Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. M.B.

M.B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    197
    Мајки, би сакала да слушнам ваши искуства за инаетење кај децата? Конретно за 4 годишници. Мојава мала пред еден месец полнеше 4 години, и од тогаш секој ден има испади на инает и лутење во одреден дел од денот. Генерално е многу умна и послушна, но секое попладне е како темпирана бомба - за најбанална работа знае да заплаче и да се инаети. Откако ќе и помине пак си е весела, како ништо да не се случило. Дали е ова нормална појава? Да нагласам дека ова почна да се случува по роденденот. Ви благодарам

2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    И син ми на таа возраст беше таков. Тантруми. Кај нас долго траеја, со месеци. Уште знае да "откачи" понекогаш, ама многу поретко од порано. Инаку ден не минуваше барем два пати во денот да премине во таа фаза.

Ќе те советувам трпение, иако јас знаев често да го губам, си признавам :tmi:

На M&M, tina-63, Верче4 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Да не е и изморена малку тој период од денот...ако не преспивате и е изморена, може ја фаќа криза тој период.
    Со тантруми сме и ние, ама кога е изморена, многу е напорна.

На M&M, Nine25 и M.B. им се допаѓа ова.
  4. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Мислам дека е период и мојава прави така а уште нема 4г. Ако и речам да одиме на игралиште она сака на гости, па рика за на гости, ако и речам седи дома, сака надвор, еве вчера од дома не можев да ја извадам, за се инат прави, вика, плаче, се дере. Само ја игнорирам и поминува после ко ништо да не било. А во градинка е најумно дете, само ја фалат. Дома покажуваат рокчиња :)

На *Лорена* и M.B. им се допаѓа ова.
  5. M.B.

M.B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    197
    Благодарам за одговорите, некако полесно е кога ќе прочиташ дека не е само твоето дете такво, бидејќи мајките што ги имам во блиска околина, често ми велат дека е разгалена, нивните деца така не прават, треба ќотек (facepalm)
    Значи останува да си чекаме да помине периодот. Сум приметила дека ако се заинатам и јас, станува многу лошо, ама ако ја игнорирам, тантрумот трае кратко.

На M&M, Nine25, EuHenIa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Исти сме :sweat:
    Секој ден ми е пекол откако наполни 4 години, и мислев дека е само поради бебево што се роди. Најчесто се контролирам, бројам до 100, чекам да се исплаче, но некогаш е невозможна па добива и по газ. А периодот кога ѝ се спие подобро да не го коментирам :tmi: :sweat: Од мене течат реки пот.

Најчесто ѝ се угодува (во разумни граници), пробуваме низ муабет да средиме сѐ, устава пена ми фати од зборење, но кога бара да ѝ се угоди и добие повеќе од тоа што добила со трескање од земја, се преиспитувам по милионити пат дали сум лош родител со размазено дете. Многу често срам ме фаќа на улица.

Но гледајќи ги другите 4 годишњаци плус и низ муабети сфаќам дека ова е тој период кога се невозможни. Добив и совет да не се секирам, на 5 години ќе "добијам" скроз ново дете :D
    Значи треба многу зборување, по малце игнорирање кога има напади на плачење, и трпение. Некогаш не ни знае зошто плаче, па кога ќе ја прашам:- сакаш да те гушнам?- вика "да" и после гушкањето се смирува.
    :drunk::drunk::drunk:

На La diabla, snegulkata, girl-miri и 6 други им се допаѓа ова.
  7. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Да бреее...само нашите се разгалени, невоспитани, другите се се цвеќенца. Ко ќе дојдат на таа воЗраст исто ќе прават. Знаеш како викаат: моето дете е хиперактивно, а комшиското е разгалено и невоспитано.
    Не слушај други, ќотекот е крајно решение што реално и не е решение, можеш само полошо да направиш.

На M&M, Kitten, M.B. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    И јас такви коментари добивав од пријателки кои уште немаат деца, дека многу е мазена и пазена, дека треба "малце по газето" |( Не дека не добивала по газот, но како да им докажеш на луѓе што немаат искуство дека "давањето по газ" не е секогаш решение.
    Имавме период кога редовно добиваше заслуга од татко ѝ, па стана агресивна, почна да враќа, а кога ќе ѝ ги фатев рацете за да не удира вриштеше на цел глас. После тие случувања решивме дека нема да ја удираме, еве веќе има ефект.

