@lovely91 да ќе го изгуби местото пошо јас ќе сум на породилно, безразлика дали ќе изоди оваа година. Во мај се дава потврда од работа, ако немаат двата родители местото се губи и се дава на дете кое му е потребно затоа што родителите работат. Јас ќе сум дома и автоматски имало кој да ја чува, иако знаат дека е добро да се оди градинка заради многу причини сепак немаат толку капацитет за сите деца, многу малце персонал има. Само од 5г деца мораат да добијат место пошо е предшколско, така автоматски 12 деца мораат да се предшколска година, обично групата е со деца од 3-6 години, оваа пошо е скроз нова и повеќе групи се можеа да направат група од 3-4г деца. Повеќето што се сега 4 вгодина автоматски ќе го добијат местото, а другите се резервирани за деца кои што родителите работат и не остамува празно место за тие без работа.
@Bubish26 кој е минимумот за да задржи место во градинка? Во смисла, ако викаш дека е новоотворена градинка и сите се адаптираат одеднаш, можеби некако поретко да ја носиш периодов и ти да си направиш постепено план како ќе ја носиш за полека да се привикне на идејата. Второ, спомна неколку пати дека некое дете ја бутка, истото дете ли е? Побарај разговор, јас разбирам дека мали деца знаат да се забуткаат некогаш, но си има како да се работи и да се дисциплинираат и мора воспитувач и/или родител да биде информиран. Мислам дека тоа и е голема причина што не сака да оди и затоа треба да се реши некако. Не може да им е изговор дека сите деца сега се адаптираат па одеднаш менуваат правила како ќе тече процесот. Не се сите деца исти и побарајте си флексибилност некаква да ви дадат. Кажете им дека сакате детето да оди во градинка и дека треба да најдат начин да ве поддржат во адаптацијата. Како ќе се адаптира детето најмногу зависи од пристапот на воспитувачите. Тие мора да изградат авторитет и доверба со децата и мора да си најдат начин. Пробајте да го тргнете финансискиот момент на страна, неколку месеци се во прашање каде што ќе си дадете време сите да се навикнете на промената. Размислувај долгорочно дека градинката може да и донесе многу придобивки за понатаму. Дада нека и помогне со бодрење, да и каже дека и таа одела до лани и дека убаво си поминувала. Секој си знае за негови околности, кај нас и кај повеќето што ги знам градинката донела многу позитивни работи, иако не сите имале лесна адаптација на почеток. Нормално ако гледаш дека не оди, со глава во ѕид нема да буткаш.
Мислам дека ако месец/два не се оди тогаш се губи место (бар така беше кај големата). И со главната и со нив разговарав ама очигледно не превземаат ништо, да од исто дете е удрена и бутната од стол. Вчера кога ја нашол мм била во ќош згрчена и плачела, сабајле пак не сакаше да влезе стоев 15 мин ја слушав кај што вришти видов низ прозор беше сама седната на под, воспитувачките не беа околу некое дете само нешто завршуваа работа од типот местење и ни една не и се понуди да ја гушне да покуша да и поспостави контакт со неа и да и покаже дека не е сама дека се ќе е во ред, малце доберба да и влее во неа и тоа ме погоди ептен. Како што кажав големата имаше на почеток криза брзо помина и после тоа сакаше да оди ( после менување на градинка во првата беше исто вака хаос) ама кај неа после тоа ја оставав и не ја мислев ич, а со малава нон стоп сум на штрек и тоа ми прави и мене несигурност. Само после на земање ќе барам уште еден разговор пошо од целокупниот пристап не сум задоволна.
@Bubish26 ако детето е посензитивно, потребен е еден на еден внимание и најдобра опција во тој случај ти е промена на градинка. Ова е многу лоша организација, нема доволно внимание за секое дете посебно да се адаптира, требало да ги поделат по 3 деца максимум месечно за да може на секое максимално да се посветат. Иако имаш шанса за дома, 3тата година е нај идеална за почнување градинка од многу аспекти, вистинската социјализација токму тогаш почнува и е подобро да се во градинка. На некои им треба помалку, на некои повеќе време, ако ти е опција да смените градинка супер, ако не, дај шанса и овде. Сега почнува и треба време да и легнат работите. Како родител те разбирам, колку и да им е стресно прилагодувањето ним, нам ни е уште по стресно. И тие се прилагодуваат обично пред и ние да сфатиме дека се десило. Трпение и дај и време.