1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.778
    истиов вирус моментално го има внука ми. нормално е да е омалаксан од температурата. Ќе помине за ден два

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    И нас изгледа истиот не фати....не повраќа, ама два пати денес вика дека и се спие...и вториот пат кога рече дека и се спие наеднаш температура 40 крена и за брзо откако дадов блокмакс спадна...сега нема температура, ама ја гледам спие и се поти. И ништо не сака да јаде. Вечерва ќе следам ситуација...лошо е што веднаш крева 40 и на секое разболување толку крева.....само сега чудно ми е што веднаш спадна.

3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.768
    Истиот вирус пред некоја недела го фати, и големата, и татко ѝ. Двајцата со температура, пролив и повраќање. На ќере сама ѝ се спушти температурата, без да пие нешто и само спиеше, беше многу малаксана. За малку и ќе дехидрираше, па електролити ѝ давав на пола саат (ќе ѝ давав и почесто, ама ми беше страв да не поврати). Од јадење здраво- варен компир со сол и нездраво за уцена- солени бејк ролс. 3-4 дена сигурно ја држеше малаксаноста.

4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    @december јас за мирна глава би барала и второ мислње, чисто за мир..иако мислам дека не е ништо сериозно кај вас..доколку се повтори обавезно снимање, имам внука малолетна, неколку пати така губела свес, и докторите демек не е ништо демек не се загрижени, б6 и даваа, но родителите ја однесоа ма снимање и испадна сепак има нешто..ова зборам за повеќе пати онесвестување..

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Се бореше сношти цела ноќ спушташе па се загреваше цело тело, сабајлето дури излади целосно. Се надевам толку и кај нас 3 ден е денес, а кај мене и мм нема симптоми уште, обично стомачен сите префаќаме.

6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.768
    Штом не сте фатиле досега, не би требало. Ќерка ми и мм истовремено беа. Инаку толку е 3-4 дена, ама ќе биде малаксан уште некој ден. Ќере ќе станеше весела, ќе поиграше, ќе побараше за јадење и наеднаш ќе клапнеше. Ова некаде од 5-от ден. Давај му електролити, ќе се накрене побрзо и ќе се освежи.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.885
    Мајки на колку год вашите дечиња почнаа сами да се соблакаат, облакаат? Обувки, алишта..? Малиов инат ми води поради малава, не сака сам да се облака и соблака... а доста дечиња и помали и негова возраст веќе сами се си прават. Како да го научам? Ептен е инат, мамичка сакал и точка (facepalm) Го оставам некогаш и го молам да се облече, како божем пробува, се тегне со алиштата, се бори.. и се откажува... мал е или инат е?

8. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Инат.
    Мојов е врсник со твојот.Паметам.
    Патиките сам си ги облекува.И гаќички и тренерки и ме прашува дали било во ред така ако ги облекол наопаку е тогаш се лути ама сам ги менува.за блузи потешко му е со ракавите ама се обидува и кога ќе заглави се лути и вика мама ај ти.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    10.127
    @mariz мојата има 3 и веќе ја терам сама да се облекува и соблекува ако треба помош помагам, а да пробаш со игра јас и викам ајде прво едната сурла( за раката ) па ајде другата, па ајде едната змија за ногата, па другата. Главата кога ја става и викам да ме исплаши и така смислував игри на почеток додека се навикне. Сеуште не е многу спретна ама има напредок.

На M&M и mariz им се допаѓа ова.
  10. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    629
    Мајки само моево дете дивтар или има и други - син ми има 4 години и 4 месеци - кога ќе сретнам некого на улица се пика во мене, се лути не се поздравува. Кога ќе дојдат гости со други дечиња не дава играчки. Кога не е расположен, ни баба ни дедо, никој не сака да види, да гушне, да баци. Кога одиме на некое место каде има многу луѓе нејќе да влезе, се пика во мене, плаче, се лути....
    Морам да напоменам дека е едно дете што си оди во градинка без проблем и таму е супер. Каран е за овие работи, зборувано му е и со мирен тон и пак без успех. Празник е да се подрзави со некој на улица, а камо ли некоја прослава да помине без проблем.
    јас и маж ми сме друштвени луѓе сакаме да одиме на гости, но и да ни доаѓаат, ама со детево ми е само стрес.