На M.B., girl-miri и EuHenIa им се допаѓа ова.
  9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки ми треба совет керка ми од синојка се пожали на дундето :) и заспа денес не сака никако да мочка не сака да клекне се плаши ми вели ме боли а и се мочка цело утро е така а не е спарен не е црвена што може да е

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Направете уринокултура, да не има бактерија во мокрачата. Или брис од кожата.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Прв пат читам овде за оваа вакцина. До која возраст се прима?

12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Незнам Бубале.
    Моето ја прими на 9 месеци.
    Мора да прашаш.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки од утрово керка ми почна да закашлува ама суво така кашла нема ништо.. Што да и дадам денес недела не раб матичната а и на малиот уште малку треба да одиме роденден му е
    Утре секако ке ја носам ако продолжи кашлањето и е поизразено кога лежи а кога е во движење ретко да закашла

14. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Хербион за смирување кашлица или чај од бел слез. Млеко со горен шеќер, мед. И матичен исто ќе ти даде и плус неколку вечери пред спиење да даваш летизен или слично сирупче антихистамин ќе ти даде. Сува кашлица често е алергиска или ларингит, од искуство со ќерка ми знам :/
    @blessed.an

На JuLleE и blessed.an им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    36.741
    Јас давам Мукоплант за сува кашлица. Смирува.
    Исто и Проспан го користам.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  16. La diabla

La diabla Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    261
    Ауу исто и кај мене мојов 3 години во октомври ке полни и ме полудува а можеби е љубоморен поради бебето 2 ипол месеци незнам како да постапам веќе не сака ни да јаде нити ништо само викам од утро до мрак лудница е;(

17. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки дали има некој шампон или нешто друго за раст на косата и зајакнување на влакното.. Не и расте косата никако на керка ми а и плус и е некако слаба никаква како изгорена да и е цела..Ве молам некој ако имал слично искуство дали може да се реши..

18. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Витамини некакви пие? Кога ќе одиш на доктор спомни и ќе ви даде некои мултивитамини.
    Масла природни и заштита од сонцево, капчиња да си носи.
    На мојата не косата, ама ноктињата на нозете слабо и растеа и тоа ни даде...обично за коса и нокти тоа даваат...витамини.

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мислам и претходно имаш пишувано за косата на девојчето. Што па ти да и расте побрзо. Пушти дете. После репови шноли. Што и да и ставиш ке биде хемија. Едноставно косичето и е такво и тоа е.
    И мојот на три години има пет влакна на глава ама тоа му е од мене и мене косата ми е ретка. И кога ке дојде ред за шишање на тие пет влакна и тогаш е со мака и плачки.

На La diabla и blessed.an им се допаѓа ова.
  20. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.764
    Jas iman ogromen problem so sin mi, okolu jadenjeto ako ima nekoja slicna neka se javi za pomos...
    Sin mi nisto ne jede! Sabajle mleko ne! Mu zemav i cokoladno mleko uste ponevkusno mu e. Moze diskviti da jade, gi stava malce vo mlekoto i taka jade, ama retko.
    Drugo..... grav, sarmi, dolmi, piti, salati, jajca , riba....takvi raboti nisto nisto nejke ni da proba.
    Jade meso, makarini, kebab onakvi soficini so sos i mocarela (doduse mocarelata ja vadam ne ja saka) nisto sirenje nisto kaskaval nisto voopsto. Ovosje samo banana, ovosni sokovi jade... Odbrani jadenja jade.
    Kako da go ubedam barem da proba nesto nekoi vitaminski jadenja zelencuci?
    Probav na site navcini duri ednas cel den gladen go ostavaiv, ne mu bese griza . Si zimal nekoj kroasan sto imal vo ranecot i go pominal denot.
    Vakov e i vo skolo, ako ne mu se svigja toa cel den sedi gladen do 16 casot.
    Vo noemvri polni 5 god. A ima samo 15 kila
    Ke ve zamolam za sovet.

На La diabla му/ѝ се допаѓа ова.