки, на едната да има да речеме 5, на другата 2, ако ја прашам каде има 2 јаболки, знае.
    Муабетот ми е сликовито и со физичко броење, брои до 10.
    Но сега сакам да ја учам да ги поврзува со бројки. Пример на истите тие 2 слики со јаболки, да и' кажам поврзи ги со бројките според тоа колку јаболки има, и да знае.

Моментално има 3 години и 3 месеци.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Син ми ги поврзува, тука се со возраст, така да сметам дека можете веќе, ќе сфати. Иначе до кога се очекува не знам, тој од година ипол само со бројки се занимава.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.087
    Сте за разговор?
    Што мислите за исклучување на екрани цело време, во насока детето да се фокусира на играта?
    Дали тоа би ви одговарало во домот?
    Ме поттикна една мајка од Инстаграм.

Јас без телевизор не можам да функционирам.
    Песни и видеа се вртат, за да завршам многу работи низ дома, за да не ми цимолка син ми...итн.
    Не знам дали и колку му правам лошо со тоа.
    Други уреди не добиваат децата мои.

На strelec231992 и Malesia им се допаѓа ова.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.151
    Допаѓања:
    10.549
    Јас и го имам сведено гледањето на тв на минимум, 15 мин сабајле кога ќе стане и 15 пред да си легне навечер.
    Цел ден си игра, неверојтна креативност покажува во играта. Си измислува игри, си црта, сече, бои.
    Откако почнав ова да го практикувам е многу посмерена, поразбрана, попослушна и побрзо заспива навечер. Дефинитивно ми е супер одлука ограничувањето. Други екрани никогаш не добила, па затоа не ни бара :)

На warrior, azelea, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  20. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    587
    Не можам да разберам зашто дете од 3 ипол години дома кога седиме е бајче, и збориме и се смееме и играме и правиме јадење ама чим искочи од дома се преобразува, трча бара играчки се треска од земја, не ме перцепира дека постојам јас.Вчерс дури и го истепал по газот и ми заспа, како две различни деца да имам