Совети за развојот на деца од 3-5 години

Discussion in 'Дете' started by referentka, Jun 12, 2018.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Еве нема грешка дека на тригодишно дете нож ќе дадам.
    Мојава седнува во кафана и прво што прави го зема ножот и ми го дава, знае не смее дете да пипка.
    Ќе лупела, тоа маж ми ме знае краставица и јаболко да излупи со нож на 34 год.
    Иначе маса мести, не и ги давам само убавите чашки за ракија на столче што ми се, да не ми сокрши машини има желба да празни полни, да дипли алишта ама ја избегавам за тие активности, за побрзо да завршам нели. Банана бред заедно прави со мене. Може и друго би правела ама јас ништо не правам друго :). Во корпа алишта става. Прашина има мерак да брише, тоа и давам зашто мене ме мрзи.
    Role play и е омилено, игра мајка, татко, сестра, бебе, докторка, игра како работи, продавачка.
    Сака да бои и црта многу, да пишува сега скоро почна, слагалици сака да реди, кукли да облака соблака, фризури да им прави. Сака да се шминка, лакира, фустани да пробува. Кореографии цели прави на песни, скока по дома
    А најмногу од се, сака инат да ми води и да се расправа со мене. 4 ќе прави во август.

2. Anturium

Anturium Популарен член

Ова во некои паралелен универзум. Од сето ова само машина совладана, јас му подавам алишта тој ги става внатре, па кажувам дека да притисне и сам ја уклучува. Кога ќе ја начека празна се крие во неа. Ако го оставам сам да лупи овошјето ќе остане со лушпа тој ќе биде целиот излупен. Уште не можам да го оставам сам да пие од отворена чаша зашто се завршува на земја, а не пак нешто повеќе :?: Пробуваме периодот машина за садови да полни веќе 2 чаши и една чинија скрши, плус неговите силиконски како ги фрла во фиока, без ниедна ќе останеше да се скршеа. Има време сестро за се ова, може по америкиве да се вакви кај нас тешко. Алал вера ако на 3 има некој вака способно дете, јас до 6 ќе му дадам шанса на моето :D

Калатеа likes this.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

@Калатеа ги разгледав линковите ама и онака разбркав по Гугл и ко шо разбрав ова се активности во кои шо детето ако е вклучено Треба да знае што се прави. Во смисол, 6 пати ќе местиме заедно маса, 7миот да знае шо треба сама. А децава сакале нејќеле и онака се вклучени :rofl:
    Мада ова ми е бесмислено, на неколку места прочитав машина да пуштале сами. Како бе побогу 3 годишно ќе ти пушти сама машина од почеток до крај? Па и по бои да не треба да ги дели :D
    За ножевите исто ко на Теа, ко ќе начека нож, ми го носи така внимателно што мислам дека у живот нема да исече нешто :D
    За готвење ае, вклучена е како и да е ама не е дека ќе земе доручек сама да си напраи :rofl:

Уствари поентава е да си ги вклучиме децата у се. А мислам дека сите го праиме тоа. Така што јас не би се многу замарала за овие Монтесорињата и слично :D

4. јolene

јolene Популарен член

Јас еднаш на осумгодишно дадов, не да лупи, туку да преполовува портокали за сок да правиме. Исече прст.
    Мајката арно не ме крена во воздух тогаш.
    Така да реков од тогаш, нож и дете не не не.

5. Калатеа

Калатеа Популарен член

Тенкс, добро е нема да барам тутор за низ дома да ја обучава:rofl:
    Уше еднаш ми се докажува до негде дека пола од овие работи се булшит, нереални и прават огромен притисок.

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Ние сме го хакнале Монтесори сестро, што сме преживеале до сега со ѕверовиве, ја да ти кажам

DELFINA81, le.soleil and sani99 like this.