Како се справувате со дете од 3 години што збори безобразни работи (к.р, п.ка, пцовки, покажува среден прст, шипки, ако нешто не е по негово не те сакам тебе) не е агресивно детето мирно е само многу лош речник има инаку во заедница живееме и старите го научија на тие зборови. Зборено е илјада пати со него, зборено е со старите ама не ги додирнува ништо. До 2 ипол години го држев под контрола со тоа што избегнувавме многу многу контакт ама сеа више е поголем и бара сам да иде не можам да му забранам...
Како не можеш да му забраниш? Ќе можеш, и мораш, ако они не се разбираат. Нема да оди и крај. И ти крати контакт. За твое и негово добро..
Мнооогу зборување дека тоа не е убаво така зборат само стари па и глупави и ич да не ти е гајле ако им рече на нив така кога ќе зборат кога они не внимаваат нема ни ти. Ќе му зборуваш дури и кога не зборува во моментот така пример го бањаш и му викаш мама нели знаеш дека тие зборови не е убаво да ги кажуваш... итн. И нормално сведи контакт со нив на минимум.
Доаѓаат на спрат кај нас имаат спална и ако цел ден не севидел ноќта ќе се видат и му зборат се и свашта бидејќи мене не ме сакаат од таму и зборовите кучка, лоша е мајка ти и така натаму
Не е некое дете да не разбира, секој ден му зборам со убаво му објаснувам дека тие зборово не се убави дека никој нема да сака веќе да си игра со него ако продлжи со тие зборови ама џабе е се, ќе ги слушне пак од нив и пак во круг
Не е до детето, до околината е. Менувај околина и држи дистанца со старите колку што можеш повеќе. Оди во градинка? Ти работиш ли, кој го чува ако работиш? Едит: син ми многу брзо памти муабети и зборови, доволно е само еднаш да се спомне нешто пред него и после со денови го повторува тоа. Верувам секое дете на оваа возраст е така па затоа пред да водиме борба со детето мора да извојуваме со коренот прво. Мојот нема ниту еднаш кажано лош збор, тој не ни слушнал ниту пак ќе дозволам да слушне во скоро. Знам во заедница и во македонија ова е многу потешко да се одржи ама преоритет стави на детето и распуцај се живо околу. Јас да сум на твое место моето дете “ќе нема време” за нив додека не се сменат. На градинка, па ручек, па во парк или игралиште, па вечера и кревет. Вака секој ден еден период за да сфатат колку си сериозна. Едит 2: сега прочитав и што му зборуваат за тебе. Ма клуч на врата подитно или барсј кирија. Верувај мораш да го спасиш од таква околина инаку ќе имате големи последици а најмногу ќе ги трпиш ти. Се мачи детето многу слушајќи ги како зборуваат лошо за тебе, спаси се и себеси и него што побрзо. Маж ти кај е во муабетот?