Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    3.271
    Претпоставувам преспива, син ми така прави навечер ако не преспие преку ден, па кога ќе заспие зборува, станува, плачи и сл. Од премор најверојатно.

2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.549
    Допаѓања:
    19.351
    Дајте идеи каде би се одело со деца од 5 години, на жешково? Некое место за разладување, базен...?
    Може и надвор од Скопје.

3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.246
    Допаѓања:
    8.850
    Преспива, многу ретко е без дневна дремка. Така да ни премор не можам да кажам дека е во прашање. Да многу е активен, седење на газ не знае што е што се вели. Ама денски спие и спие два саати. И пак вечерите ни се со будења. До некаде се поморив и си велам такво си е детето, ама пак црвчето ме јади и би сакала да можам да ја детектирам причината зошто се дешаваат тие будења секоја ноќ.

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.727
    Допаѓања:
    9.669
    Гледам на видеа генерално од Америка за деца околу 3+ години форсираат пишување букви. Нели е рано за тоа?

Истово и на Бебо апликацијата ми излезе
    IMG_20260621_100330.jpg

Не дека ќе земеме да ја учиме азбуката од сега ама некако ова достигнување баш како за претшколска возраст ми беше.

@Ceneva , дали имате таму некои опции за тренинг или групи за учење/играње од 3+ години?
    Во градов кај мене повеќето се 4+ меѓутоа има и 2-3 активности што се 3+. Балет, едно како гимнастика...
    Евентуално за пливање ако имате опција каде.
    Може на баткото би му било интересно и повеќе ќе е окупиран со следење правила, концентрација.

5. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.246
    Допаѓања:
    8.850
    Јас не се замарам да учи азбука, мали се. Цел живот ќе читат и пишуват.

Инаку има активности од 3+ ама сакаат да нема пелена. А ние сме уште со пелени.

На princess5 и Miss_S им се допаѓа ова.
  6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    2.026
    Допаѓања:
    6.781
    Мислам дека поентата е повеќе да вежбаат држење на молив и фина моторика, не толку до пишување букви.

На Ceneva и Miss_S им се допаѓа ова.
  7. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    34.981
    Дали сте правеле алерго тест на 3 год?
    Приметуваме промени на променливо време па се мислам дали да не упати педијатарот за алерго тест или да почекам уште малку? Претходно велел да почекаме мал е ...

8. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.246
    Допаѓања:
    8.850
    Алерго тест ради променливо време може да се испита преку крв ако не се лажам.
    Какви промени приметувате? Кивање, течење нос, чешање очи уши?

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    34.981
    Нос, солзење очиња, и чат пат кивање или како поткашлување, исклучиво кога е промената да речеме дување ветер ,дожд а претходно сончево и слично...

Претпоставувам преку крв но лани кога приметуваме ни велеше да почекаме да наполни 3 :) значи да си побарам сепак упат за тест ?

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.904
    Слободно. Ние и пред 3 правевме.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    1.166
    Ве молам за совет како да постапам во ситуацијата. Со ќерка ми во градинка има едно девојче што јас лично ја слушав како и зборува дека ќе ја скрши, ќе и го скрши носот раката итн. ќе и удрела бокс, значи такви зборови на насилство што јас стварно не знам од каде доаѓаат на три годишна возраст. Во ситуацијата и јас кога бев присутна ми беше незгодно јас да карам туѓо дете во присуство на родител, ама па немаше според мене соодветна реакција нити од мајката нити од другите родители но нејсе можеби и тие не сакаат да се мешаат. Ќерка ми плачеше пред спиење, го смета девојчето за нејзина другарка, почна аверзија да и се создава кон одење во градинка и јас ја учев да се брани, дека никој не смее така да зборува со нејзе да вика не може ти мене да ме скршиш. Претходно навистина родителите на девојчето ми изгледаа како да се на место и ми беше чудно зошто детето така се однесува, ама сега добивам впечаток како од дома да ја учат така да зборува дека почнала сега и да ја навредува ќерка ми. Навистина се многу мали за да зборуваме за насилство и јас сум многу вознемирена од сето ова. Сега за сега пробувам да направам некоја дистанца, ама не знам дали јас грешам во ситуацијата што ја учам така. Срце ми се кинеше кога ја гледав колку е тажна, а што можам да направам освен да ја научам колку што може да биде поотпорнаи. Само три години имаат, што ќе биде кога ќе пораснат...

