Малово е 4 ипол години, од минатиот четврток како си дојде од градинка, трепка цело време со очињата. Го прашуваме дали го болат окцињата, еднаш вика - да, еднаш - не, кога ќе го прашаме зошто трепка така, вика - не знам. На очно бевме пред два месеци, го носам еднаш годишно на контрола задолжително, затоа што и јас и маж носиме наочари, ама рекоа дека е се океј, освен мала осетливост на светлина, нема никаков друг проблем. За утре пак закажав кај очен, ама искрено не верувам дека ќе најдат нешто. Инфекција не е, да беше инфекција, до сега ќе покажеше некаква реакција мислам дека. Денес дури и од градинка му посочиле на маж ми дека така трепка, наводно дури и боите не ги разликувал и не можел да најде нешто што било пред него. Што ми е скроз чудно, дома се однесува нормално, немаме приметено никакво нетипично однесување. На што може да се должи вакво трепкање со окцињата? Сте имале вакво искуство? Си мислам да не е нешто како игра, фаза, да не видел од некого, па му се видело забавно…
Некој тик или имитација да не е? Можеби од стрес некаков, умор, навика? Доста причини може да се, дури и тоа што го спомна дека е осетлив на светлина може да е, исто така и промена во диоптерот, можеби. Добро е што ќе го однесеш повторно на др. може да се смени кај деца диоптерот и за 1-2 месеци. Пробај обичен раствор за очи ставај му, можеби само му се суви и иритирани очињата.
И јас помислив дека можеби се работи за тик, најмногу на тоа ми личи. Иако, од минатата недела кога почна, до сега, доста е намалено трепкањето. А ако се работи за тик, каде да го носам, на невролог? Ќе видам утре и на очно што ќе кажат…
Па мислам дека и самото од себе ќе се намали, па ќе исчезне. Ми личи како некој си стрес да претрпел во градинка, нова околина да не е во прашање? Многу дечиња стресот го изразуваат преку тикови. Види на очно, па ако сакаш и однеси го на детски невролог, за ти да си мирна, иначе не гледам реална потреба за истиот.