Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.256
    Допаѓања:
    8.860
    Јас на бебешкото креветче имам симпо и е супер. И размислувам и за детско кога ќе дојде време исто симпо да биде.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.740
    Мајки на 3,5 годишници, дали уште инсистирате на дремки?

Почнавме да прескокнуваме летово повремено и супер си функционира. Е ама во градинка инсистираат на спиење, барем во нашава. Е кога спие дома, дома се подоцна и подоцна е вечерното спиење. Дури и мислам во деновите со дремка спие помалку часови собрано во деноноќие отколку само со ноќно спиење без дремка.

3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.660
    Допаѓања:
    27.115
    Зависи од денот кај нас, ако не можи да заспие не ја терам, ако е уморна сама си легнува и заспива. Иначе големата пред 2,5 престана и нема шанса да заспие само ако е болна.

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.424
    Допаѓања:
    15.749
    Дома не спиеше уште на 2ипол, во градинка до крај ја тераа да спие, иако дома за викенди не спиеше никогаш. Последната година во градинка невидено малтретирање ми беше што ја тераа да спие, ќе им дремне 20мин и мене не ми заспива до 11 навечер.
    Ако можеш да се разбереш да не го заспиваат, супер. Јас не ја гледам потребата да се форсира дремка ако на детето не му треба. Ама ете моето искуство е дека не даваат да не се спие таму.

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.740
    Исто, јас би избрала да не спие оти борби водиме на вечер.
    Ќе видиме од септември сега каков принцип ќе тераат. Во градов тераат политика дали оправдана или не, ако не спие или во најмала рака да лежи 1+ час, да се зема на пладне.
    Не ни рекле ништо засега, од искуства на блиски тоа. Вака ем се мачи со дневно заспивање, ем уште повеќе пак со ноќно се мачиме.

6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.708
    Допаѓања:
    2.626
    Мојот уште има дремка и ми се чини дека уште долго ќе ја има. Не издржува без дремка. Спие и дома и во градинка 2 саати и вечер во 21:30-45 заспива. Пред некој ден во градинка го разбудиле порано деца, леле мајко беше работава кога го земав, ништо не му беше погодено. Ми идеше да го вратам да се доспие.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  7. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.367
    Допаѓања:
    51.285
    4 години е и уште спие дење саат,саат два кога е дома и во градинка спие.
    И вечерта пак си легне околу 21ч.

На kozuf и Miss_S им се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.740
    Да заспива во 21 ама ич не се бунам. До 18 години нека преспива ако сака.
    Ама 21:00, полека премина во 22:00.
    Летово да сме надвор подолго и да се умори ептен, ама ептен 22:00 ја фаќа.
    А ако од Х причини не излеземе или немаме некои активности знае и до 23:00+ да ја фати додека се успие, а тоа е прекасно по мој стандард и мислење. Ова кога не е воопшто уморена.
    Јас сум веќе преморена, не пак дете.

На lackygirl, Giovanna и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.424
    Допаѓања:
    15.749
    На блиски ќерката и во прво одделение спиеше попладне. На почетокот од школска година и заспивала на часови.
    Моиве деца толку саати како нејзе не спиеле ни на година ипол, а не па на 7 години.
    Ако дете сака да спие, супер е да си има дремка. Ама ако може без неа подобро е порано да се елиминира, и да спие од 21ч до 7 сабајле, отколку од 23ч до 5, па да отспие 2 саата на пладне.

На lackygirl и Miss_S им се допаѓа ова.
  10. 8Moonlight13

8Moonlight13 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    24
    Здраво, мајки.
    Скоро наполнивме 3 годинки, па со тоа и завршивме со д3 и омега на бебитол што се до 3 год. Ме интересира дали и кои витамини ги давате? Би сакала да му давам оние што се основни, потребни за организмот, ништо претерано. Бидејќи и оди во градинка. Ви благодарам, поздрав.❤️

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.740
    Бејбитол одамна ги прекинавме и преминавме на Молерс. До кај 3 години давав поредовно. Последниве месеци некако и мене ми е мачно, а и на дете само да вртиме со лековите.
    За есенва планирам да продолжиме со витамин Д3.
    Повремено и по потреба давам пробиотик- мечиња "чоколадни".
    За омега ако давам Молерс. Пробавме и сируп на DoppelHertz ама тој доаѓа релативно поскап од другите.

За редовно да давам нешто освен витамин Д3, не планирам. За по потреба може и витамин ц.

12. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.165
    Допаѓања:
    2.341
    Еј, да. Немаше да ми текне на нив. А, знаеш дали сеуште работат во Скопје? Ниеден телефон не им е активен, на Инста немаат пост скоро година дена....

13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.290
    Допаѓања:
    5.297
    Ќе си осетиш. Внуциве од 2-3г се без дремка. Мојава 5 ќе прави во декември уште спие. Се мачиме не дека не, ама ако не дремне треба во 19 да ја легнам пошто е неподнослива. Во градинка кај нас мора да лежи барем за сега како слушам и она си лежи, може ќе дремне, може не, после го јадеме ние додека да легне вечерта. Ако она функционира од 7 до 20 без проблем, ич не би инсистирала на дремка. Може и некој преоден период да е. Имаше едно време ок беше цел ден без спиење, еве ја сега поголема па нервозна станува ако не преспие.

На Giovanna и Miss_S им се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.256
    Допаѓања:
    8.860
    Е тоа не знам. Нека каже некоја мама од Скопје дали работат сеуште симпо. Јас живеам во србија и тука купив да бебешкото.

15. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.116
    Допаѓања:
    10.791
    Не инсистирам ама болна точка ми е. Од кога се роди се гледаше дека нема да е по спиењето и така си остана. До кај 2,5 години негде успевавме да држиме ред иако морам да признаам со мака, а како поминува времето се потешко е.

Деновите кога не спие ја фаќа криза кај 5-6 и станува неподнослива, раздразлива и едвај чекам да ја легнам. Деновите кога ќе дремне макар и пола саат не можеме да ја заспиеме до 10, некогаш и повеќе.
    Не сме пропуштиле ден да не е надвор да се истрча, ред има за други работи ама за спиењево веќе кренав раце. Во градинка има правило дека ако не спие мора да лежи.
    Се молам побрзо да ја поминеме преоднава фаза кај што ја фаќа попладневна криза и да си спие нормално од 9 до сабајле.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.146
    Допаѓања:
    22.352
    Како за моево да си пишала. Потпишувам од А до Ш! Најнеомилена активност му е спиењето, да има како ич нема да спие.

На lackygirl и Giovanna им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.146
    Допаѓања:
    22.352
    Син ми се удри од ивица на врата на образот и прилично му е вцрвенето иако е веќе 4-5 дена стара повредата. Изгледа го чепка и лупи во градинка иако нон стоп му кажувам дека не треба. Страв ми е да не му остане белег. Што можам да мачкам, имате ли добро искуство со некоја крема за вакво нешто?

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.244
    Допаѓања:
    40.638
    Да пробаш да мачкаш мустела цицастела. Мене таа за сипаниците ми ја препорачаа.

19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.708
    Допаѓања:
    2.626
    Simpo Lux се сега, така побарај ги на инстаграм. Имаат продавница во Карпош и Аеродром.

20. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.119
    Мене матичната ми препорачаа канестен за таква лузна, мачкав околу 1 месец секој ден ама остана уште и се познава малку, 4 месеци поминаа откако се удри. Се надевав ќе помине, ама не.. ме потсети и јас да барам нешто за мачкање :sweat: