Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    334
    Јас имам две деца, 5 и 8 год, има денови кога сме релаксирани, но има денови кога сум пренервозна, се ми смета и само викам и ги карам за се. Кога ве читам ми олеснува што не сум единствената лоша и нервозна мајка. Сакам децата да растат спокојно и среќно, но едноставно нервозата е посилна од мене. + Маж ми е почесто во странство, па сум сама со двајцата.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.081
    Не знаев каде да го поставам прашањето па тука.

До родителите што имаат и машко и женско дете: дали женските се покомплицирани од машките? Во смисла поразгалени, потешки на карактер итн.

Јас имам искуство само со машко, и сега сум бремена со женско. Кога ги гледам девојчињата во парк и во градинка страв ме фаќа. Разгалени, стално се лутат, лесно се дразнат, се нешто им фали... такво нешто кај машки поретко забележувам. Или грешка сум?

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.377
    Допаѓања:
    15.680
    Јас имам и машко и женско, и машково е сто пати подраматичен од женското што беше. Ама мене женското ми е прво, машкото второ, и според тоа што сум видела, вторите деца се општо поживи, поемотивни, потешки на карактер, а не дека е полот клучен фактор.
    Мене баш сите ми викаа ете машко, такви се машките, ама имам околу мене и обратна ситуација, прво машко па второ женско, па они си викаат ете такви се женските, повеќе плачат и драмат.
    Какво и да е, ќе си се роди со карактер и такво ќе си остане. Твое е да го воспиташ, ама нема да го смениш ако е лутко по природа, без разлика дали е машко или женско.

На kozuf, lackygirl, bubemconia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.490
    Допаѓања:
    25.245
    Јас имам 2 машки, малово е ,,драма кинг" :D првото не, ама второво :rofl: и мислам дека машките се поќе разгалени општо.

5. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.782
    Од денес и Давид ви се придружува овде заедно со оваа мама која во моментот е полна со емоции дека детето и порасна. Се надевам дека ќе идат подобри денови и малку посмирени емоции од страна на синко. Прав дечко е сега и со душа чекам да видам што ќе ни приреди периодот што следи, ама и има и некој страв од тоа да не тантрумите се зголемат. Се надевам дека нема, туку ќе растеме и емотивно. Ајдете на :^: за роденденот и бројот 3 :party::party::party:

На Bubish26, strelec231992 и Ano им се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.641
    Допаѓања:
    9.523
    Среќен роденден :party:

За полесно/потешко ќе си ќутам. Секакви моменти сме имале.

На le.soleil и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    215
    Мајки со две деца, бебе тазе дома, ама синко скоро 3 години, уште не научи сам да си игра. Цело време мора некој друштво да му прави. Веќе е проблем зошто не можам да бдеам над глава и да сум наратор за сѐ, а искрено не ни сакам. Како да се стимулира што предложувате за самостојна игра? Не гледаме тв, давам сензорни игри, немаме милион играчки во смисла да е престимулиран па да не знае главата кај му е. Иде у градинка и ја обожава, после градинка 1,5ч трчаат со татко му и другарите на лулашки. Е од 5-20,30 секој ден нѐ преморува и веќе стварно сакам сам да си поигра.

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.585
    Уште е мало детето.
    А времево ви е идеално, да е надвор повеќе, дома туш и кревет.

9. blala

blala Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Zdravo feminki, imam eden golem problem so vnucite moi. bliznacinja se i imaat po 3 i pol godini. se pred vremeni rodeni vo 26 nedela (ovaa go potenciram deka valda moze da e toa pricinata), mnoguu im pagjaat kosata znaci imaat skoro 4 godini tie nemaat kosa, ko muski se, ne im rastaat da puknesss. smo gi nosele vo lekar, pedijatar i vikaat deka normalno e. ama ne e normalno ova vise e preteruvanje deka nonstop imaat opagjanje. Nekoj nesto predlog kaj da gi nosime, privatno , drzavno ili koj analizi da se praat ili nesto pomos aman dajte nesto kazete.

10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.895
    Што правите кога имаат период цело време да квичат и ништо да не им е погодено?
    Стануваме сабајле и квичи за се и сешто. Само да седам до неа да и обрнам внимание. А треба да направам доручек, да одам до тоалет..
    Во последно време ќе стане од спиење попладне и се жали дека ја боли стомак, мислам дека и тоа е манипулација, научила како да и обрнам внимане и да дојдам до неа.
    Значи, она е дете на кое и е дадено целото внимание и тоа ме нервира што се учи да правиме се само таа да е центар, а неможам веќе. И јас и мм сме нон стоп околу неа, се за неа.
    Друго.. почнува да не збори со баби, дедовци, се прави важна, се прави дека не ги слуша..го прават ли тоа вашите? Мајка ми не ја перцепира, се прави дека не е тука.
    Има 3 години и скоро месец.
    Баш мислев доаѓа полесен период, ама баш е предизвик психички.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.641
    Допаѓања:
    9.523
    Ако сме јас или татко и тука, сите останати и се на игнор. Како низ неа муабетот да поминува.
    Максимум едно Чао да каже, ако рече баба и, сега си одам.

12. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.782
    Ме нема долго, и идам да се искажам, да излезе од мене. Не знам веќе каде се наоѓам од што сум преморена и не наспиена. Секоја вечер без исклучок во последните три месеци, во сон плаче се дере, рита, се витка. Не знам ни каде да го носам за оваа проблематика, освен на неуролог.
    Бевме и на систематски денес, не сакаше ни да застане да го измерат. Плачење и дерење како да го колат. Забарката ни з од заби не виде. Само крв и кај логопедот беше добар.
    Ниту се тера ниту се води работата. Не знам веќе како со него. А се убаво му објаснив што се ќе правиме на систематски и сам си повторуваше. Ама кога стигнавме во болница едвај од кола го извадив.
    За се се трудам убаво да му објаснам, ама кога ќе дојде моментот како да му немам воопшто зборувано. Секој пат се срамам од фактот дека не знам да си го исконтролирам детето и смирам. Се чувствувам како се погрешно да правам.

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.485
    Допаѓања:
    26.939
    Мајка твојот е темпераментен и инает очигледно како мојата голема и верувам само објаснувај со кратки реченици и живци.. како расте ќе се смири и ќе научи да се контролира. Ќерка ми од пред 2 години и сега ( 6 и пол има) е не препознатлива. Одете на психолог за консултации, избегавај благо и многу јагленохидрати. Мали се реално, не очелувај од него да те разбере се како возрасен и да си го контролира незадоволството.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.782
    Не очекувам да ме разбере и да се контролира до крај. Ама до толку да плачеш а ништо не му правеа. Јас кај друго дете немам такви испади видено да бидам искрена. И не можам да не се осеќам како што се осеќам.
    Искрено јас треба на психолог да одам малку а не тој :rofl:

15. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    215
    Добро што е со фазава пред да наполнат 3? Неподносливо, не слуша, трча како мува без глава гол по дома, кога сака нешто повторува по 736383 пати и ти иде да се искубеш сам…. Како да се надмудри темпераментно,своеглаво и баш она strong willed дете?

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.895
    Никако
    Само трпение….ќе помине

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.416
    Допаѓања:
    3.270
    Како јас да се читам од лани. Мајка, ништо не помага. Пробај б комплекс бекутан, тоа ми препорачаа да пие кога син ми беше таков. Единствено како ќе расти ќе се смирува, некои деца едноставно се такви, да не е фемина и јас ќе мислев дека само моето е такво, ама не, има многу темпераментни деца. Околу 3.5 години почна да се гледа промена кај син ми. Наскоро ќе прави 4 и веќе лакше се дише. Темпераментот со плачење ќе остане, биди сигурна. Не дека е цвеќе сега син ми ама подобар е, али уште има фази кај што си плачи само сега лесно е да му скренам внимание. Барај нешто ти да се смируваш друго чаре нема верувај ми.
    За во градинка што бидна? Тоа многу ќе ти олесни.
    Ќе се едитирам: Долго време и син ми во сон плачеше, што не пробав и кај не го носев само по себе помина.. да чукнам во дрво.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.782
    Градинка знам дека ќе биде малку спас за мене денски. Ама ете се уште ја немат отворено градинката во која го примија. Прекрасно направена градинка, со прекрасен двор и еден куп дечиња чекаат. Балканска работа толку ќе речам.
    За плачењето ноќе, го прави несвесно во сон. И до некаде ме плаши тргнување во градинка, зошто многу сум сигурна дека ќе станат епизодите полоши од сега, многу преживува. Ете сношти седна во креветче, почна да зборува, а по дишењето се познава дека спие и тоа длабоко. Продолжи да спие и по некое време почна да плаче. Има ноќи многу вришти, некој помалку и така во последно секоја вечер ни е таква.
    Белки ќе помине

19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.438
    Допаѓања:
    42.931
    Си пробала да му даваш витамин Б6? Може малку да го смири

20. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.782
    Да имам пробано и не помага. Чак давав и еден сируп за подобар сон. Ниту тоа помогна.
    Искрено јас не знам од кај му толку енергија за трчање и се преку денот, кога ноќите ни се такви. Јас паѓам да бидам искрена,а тој не застанува.