11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Nema sto da go karas za vakvi raboti. Karakter e vo prasanje i pretpazlivost. I méně vo nová sredina i koga ke me izvadat od udobna zona mi treba vreme. Sekoe dete e razlicno, nekoe polesno ostvariva socijalni vrski, nekoe potesko. Sin mi e polni tri godini, redovno odi vo gradinka, a ponekogas znae taka da izreagira. Interesno e sto no nepoznat teren, so nepoznati luge i deca nekogas ne prifaka odnosno se buta vo mene, nekogas place, a nekogas od start znae da se zamuabeti i zaigra ko cel zivot da gi poznava. Mnogu se bistri i pretpazlivi i si procenuvaat situacija.
    Konkretno vikendov bevme vo eden park i se zaigra od start so deca duplo pogolemi od nego, a ne se ni razbiraa, zosto decata drug jazik zborea. A mnogu cesto znae problem da pravi od poznati.

На tina-63, M&M, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Во градинка ги учат од три годишна возраст, но на почетокот мораше со помош. Пример научила само блуза да соблака/облака, за другото морав јас. Дури сега на полни 4 години знае комплетно да се пресоблече, мада и тоа некогаш со молење и "на гурање" :D Некогаш се тегне по пола саат додека да се спреми.

Патики се првото нешто што го учат, и јакна, па понатаму другиот дел од облеката. Можеш така и дома, прво да го тераш кога одите некаде да облака и соблака патики и јакна, па кога ќе влезе во шема после некој месец терај го пижами сам да облекува :)

На mariz и referentka им се допаѓа ова.
  13. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    629

Каран е за несподелување, а за повлекувањето е зборувано... Добро е да знам дека има и други такви примери, бидејќи во мојава околина другите деца на негова возраст се многу послободни од него....

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Не се секирај.
    Период можеби е.
    Пробај да го опуштиш пред нови луѓе, ама не со тегнење и наредба да се поздрави туку со охрабрување пред луѓето и оправдување дека е срамежливо дете.

Иначе и ние имавме ваков период кој траеше неколку месеци и стварно ми беше непријатно.Се осеќав како јас да несакам рака да подадам кон луѓе, како јас да сум му влијаела така да прави детето.
    Ама помина.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  15. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Majki cerka e 4ipol god, i nie sme so tt, spiejne, potejne, omalaksanost I plus afti vo usta:( izleguvat 6ki zapcijna, ja nosivme na dezuren I treba da pie antibiotic Edna nedela, pomagajte nikako ne go pie, go pluka(facepalm) da ne slusne nekoj ke pomisle deka ja tepame:( piska place ne go pie I ne go pie:(

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Istoto go pominuvame sega so sirupot. Ne saka i ne saka. Sekako probav lazica, spric,so kamuflaza, so dobro, zborenje, loso, potkup, vetuvanje, zakana, zborenje. Se zivo ispovrati i ispluka po doma. Ednostavno mora da primí. Eden drzi, drug stava, pa koga ke plukne ili povrati cekam malku i pak od pocetok. Po eden saat ni trae edno davanje.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.853
    Допаѓања:
    202.956
    Големиот син ми беше таков, додека наполни пет години. Дотогаш само пикнат во мене, одвај некаде да излезевме, по родендени и дружби не играше со децата, само со мене или со татко му седеше. После некако се промени, буквално преку ноќ, се ослободи. Не се грижи, ќе му помине. Карактерот му е таков. Моево уште не може со сите деца со кои се среќава да се заигра, едноставно, не му оди со сите. Исто како и на нас возрасните, не ни оди муабетот со сите луѓе што ги среќаваме.

Ова не е од заби, ова е некој вирус. Не знам зошто ви дале антибиотик. Инаку, те паметам дека долг период наназад велиш дека вади шестки. Дали воопшто се појавени во уста оттогаш, или само се претпоставува дека растат?
    Кај моево палеше пиење на антибиотикот со мала чашка и правење живели. Никако поинаку. Ако мора да пие, насила ќе давате. Антибиотикот во шприц, затни и го носот, ќе ја отвори устата и тогаш шприцни го внатре, по можност во задниот дел на устата, не во грло. Ќе биде принудена да голтне.

На M&M и nadelinka им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.612
    Допаѓања:
    140.425
    Мене другарка ми ми кажа финта, со шприц на долното непце. Има војни, буткање, тепање... ама мора.

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @Annath

Virus i zabi se se nasobra:( veke dve 6ki se gledat deka izleguvat.
    Ova 6ki negli posle 6/7godini izleguvat?
    È pa Eve meseci kako se bori da izlezat i Eve gi se gledat, potvrddno i od lekar nie deka izleguvat.

Ama dali poradi toa se ustata vaka i se napravi ili zakaci I virus:( Maka si ima golema:(
    Se nadevam nareden obid ke uspee antibiotico da go pie..

20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Кај синм ми ги учат сега од 2 да се овлекуваат и соблекуваат. Па дома се сака сам да прави, дури и да се бања :rofl:

На Kitten и NarCis@ им се допаѓа ова.