Совети за развојот на деца од 3-5 години

Discussion in 'Дете' started by referentka, Jun 12, 2018.

1. 8Moonlight13

8Moonlight13 Истакнат член

Мамички да ми предложите нешто за 3 годишно дете што ќе му е интересно, негде кај што има актовности. Пример да е 2 пати неделно. Во близина на Кисела вода, Аеродром. Некој едукативни центри или пак нешто друго кај што би инале физичка активност.

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

И мојава одма паника крева кога дада ќе дојде да изгушка со мене, во моментот се пика и и вика трни се. Осеќам дека ќе биде многу љубоморна на бебе иако нема ден по 10 пати да не го спомне и погали за меше..
    исто е плачка, кога е сама е душа од дете ама а дојде дада дома или моментално сме Мк, па браведа им (22м) дојде дома и само плачи оти и земаат работи. Големата подмикло и никој не ја гледа, малото оти е мало требело да се дава и оваа нон стоп кун никаде. Мене ме нервира тоа што се очекува да дели, зашо да дели? Одма се карам и ја бранам, зар ние сакаме некој да ни чепка наши работи?
    Пошо ми е палчица нежна ( иначе преопасна) и некако не давам да се вознемири за такви работи.
    Инаку да имаме јас и ти споредба и предходно правено, малава се можи сама, од јадење, миење, мочање/бришење абе се, големава е значит што викаме ние турниме да ќинисам. Паметот кој знае каде и лета, едно и викаш друго праи, за се нешто помош јас ептен се неевирам и ништо не и помагам.
    Е мене кај малава ме нервира страшно кога ќе заплачи за нешто не се разбира за што наместо да каже мама отвори, мама дај ми она рика и ај разберија за што.

lackygirl likes this.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Исти ни се децава :D само различен пол :D
    Дали добро разбрав, бремена си? :inlove: Немам читано на форумов во последно затоа прашувам :$

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Да хаха накај 5ти месец веќе затоа повеќе ме има во труднички :D

lackygirl likes this.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Знаете ли пол за 3тото?

Инаку колку ме нервира тоа плачење за се и сешто.
    Аман викам дете, кажи со збор ќе го направиме отколку да се изнаплачеш. Ем јас се мачам да разберам низ солзи на кој што му фали, ем сите нервозни.

lackygirl likes this.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Не, овој месец ни е годишнина па дента ќе дознаеме. Мада дада сака да се измешаат малце и навива за машко

7. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Исто и мојов значи истооо!!! Не кажува што сака туку директива почнува да плаче зборам уста пења ми фаќа ама бадијала (facepalm)

Miss_S and lackygirl like this.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Е таму не читам :D :D со лесно до крај, знам дека си сакаше од секогаш, мило ми е за вас, навивам за машко за да ни кажуваш спореба машко-женско :rofl: се шалам, само да е живо и здраво ништо не е битно.

Јао тантрумишта деновиве :worried:

Carolin. and Bubish26 like this.
  9. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Happy Steps (happy_steps.centar на Инстаграм), во фискултурното средно над Љуц, имаат вежби за моторика и слични активности, KKTeam Basket (kkteambasket на Инстаграм) клуб за кошарка, Crescendo (crescendo.edu.mk на инста) - школа за уметност, балет и музички инструменти. Моментално на овие ми текнува.

Last edited: Sep 7, 2026 at 9:04 PM
    Mumoftwo30 and 8Moonlight13 like this.
  10. WhiteCat33

WhiteCat33 Популарен член

Дали користите вреќа за спиење на оваа возраст или ќебенце? За есенскиот период

11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

За деца од 5 години дали е ок да оди на курс по англиски, гледам има за предшколски деца?

12. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Да од нанам користиме и зимска и есенска има две дебелини 3 години сме

WhiteCat33 likes this.
  13. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Можи слика да ми пуштиш.

14. WhiteCat33

WhiteCat33 Популарен член

А сака ли да спие во неа? Ние сме две и пол и се си мислам борба ќе биде да му ја ставам

15. Mucika

Mucika Популарен член

Мојата лани одеше во градинка, не сакаше да оди воопшто и ја отпишавме. Маж ми сакаше, јас секако не гледам корист да оди на 4-5 години на англиски. Од Мс Рејчел исто ќе научи. Поготово па после градинка, има толку други активности за таа возраст отколку англиски. И учителките од градинка ни рекоа не ги запишувајте само песнички им пуштаат. Мислам дека и да оди сега, за година две новите дечиња што би почнале, после два-три месеци ќе се изедначат во знаење. Ако немам избор за некоја друга активност, тогаш можда би ја запишала заради искуство, инаку не.

Mumoftwo30 likes this.
  16. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Јас планирам да ја запишам во градинка имаат два пати неделно по 45 мин. И така после 2 ипол им пуштаат тв, нека ја спремат за школо малку.
    Попладне не би ја запишала. На друга активност оди. Мислам рано е за попладне со учење време да пополнува. На 5 години, спорт, танц, ликовно, инструменти мислам е соодветно.

sani99 likes this.