Форумџика на годината

Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.757
    Допаѓања:
    114.243
    Син на мајка убав прв пат со пеленски осип, али опасен осип. Трае долго, па вметнавме кортико, Канестен со Декотал дете се откорна од плачење, го пржи. Пред тоа ставав цинк крема, не плачеше, му олеснуваше. Некој вакво искуство? Некако не ми се носи за ова на лекар, со вируси е.

2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.619
    Допаѓања:
    19.554
    Осип или баш црвено газе?
    Павловичева оригинал, знам никој не ја сака, ама таа како што има помогнато џаве веледи џабе куп пари...
    И повеќе без пелена, штом тука пишуваш од 3-5 доста му е по градинка што прават? Немаше ниедно во групава кај нас со пелена од 3г сите ги одвикнаа нека не ги мрзи

3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    5.103
    Бепантене да пробаш. Мојата не е со пелена ама и ден денес знае да и се воспали дундето. Не е тоа којзнае колку, ама јас одма ако видам да и е поцрвено ја мачкам. И она вика, некогаш ја пече, ама мене бепантенот чуда ми прави, преку ноќ ја смирува.

4. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    3.463
    Moeto non stop go ima ovoj problem, osobeno pri pienje na antiiotik. Mu se pravat plikovi, kako otvoreni rani, pishti , place, korne. Zaradi toa shto se veke otvoreni plikovi, mackam belogent pomeshano so kanesten, toj period od tetra pelenite shto gi imam doma, secam lenti vo golemina na pelenata, gi stavam vrz pelenata (pominati so zeska pegla ili isprani isusheni vo sushara) so cel gazeto da ne mu dopira na pelenata tuku na pamuk. I gol sum go ostavala, samo po gakji, mocal niz doma, sum ribala, ama toa e. Po nekolku pati na den go izmivav samo so voda
    Ne se sekjavam kolkavo bese tvoeto ama ako ne e vo peleni istovo mackaj mu go i gakicki obleci mu, den dva ako moze doma neka posedi, tamu ke kaka, dali i kako ke go izbrishat, cel den ke go pece, vaka ti doma ke si go zamiesh barem.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.757
    Допаѓања:
    114.243
    Не е до градинката, многу е инат, нит се тера нит се води. Ни ја дома не успевам да го седнам на нокшир а камоли во градинка. Тоа е. Мене павловичева не ми е лек за воспалено, на вцрвено фали уште да ставам мрсно па да се запали уште толку. Не сум користела никогаш со ниедно дете ја павловичева.

Пробав и со Бепантен и со Цинкова крема.

Во пелени е, викендов ќе го оставам гол, ем може ќе се одвикнеме.

6. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    3.219
    Кога беше бебе мојата имаше пеленски осип што не поминуваше со денови, а пробав повеќе различни креми, и на база на цинк, и павловичева. Докторката ми даде миробакт и нистатин крема, наизменично да ја мачкам, и многу брзо и помина.

7. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    1.985
    Хиперманган, само неколку зрнца во леѓен со млака вода (ќе се обои розе-лила водата) ,после подмивање да го поливаш и не се плакне. И никаква крема не сум ставала отпосле.

8. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    4.953
    На моето беше реакција од влажни марамици,беше страшно се додека не ги прекинавме скроз, го миев само со вода за 2 дена се смири .предходно ниедна крема не помогна

9. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    8.493
    Фрезидерм обичната, жолтата искрено најмногу ни помогна.
    Ја не мачкав после секоа промена, само после каки, и попотреба Ако вцрви.
    Не прекинувај кортико, не знам колку пати се мачка, ама воведи ја и оваа.

10. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    3.463
    Gol ostavaj. A za navecer ako stavas pelena, stavi tetra vrz nea i namackaj podebel sloj belogent krema so kanesten ili antifungol. Od pevo pienje na antibiotik do den denes imaat maka moive, toa da vristi da ne mozes da go izbrises. I samo so voda mij go nekolku pati na den, izmivanje so sapuni nikako. Mozes i so hipermangan da go odmivash.

11. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.203
    Допаѓања:
    6.979
    Пред 3 месеци прв пат се случи кај син ми не можеше да седне од болка дури како точки имаше крвави. Онаа црвената крема за изгореници што е не спаси, среќа братучетка ми ја имаше тука ми стави во мало кутивче затоа не знам како се вика. Од 2 мачкање беше многу подобар ама го мачкав два дена 3-4 пати на ден и му помина. И често миење со вода, тој сам бараше да се мие на секој саат два. Ако не знаеш која крема е пиши ми ќе прашам како се викаше, знам црвено со бело беше така поголема како павловичева таква форма.

Едит: Судокрем е кремата

Последна измена: 17 јануари 2026
  12. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    8.493
    Ее да и ќе се самоцитирам.. И пенана за сипаници во меѓувреме, ако не може да трпи...

13. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    2.482
    Лани зимото исто имаше, до дерматолог стасавме. Со цинк само полошо се прави. Ни препиша комбинации од канестен, белогент и ациди борици (се меша се и се мачка), и туширање со маслена купка.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.757
    Допаѓања:
    114.243
    Фала ви на сите. Не го бришеме со матамици, го миеме, така да од марамици не е. Павловичева не ставам никогаш, само по потреба Цинкова крема, Пенатен во лименка, врв е ама ова е појак осип. Кортикото го прекинав зошто пиштеше многу, не ставам ништо сега, само цинк зошто го смирува. И малку Бепантен да се храни кожичката да не се суши само. Уште пишти, не сум сигурна дека е од осипот сега, мислам дека уште му е нелагодно од многу мачкање.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.757
    Допаѓања:
    114.243
    Што им се дешава после трет роденден? Скок ли е некој, што ли е, значи напорни ко бебиња ко беа. Држи ме, кај ми е играчката за спиење што си ја зел, секое сабајле точно у 5 се рика за у раце да ми спие да го земам... Еве не саат време у раце се држиме за да поспие. Отров. Следна недела идам на семинар, со лесно на татко му, само тоа имам да кажам.

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.267
    Допаѓања:
    8.844

Немој ваков стрес да ми правиш :D
    Таман мислам опаметуваат малку од малку.
    Ова со играчката пред 2-3 месеци го поминавме и пред роденденот. На сред ноќ да се буди, кај е ..... Солзи, плачки, барај по кревет не знам што. Тогаш за тогаш помина за брзо и не се повторило.
    Со држење во раце сме немале барање ама гушкање си бара, среќа брзо презаспива.

Е во фаза е на лажење...

Јас: Х, кој ги истури играчките?
    Х: Сами се истуриле...

Ј: Х, зошто се перниците на земја?
    Х: Сами скокнале од креветот

Да баш, и смоките сами се истураат и така.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.757
    Допаѓања:
    114.243
    А да, еве сеа, види вика Матео ме гризнал за рачето, се тоа со фломастер шкртнат. Ако ме гризе он и јас ќе го гризам вика. А врска нема.

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.267
    Допаѓања:
    8.844
    И во фаза на Не.

Х: отвори го чоколадото
    Јас: а да ти дадам бисквитче?
    Х: нееее
    Јас: а да ти дадам банана?
    Јас: а да ти дадам крушка?
    Јас: а чоколадо?

Ок, нема чоколадо
    :rofl::rofl::rofl:

По некоја секунда, аааа чоколадо Даааа

На Anturium и Ano им се допаѓа ова.
  19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.341
    st,small,507x507-pad,600x600,f8f8f8.jpg

На Skorpija25, Secret-Angel7, Mother of 2boys и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.201
    Допаѓања:
    40.576
    И јас ќе прашав истото. Како наполни 3 невозможен стана. Додуша кај нас и изместена рутина од празнициве и куп луѓе, ама леле мајко е :worried:
    За легнување хорор е. Има денови не можам ни да го внесам во детска. За јадење така така. И нај јако почна да си легнува на сред улица и оди мрдни го. Моментално сме на планина, пред два дена легна на сред тротоар. Ај што е тежок мојов, натунтан со скафандер и додај на тоа тотално опуштено тело едвај го кренав ;(. Да не беше тротоар до прометна улица, жими се ќе го оставев така:drunk:(wtf)