Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    334
    Јас имам две деца, 5 и 8 год, има денови кога сме релаксирани, но има денови кога сум пренервозна, се ми смета и само викам и ги карам за се. Кога ве читам ми олеснува што не сум единствената лоша и нервозна мајка. Сакам децата да растат спокојно и среќно, но едноставно нервозата е посилна од мене. + Маж ми е почесто во странство, па сум сама со двајцата.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    1.045
    Не знаев каде да го поставам прашањето па тука.

До родителите што имаат и машко и женско дете: дали женските се покомплицирани од машките? Во смисла поразгалени, потешки на карактер итн.

Јас имам искуство само со машко, и сега сум бремена со женско. Кога ги гледам девојчињата во парк и во градинка страв ме фаќа. Разгалени, стално се лутат, лесно се дразнат, се нешто им фали... такво нешто кај машки поретко забележувам. Или грешка сум?

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.354
    Допаѓања:
    15.656
    Јас имам и машко и женско, и машково е сто пати подраматичен од женското што беше. Ама мене женското ми е прво, машкото второ, и според тоа што сум видела, вторите деца се општо поживи, поемотивни, потешки на карактер, а не дека е полот клучен фактор.
    Мене баш сите ми викаа ете машко, такви се машките, ама имам околу мене и обратна ситуација, прво машко па второ женско, па они си викаат ете такви се женските, повеќе плачат и драмат.
    Какво и да е, ќе си се роди со карактер и такво ќе си остане. Твое е да го воспиташ, ама нема да го смениш ако е лутко по природа, без разлика дали е машко или женско.

На kozuf, lackygirl, bubemconia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.481
    Допаѓања:
    25.221
    Јас имам 2 машки, малово е ,,драма кинг" :D првото не, ама второво :rofl: и мислам дека машките се поќе разгалени општо.

5. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.780
    Од денес и Давид ви се придружува овде заедно со оваа мама која во моментот е полна со емоции дека детето и порасна. Се надевам дека ќе идат подобри денови и малку посмирени емоции од страна на синко. Прав дечко е сега и со душа чекам да видам што ќе ни приреди периодот што следи, ама и има и некој страв од тоа да не тантрумите се зголемат. Се надевам дека нема, туку ќе растеме и емотивно. Ајдете на :^: за роденденот и бројот 3 :party::party::party:

На strelec231992 и Ano им се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.596
    Допаѓања:
    9.467
    Среќен роденден :party:

За полесно/потешко ќе си ќутам. Секакви моменти сме имале.

На le.soleil и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    209
    Мајки со две деца, бебе тазе дома, ама синко скоро 3 години, уште не научи сам да си игра. Цело време мора некој друштво да му прави. Веќе е проблем зошто не можам да бдеам над глава и да сум наратор за сѐ, а искрено не ни сакам. Како да се стимулира што предложувате за самостојна игра? Не гледаме тв, давам сензорни игри, немаме милион играчки во смисла да е престимулиран па да не знае главата кај му е. Иде у градинка и ја обожава, после градинка 1,5ч трчаат со татко му и другарите на лулашки. Е од 5-20,30 секој ден нѐ преморува и веќе стварно сакам сам да си поигра.

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.250
    Допаѓања:
    27.496
    Уште е мало детето.
    А времево ви е идеално, да е надвор повеќе, дома туш и кревет.