Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.894
    Зошто курсеви наменети за развој на детето (во описот за нив пишува целокупниот развој на детето од поврзување, чувства, однос кон детето, разни ситуации) вредат 200 евра?!
    Мене искрено ми е многу.
    Иако кај едната пристапот трае 6 месеци кај другата 7 недели, ама сепак тоа е голема сума.
    Се запишала некоја од вас да слуша таков курс?

На Трагедијаупмм и SanelaS им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.660
    Не, и нема да се запишам. Тие курсеви се базираат на некоја книга или книги, односно научни трудови. Истите ке ги купиш за 500-1000 денари или дури бесплатно онлајн.

Курсот е истото тоа ама соџвакано.

Имаш и подкасти од стручни лица, ако не сакаш да читаш.

Индивидуална работа со психолог е подобро решение од курс.

На Трагедијаупмм, lovely91 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    6.437
    Cuvaj si parite, takvite kursevi samo uzalud frlanje na pari , kupi se poarno nekoja ubava kniga procitaj si nesto na internet izguglaj.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    6.477
    Ај некои поткасти на македонски или српски ако знаеш предложи. Барам ама не можам ништо да најдам

5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.660
    На англиски ако ти вршат работа?
    Инаку од соседите https://www.instagram.com/danijelaostojic.psiholog?igsh=NGJzNXludnAyNmVs

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    124
    Ќерка ми подолг временски период никако не дава косата да и е пуштена. Секогаш сака да и е соберена така и спие и ноќе ме буди да и ја врзувам ако и падне стегачот. После бањање и ја сушам и веднаш ми бара да ја собереме ни 5 минути не сака пуштена.
    Ве молам некој совет како да ја убедам дека не е убаво постојано да и е собрана ?
    Ви благодарам.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.876
    Допаѓања:
    28.166
    Со фризурки да пробаш?
    Плетенчиња пример надолу пуштени, па после виткана пуштена може ќе и биде интересно

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.819
    Допаѓања:
    14.402
    Подобро да ја ишишаш кратка. Здравје додека порасне пак, може ќе се навикне на пуштена.

На Cherry79 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    6.477
    Германски слушам често ама сакав нешто на наш јазик. Супер е Данијела ја следам на инста, најдов нешто нејзино ќе ја слушнам фала ти

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    25.680
    А оти не е убаво собрана да и е? Ни јас ни ќерка не можиме да спијаме со пуштена коса.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.806
    Допаѓања:
    202.811
    Оретчува и ослабнува на местото на врзување, а често и главоболки знаат да се јават.

На Трагедијаупмм, LiquidLuna и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  12. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Здраво, син ми во последно време е премногу приврзан за нас дали е некоја фаза и како да му помогнам, но не сака сам воопшто да си игра, кога сме дома сака само со некој да игра или ќе биди то или да гледа цртани и некоја игра на таблетот, одвај го вадам надвор да си поигра, и сакам да си игра но меѓутоа сепак бара само некој да игра односно нас, со децата малце се дружи скоро ич, се срами на некое непознато дете да појди и не бара нас да си играме и во парк со него, ако не играш вели му е демек мака и сака дома од шо му е досадно дека му се спија но дома не му се спија и сака да си игра, како да му помогнам малце да се ослободи да види дека е убаво да си игра со некој дека можи и сам да си игра, оти зборувам но џабе ништо од тоа не се сваќа и си мисли го кара некој.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    25.680
    Тоа е нормална фаза кај деца да не сакаат да си играат со непознати. Мојава бира секогаш дете или ќе и се погоди и ќе се заиграат со саати или нема да сака воопшто да го погледне. Кај 4г имавме и ние еден период од дете кое само се пушташе да оди да си игра ( претежно и не и треба друштво) наедша стана дете кое не сака ни во игретека да влези. Не форсиравме и помина.
    Градинка оди ли?

14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Оди таму си игра со едно или две дечиња, сите ги сака но ретко се заигрува со другите, се поврзува со едно дете и кога тоа ќе почне со друг да си игра се лути.
    Во игротека не сака сега многу да оди а одеше многу повеќе а и таму не игра со децата сака сам така ќе се вртка нешто но не пробува со никој самиот си се изолира или не бара нас да играме со него..
    Кога го прашувам кое ти е другарче со кое сакаш да си играш вели со никој мама и тато, а таму си игра но некогаш кога некој не игра само со него во градинка си мисли не го сака повеќе и се лути.

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    25.680
    Епа штп повеќе? Тоа е исто како нас, кај ние можеме со секој да си кликнеме одма. Мене ми е скроз ок да си игра сама или со едно дете, јас го обожавам тоа кај мене што сакам да се тргмам на страна и да си сум сама со себе, гледам и она е таква. Мислам дека тоа што сака со вас е фаза, а другото е сосема ок

На lackygirl и Lisandra им се допаѓа ова.
  16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Знам верувам во ова шо е напишано но сепак имам мала дилема дали е се во ред со него ме мачи тоа нешто да не чувствува анксиозност психички да не треба да посетиме психолог.
    И како ви помина оваа фаза, сакам малце 5мин да се заигра сам , да се опушти со деца, а бара само дома да е, избегнува контакт ако треба да се оди некаде, како да го опуштам.

17. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.894
    Ако имаш некоја јанѕа во врска со детето за психичкиот дел, оди само ти на психолог, раскажи што те мачи, не мора него да го носиш.

Друго, дома не знам како се поставувате. Дали некој од страна или вие несвесно му наметнувате некои грижи, стравови и сл.
    Не е ова напад, да не сфатиш така, ама некогаш ние родителите премногу стресно се поставуваме.
    А има некои работи што си се наследни во темпераментот.

Не се грижи, детето е во ред да си биде и поповлечено. Не го форсирај, разбери го, дај му твој личен пример.

Кажи му дека во ред е да не се дружиме со некои луѓе што сметаме дека не ни одговараат.

Така полека со осет со лесно ќе си се отвори и детето.

На Mother of 2boys и Lisandra им се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.894
    Дали вашите 5годишни момчиња знаат некогаш да ве фатат за задникот или и однапред?

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Да ме фати не,ама да ме плесне или клоцне со нога,периодов да. Како мајтапење му е, и не ми прави само на мене, туку гледам така плеска и по брат му и татко му.

20. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    1.883
    4 г ми е малата се сомневам на вагинална кандида ,има некои наслаги не се ни бели како сивкасти се со специфичен мирис. Пиеше 2 антибиотици во размак од една недела и давав и пробиотик ама не секогаш го испиваше (може и препорака за пробиотик кој не се раствора во ништо оти тие ги сеќава и не ги пие секогаш а не можам со сила да и ги дадам). Како да испитам ?