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.575
    Допаѓања:
    27.030
    Ќе се смират, ќе заборават, зар вие не се каравте со другари како мали? Слушнато има од некаде, колку само дома зборувам едно ќе слушнат надвор нешто неубаво, па почнуваат со глупости. И мене ми се има десено ќерка ми да е повредена и тоа поголема, налава пак 3г има рече на едно дете дека премногу ја нервира и ќе го фрли во канта, јас втонав од срам и со неа разговарав дек не е во ред така и од кај и е тоа ми рече дада кога се изнервира за една играчка фрли во канта не ја сака и јад детето не сакам. Знам дека не е во ред, не ни мора секој да сака, нити јас и ти секој сакаме ама треба пазење и разговор. Ми се десило и големата да се степа и родители на др дете да не реагираат, ми се десило и моите и другите деца да грабаат крвнички.
    посегање да се удри, удирање, штипење и за таа возраст е скроооз честа појава.
    Твое е да зборуваш дека тоа не е во ред и да кажуваш дека ако и е другарка и сакаат да си играат ќе се смират.
    Јас кажувам дирекно на дете ако нешто неубаво постапи, кажувам и на родител, очекувам и мене да ми кажуваат ако моите нешто згрешат.
    Замисли на мојата лани беше настината не одеше некој ден пред зграда и кога слезе почнаа да бегаат сите од неа им рекла другарка нејзина дека е болна и може сите да ги зарази, пази татко и и рекол да не си игра со мојава оти ќе ја префати. Детево мое липаше на цел глас како шуга да има.. си доби татко и по капата. Ќе се изнавидиш и изнаслушаш доста работи и од твое дете и од друго, битно е правилно да реагираш.
    Не се потресувај деца се, ќе заборават.

13. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    1.166
    Сме имале и порано ситуации кога ќе се скараат деца па ќе се смират, мислам сосема нормално но ова не ми делува дека е таков случај. На пример денес ја навредувала ќерка ми и и зборувала јас каде имам живеено порано, што нема тоа од каде да му текне на детето само од себе. Искрено сакам само дистанца и да престане ќерка ми да и биде мета, јас мислев дека ако покаже таа малку отпор дека ќе се повлече, ама изгледа како само да ја ескалира ситуацијата. Затоа не знам како да постапам, а и не можам само да оставам бидејќи не е сеедно за мене како родител. Сме имале ситуации во кои што деца како деца ќе се скараат и ќе се смират и тоа е нормално, ама мислам дека не е во ред да се користат толку многу насилни зборови и навреди на оваа возраст, и тоа континуирано.

14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.904
    Што велат учителките на се ова до оглед на тоа што ги гледаат во градинка и имаат повеќе увид во ситуацијата?

15. idontwannabeyou

idontwannabeyou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    171
    Здраво, мајки.

Сакам да ве прашам дали некоја од вас поминала низ вакво нешто, бидејќи навистина сум загрижена.

Ќерка ми има 4 години и речиси секоја вечер се буди со силно плачење. Кога ќе ја прашаме дали ја боли нешто, дали сака вода, дали сонувала нешто или што не е во ред, најчесто не знае да ни каже или само продолжува да плаче. По некое време се смирува и повторно заспива, но мене ова навистина ме загрижува.

Дали имало некоја од вас слично искуство? Од што може да биде? Дали е само фаза или треба да побараме совет од лекар?

Ќе ми значат вашите искуства и совети. ❤️

16. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.246
    Допаѓања:
    8.850
    Ние го имаме овој проблем. Нас веќе лекарот не советува да го носиме на неуролог. Но никако да дојдеме до термин. Дефинитивно има нарушување на сонот моето. Кај нас се дешава многу одамна,кога беше помал беше периодично но сега во последно ретко да прескокне вечер без плачење и вриштење. Исто ништо не одговара на прашањата. Како во полу сон е. Некогаш знае да каже дрка го болат нозе. Ама обично само вришти на цел глас и целиот се витка, вртка низ кревет. Се дешава 2-4 од заспивање кај нас. Ако е и кај вас така вероватно е ноќни терори. И нашиот лекар мисли дека е тоа само што не е типично што е секоја ноќ и затоа вели неуролог да го види.